Rozdział 7 - Akcyza od cukru skrobiowego. - Prawo akcyzowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.29.122

Akt utracił moc
Wersja od: 21 listopada 1947 r.

Rozdział  7.

Akcyza od cukru skrobiowego.

Przedmiot akcyzy.
1.
Cukier skrobiowy, wyrobiony w kraju i sprowadzony z zagranicy, zarówno w stanie nieprzerobionym jak i w wyrobach, podlega akcyzie.
2.
Za cukier skrobiowy uważa się cukier w postaci syropu oraz w stanie stałym, otrzymany ze skrobi (krochmalu), niezależnie od tego, czy przy jego wyrobie użyto innych rodzajów cukru lub produktów zawierających cukier.
3.
Jeżeli jednak przy wyrobie cukru skrobiowego zostanie użyty surowiec zawierający cukier buraczany lub trzcinowy, mają zastosowanie przepisy art. 4 niniejszego prawa.
1.
Podstawą wymiaru akcyzy od cukru skrobiowego jest jego waga netto.
2. 1
Od cukru skrobiowego w paczkach papierowych pobiera się akcyzę od wagi brutto.

Akcyza od cukru skrobiowego wynosi 25 zł od 1 kg.

Wyrób cukru skrobiowego podlega zgłoszeniu władzy akcyzowej.

Wyrób skrobi (krochmalu), mączki skrobiowej i dekstryn podlega zgłoszeniu kontroli akcyzowej.

Hurtowa sprzedaż cukru skrobiowego podlega zgłoszeniu kontroli akcyzowej.

1 Art. 97 ust. 2 zmieniony przez obwieszczenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 25 października 1947 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.47.70.436).