Produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1762

Akt obowiązujący
Wersja od: 26 października 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 21 października 2016 r.
w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt 2

Na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577, z 2015 r. poz. 1893 oraz z 2016 r. poz. 1605) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wykaz chorób zakaźnych zwierząt, w związku z którymi wprowadza się ograniczenia w produkcji lub wprowadzaniu na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)
wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, które mają zastosowanie do danych zwierząt lub produktów, w tym sposób produkcji i znakowania tych produktów.
1.
Dopuszcza się produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, które mają zastosowanie do danych zwierząt lub produktów, jeżeli produkty te:
1)
przed poddaniem obróbce określonej w pkt 3 zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu tymi produktami produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a transport odbywa się zgodnie z warunkami określonymi przez powiatowego lekarza weterynarii;
2)
podlegają procedurze, opracowanej w ramach kontroli wewnętrznej zakładu, umożliwiającej natychmiastową identyfikację produktów, które mają zostać poddane obróbce określonej w pkt 3;
3)
zostały poddane obróbce o skuteczności rozpoznanej dla wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadza zakład, który:
1)
dysponuje technologią umożliwiającą przeprowadzenie tej obróbki;
2)
został wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii, w drodze decyzji, do przeprowadzenia tej obróbki.
1.
Świeże mięso pochodzące z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, pozyskane od zwierząt, do których mają zastosowanie te ograniczenia, znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:
1)
ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c)
w dolnej części - litery WE

- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, a wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu - co najmniej 1 cm;

2)
przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii ukośnych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;
3)
jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii, który przeprowadził badanie mięsa, o którym mowa w ust. 1.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom (Dz. U. z 2015 r. poz. 391).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT, W ZWIĄZKU Z KTÓRYMI WPROWADZA SIĘ OGRANICZENIA W PRODUKCJI LUB WPROWADZANIU NA RYNEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

1) klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);

2) afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);

3) pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);

4) grypa ptaków (Avian influenza);

5) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);

6) księgosusz (Rinderpest);

7) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);

8) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);

9) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);

10) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA) - zakażenie genotypem z delecją w obszarze HPR wirusa z rodzaju Isavirus (ISAV);

11) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);

12) bonamioza (Bonamia ostreae);

13) bonamioza (Bonamia exitiosa);

14) marteilioza (Marteilia refringens);

15) perkinsoza (Perkinius marinus);

16) mikrocytoza (Microcytos mackini);

17) zespół Taura (Taura syndrome);

18) choroba żółtej głowy (Yellowhead disease);

19) zespół WSS (White Spot Syndrome);

20) zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus - KHV);

21) epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis - EHN).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

RODZAJE OBRÓBKI, KTÓREJ PODDAJE SIĘ PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO W CELU WYELIMINOWANIA CZYNNIKA CHOROBOTWÓRCZEGO

Część  A

Mięso i produkty mięsne

Lp.Rodzaj obróbki1)Choroba zakaźna zwierząt
pryszczycaklasyczny pomór

świń

choroba pęcherzykowa świńafrykański pomór świńksięgosuszrzekomy pomór

drobiu

grypa ptakówpomór małych przeżuwaczy
1Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,002)++++++++
2Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 70°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa+++0++++
3Dokładne gotowanie mięsa, uprzednio oddzielonego od kości i tłuszczu, ogrzanego w taki sposób, że temperatura co najmniej 70°C wewnątrz mięsa jest utrzymywana co najmniej przez 30 minut+0000000
4Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa++++++++
5Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przeprowadzona w temperaturze co najmniej 60°C co najmniej przez 4 godziny, przy czym w tym czasie przez 30 minut utrzymuje się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz mięsa+++++--+
6Fermentacja naturalna i dojrzewanie, nie krótsze niż 9 miesięcy - w przypadku mięsa bez kości, w wyniku których osiągnięto: wartość Aw nie wyższą niż 0,93 lub wartość pH nie wyższą niż 6,0+++++000
7Fermentacja naturalna i dojrzewanie, o którym mowa w lp. 6 - w przypadku mięsa z kością1)+++00000
8Obróbka przeprowadzona zgodnie z decyzją wydaną na podstawie art. 12 ust. 2 dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzenie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi - w przypadku salami+++0+000
9Obróbka obejmująca fermentację naturalną i dojrzewanie co najmniej przez 190 dni dla szynek i 140 dni dla polędwic000+0000
10Obróbka cieplna zapewniająca utrzymanie temperatury co najmniej 65°C wewnątrz produktu mięsnego przez czas niezbędny do uzyskania wartości pasteryzacji (pv) równej 40 lub wyższej niż 40+000000+

Część  B

Mleko i produkty mleczne (w tym śmietana) przeznaczone do spożycia przez ludzi

Lp.Rodzaj obróbkiChoroba zakaźna zwierząt
pryszczycaklasyczny pomór

świń

choroba pęcherzykowa świńafrykański pomór świńksięgosuszrzekomy pomór

drobiu

grypa ptakówpomór małych przeżuwaczy
1Ultra wysoka temperatura (UHT) - minimalna obróbka przeprowadzona w temperaturze 132°C co najmniej przez sekundę+0000000
2Wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) - w przypadku mleka o wartości pH poniżej 7,0+0000000
3Podwójna wysokotemperaturowa

krótkotrwała pasteryzacja (HTST) - w przypadku mleka o wartości pH

równej lub wyższej 7,0

+0000000
Objaśnienia:

1) Proces obróbki przeprowadza się w warunkach wykluczających zanieczyszczenie mięsem pochodzącym z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt, spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

2) Współczynnik sterylizacji Fo określa skuteczność niszczenia form wegetatywnych i zarodników bakterii; Fo wartość co najmniej 3,00 oznacza, że najzimniejsze miejsce produktu zostało ogrzane w stopniu zapewniającym skuteczność, jaką uzyskuje się przez ogrzewanie w temperaturze 121°C (250°F) w czasie 3 minut szybkiego ogrzania i natychmiastowego schłodzenia.

+ = skuteczność udowodniona

0 = skuteczność nieudowodniona

- = brak skuteczności

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124).