§ 3. - Produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2016.1762
Akt obowiązujący Wersja od: 26 października 2016 r.
§ 3.
1.
Świeże mięso pochodzące z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, pozyskane od zwierząt, do których mają zastosowanie te ograniczenia, znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:1)
ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:a)
w górnej części - litery PL,b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,c)
w dolnej części - litery WE- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, a wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu - co najmniej 1 cm;
2)
przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii ukośnych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;3)
jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.2.
Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii, który przeprowadził badanie mięsa, o którym mowa w ust. 1.