Rozdział 10 - Akcyza od drożdży. - Prawo akcyzowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.29.122

Akt utracił moc
Wersja od: 21 listopada 1947 r.

Rozdział  10.

Akcyza od drożdży.

Przedmiot akcyzy.

Drożdże, nadające się do wypieku (piekarniane), wyrobione w kraju i sprowadzone z zagranicy, podlegają akcyzie.

1.
Wolne są od akcyzy drożdże zarodowe, użyte do zacieru we własnej drożdżowni.
2.
Przepisu art. 8 ust. 2 niniejszego prawa nie stosuje się do ubytków drożdży, powstających przez wyschnięcie drożdży niesformowanych w czasie przechowywania ich w magazynie.

Minister Skarbu może w drodze rozporządzenia zwalniać na warunkach przez siebie określonych od akcyzy drożdże, przeznaczone do przemysłowego wyrobu artykułów odżywczych lub leczniczych z wyłączeniem wypieku pieczywa.

Podstawą wymiaru akcyzy od drożdży jest ich rodzaj i waga.

Akcyza od drożdży wynosi:

a)
od drożdży prasowanych i płynnych 275 zł od 1 kg netto,
b)
od drożdży suszonych 550 zł od 1 kg netto.
1.
Na dowód uiszczenia akcyzy należy nakleić na opakowaniu z drożdżami opaskę akcyzową.
2.
Akcyza od drożdży w stanie płynnym może być uiszczona bez użycia opasek akcyzowych.

Na wyrób drożdży potrzebne jest zezwolenie Ministra Skarbu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji i Handlu.

Hurtowa sprzedaż drożdży podlega zgłoszeniu władzy akcyzowej.

W zakładzie handlowym wolno przechowywać drożdże tylko w całych opakowaniach. Napoczęta może być tylko jedna cegiełka drożdży prasowanych, przy czym dzielić takie drożdże przy sprzedaży w drobnych ilościach wolno wyłącznie prostopadle do opaski akcyzowej.

Zabrania się:

1)
dodawania przy wyrobie drożdży piekarnianych drożdży piwnych i winnych, mączki (skrobi) lub innych domieszek,
2)
używania w piekarniach drożdży piwnych i winnych do wypieku.