Procedury kontroli oraz lista portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.187.1830

Akt utracił moc
Wersja od: 4 listopada 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 października 2003 r.
w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju

Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
Kontrola rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, zwana dalej "kontrolą", dokonywana jest przez urzędowego lekarza weterynarii podczas rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych w portach morskich, o których mowa w § 5.
1. 
Kapitan statku będącego pod banderą innego kraju, na którym znajdują się świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, po wpłynięciu do portu, z urządzeń którego zamierza skorzystać, sporządza i przedkłada urzędowemu lekarzowi weterynarii pisemną deklarację, spełniającą rolę świadectwa pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
2. 
Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
1. 
Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:
1)
miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;
2)
ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;
3)
planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.
2. 
Kontrola obejmuje ponadto:
1)
badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;
2)
sprawdzanie warunków:
a)
weterynaryjnych na statku,
b)
przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.
Urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli wystawia świadectwo zdrowia dla świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
Określa się listę portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju, stanowiącą załącznik nr 2 do rozporządzenia.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

(Master of vessels declaration)

NR (No)......

1. Dane ogólne (General informations):

Nazwa statku, z którego rozładowywane będą świeże ryby lub

świeże produkty rybne

(Name of vessel from which fishery products have been landed):

..............................................................

Port rozładunku statku (Port of landing): ....................

2.Pochodzenie świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych (The

origin of fishery products):

Rejon połowu (Fishing area): .................................

Strefa państwa trzeciego (Third countries fishing area): .....

Nazwa statku lub statków, z których przeładowano na morzu

świeże ryby lub świeże produkty rybne1) (Name of vessel or

vessels from which fishery products have been transhipped):

..............................................................

3.Szczegółowe dane dotyczące przesyłki (Detail informations

on consignment):

Lp.Gatunek

(Species)

Masa w kg/liczba 2) świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych/liczba pojemników - jeden pojemnik: .......... kg, rozładowanych świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych

(Weigh in kg/number fishery products / number of packages - one package: .... kg, landing of fishery products)

stopień przetworzenia

(Processing rate)

całe

(Whole)

patroszone

(Gutted)

patroszone bez głów

(Head off)

filetowane

(Filleted)

inne

.......

(Others)

inne

........

(Others)

razem

(Total)

123456789
1
2
3

Planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych

produktów rybnych na rynek (The intend method of

marketing): ...........................................

4.Zaświadczenie (Certificate):
Niniejszym zaświadczam, że świeże ryby lub świeże produkty

rybne, o których mowa w części 3, są przeznaczone do rozładunku

w porcie, o którym mowa w części 1.

(Herby I certify, that the fishery products described in

part three are designed to landing in port described in port one.)

Sporządzono w (Done at) ...................., dnia (date) ..........................................
Pieczęć 3) (Seal)
Podpis3) (Signature): .................................

(podpis kapitana statku)

(Master's signature)

......................................................

(nazwisko drukowanymi literami) (Name in block letters)

5.Potwierdzenie rozładowania przesyłki:

(The confirmation of landing of consignment)

Potwierdzam rozładowanie ze statku, o którym mowa w części 1,

przesyłki, o której mowa w części 3 deklaracji.

(I confirm the landing of consignment described in

part three this declaration from the vessel

described in part one.)

Miejscowość (Place) ........................, dnia (date) .....................................
Pieczęć3) (Seal)
Podpis3) (Signature): ...........................

(podpis urzędowego lekarza weterynarii)

(Official veterinarian signature)

.......................................................

(nazwisko drukowanymi literami, tytuł i stanowisko osoby

podpisującej)

(Name in block letters, title and rank of signator)

1) Niepotrzebne skreślić.

(Delete as appropriate.)

2) W sztukach podaje się ryby łososiowate.

(In number shall give only salmonidae fishers.)

3) Podpis i pieczęć w kolorze innym niż kolor druku.

(The color of the signature and seals must be different from the color of printing.)

ZAŁĄCZNIK Nr  2

LISTA PORTÓW MORSKICH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ ROZŁADOWYWANE ŚWIEŻE RYBY LUB ŚWIEŻE PRODUKTY RYBNE POCHODZĄCE BEZPOŚREDNIO Z POŁOWÓW, ZE STATKÓW POD BANDERĄ INNEGO KRAJU

1. Port Morski Darłowo

2. Port Morski Gdańsk

3. Port Morski Gdynia

4. Port Morski Hel

5. Port Morski Elbląg

6. Port Morski Frombork

7. Port Morski Kołobrzeg

8. Port Morski Szczecin

9. Port Morski Świnoujście

10. Port Morski Ustka

11. Port Morski Władysławowo

12. Port Morski Trzebież

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.