Rozdział 10 - Akcyza od drożdży. - Prawo akcyzowe.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1947.29.122
Akt utracił moc Wersja od: 21 listopada 1947 r.
Rozdział 10.
Akcyza od drożdży.
Akcyza od drożdży.
Przedmiot akcyzy.
Drożdże, nadające się do wypieku (piekarniane), wyrobione w kraju i sprowadzone z zagranicy, podlegają akcyzie.
1.
Wolne są od akcyzy drożdże zarodowe, użyte do zacieru we własnej drożdżowni.2.
Przepisu art. 8 ust. 2 niniejszego prawa nie stosuje się do ubytków drożdży, powstających przez wyschnięcie drożdży niesformowanych w czasie przechowywania ich w magazynie.Minister Skarbu może w drodze rozporządzenia zwalniać na warunkach przez siebie określonych od akcyzy drożdże, przeznaczone do przemysłowego wyrobu artykułów odżywczych lub leczniczych z wyłączeniem wypieku pieczywa.
Akcyza od drożdży wynosi:
a)
od drożdży prasowanych i płynnych 275 zł od 1 kg netto,b)
od drożdży suszonych 550 zł od 1 kg netto.1.
Na dowód uiszczenia akcyzy należy nakleić na opakowaniu z drożdżami opaskę akcyzową.2.
Akcyza od drożdży w stanie płynnym może być uiszczona bez użycia opasek akcyzowych.Na wyrób drożdży potrzebne jest zezwolenie Ministra Skarbu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji i Handlu.
W zakładzie handlowym wolno przechowywać drożdże tylko w całych opakowaniach. Napoczęta może być tylko jedna cegiełka drożdży prasowanych, przy czym dzielić takie drożdże przy sprzedaży w drobnych ilościach wolno wyłącznie prostopadle do opaski akcyzowej.