Art. 11. - Produkcja win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz obrót tymi produktami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.58.462

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1989 r.
Art.  11.

Przy produkcji i pielęgnacji win owocowych nie jest dozwolone stosowanie dodatków i zabiegów z wyjątkiem:

a)
wymienionych w art. 8 lit a)-e) oraz g)-j),
b)
stosowania dodatku wody lub wyciągów i wytłoków owocowych w ilości technicznie potrzebnej, jednak poniżej takiej granicy, ażeby wino owocowe zawierało na 1 litr napoju co najmniej 15 gramów ekstraktu bezcukrowego i 1,3 grama popiołu, pochodzącego z owoców, użytych do wyrobu wina; dodawanie wody lub wyciągów wodnych z wytłoków po zakończeniu fermentacji głównej jest wzbronione,
c)
stosowania dodatku kwasu cytrynowego w ilości nie przekraczającej 2 gramy na 1 litr napoju.