Art. 11. - [Krajowe wymagania weterynaryjne przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego] - Produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.872 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 9 maja 2023 r.
Art. 11. [Krajowe wymagania weterynaryjne przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego]
1.
Przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w zakresie nieuregulowanym w przepisach rozporządzenia nr 852/2004, rozporządzenia nr 853/2004 i w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, a także w zakresie, w jakim te przepisy upoważniają państwo członkowskie Unii Europejskiej do wydania odrębnych regulacji prawnych, powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne, sanitarne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne, zwane dalej "wymaganiami weterynaryjnymi", jeżeli zostały określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 2, obejmujące w szczególności:1)
wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się te produkty, lub2)
wymagania, jakie powinny być spełnione przy uboju lub uboju z konieczności, lub3)
wymagania, jakie powinny spełniać miejsca pochodzenia lub przebywania zwierząt, lub4)
wymagania, jakie powinny spełniać te produkty, lub5)
sposób badania:a)
zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu, zajęczaków i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,b)
mięsa zwierząt, o których mowa w lit. a, oraz mięsa zwierząt łownych,c)
produktów rybołówstwa oraz żywych małży, szkarłupni, osłonic i ślimaków morskich, lub6)
sposób prowadzenia dokumentacji, w tym sposób dokumentowania pochodzenia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się te produkty, oraz zakres i sposób prowadzenia rejestru zwierząt, a także sposób dokumentowania pochodzenia tych produktów, w tym zakres i sposób prowadzenia rejestru tych produktów, lub7)
wymagania, jakie powinny być spełnione na poszczególnych etapach produkcji, lub8)
wymagania, jakie powinny spełniać osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, oraz zakres tych czynności, lub9)
warunki, tryb i zakres prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie, w tym opracowanie, wdrożenie i realizację systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (systemu HACCP), lub10)
sposób znakowania i pakowania tych produktów, lub11)
wymagania, jakim powinny odpowiadać świadectwa zdrowia, handlowe dokumenty identyfikacyjne lub inne dokumenty dołączone do tych produktów, lub12)
wymagania, jakie powinny spełniać środki transportu.2.
Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia, wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzane na rynek, w zakresie nieuregulowanym w przepisach rozporządzenia nr 852/2004 i rozporządzenia nr 853/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń lub w zakresie, w jakim te przepisy upoważniają państwo członkowskie Unii Europejskiej do wydania odrębnych regulacji prawnych, biorąc pod uwagę wielkość produkcji, w tym specyfikę zakładów o małej zdolności produkcyjnej, oraz ochronę zdrowia publicznego, w tym potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (19)
Akty wykonawcze liczba obiektów na liście: (19)
- Uchylenie rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w określonych zakładach o małej zdolności produkcyjnej.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej.