Art. 15. - Produkcja win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz obrót tymi produktami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.58.462

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1989 r.
Art.  15.
1.
Brzeczka miodowa używana do produkcji miodów pitnych jest wodnym roszczynem miodu naturalnego.
2.
Półtorakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części objętościowej miodu naturalnego i pół części wody.
3.
Dwójniakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części objętościowej miodu naturalnego i jednej części wody.
4.
Trójniakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części objętościowej miodu naturalnego i dwóch części wody.
5.
Czwórniakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części miodu naturalnego i trzech części wody.
6.
Miody pitne winny zawierać nie mniej niż 2,5 grama ekstraktu bezcukrowego na 1 litr napoju.