§ 2. - Procedury urzędowe kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego przeprowadzane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.143.895

Akt utracił moc
Wersja od: 6 sierpnia 2008 r.
§  2.
Kontrola dokumentacji polega na sprawdzeniu:
1)
czy zakład posiada decyzję powiatowego lekarza weterynarii o wpisie do rejestru zakładów albo zatwierdzeniu zakładu;
2)
dokumentacji dotyczącej aktualnego zakresu i rodzaju działalności prowadzonej w zakładzie;
3)
dokumentacji dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
4)
dokumentów potwierdzających spełnianie przez zakład wymagań określonych w art. 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd Do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463), w tym świadectw zdrowia i innych dokumentów towarzyszących surowcom i produktom pochodzenia zwierzęcego;
5)
dokumentacji dotyczącej okresowego sprawdzania urządzeń, aparatów, sprzętu, narzędzi w zakładzie pod względem właściwego ich funkcjonowania, sporządzonej przez upoważnione do tego organy na podstawie pomiarów własną aparaturą;
6)
dokumentacji zawierającej, związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności, dane z wydruków urządzeń automatycznie rejestrujących parametry procesów technologicznych;
7)
dokumentacji pokontrolnej z przeprowadzonych kontroli;
8)
dokumentacji dotyczącej wykonania zaleceń pokontrolnych;
9)
dokumentacji dotyczącej szkoleń pracowników;
10)
dokumentów, o których mowa w art. 21 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225 oraz z 2007 r. Nr 64, poz. 429);
11)
innych dokumentów związanych z przedmiotem kontroli.