§ 3. - Procedury kontroli oraz lista portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.187.1830

Akt utracił moc
Wersja od: 4 listopada 2003 r.
§  3. 
1. 
Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:
1)
miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;
2)
ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;
3)
planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.
2. 
Kontrola obejmuje ponadto:
1)
badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;
2)
sprawdzanie warunków:
a)
weterynaryjnych na statku,
b)
przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.