Pomieszczenia i urządzenia zakładów mleczarskich oraz zawodowe przygotowanie kierowników tych zakładów.
Dz.U.1936.82.568
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I REFORM ROLNYCH
z dnia 15 października 1936 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu o pomieszczeniach i urządzeniach zakładów mleczarskich oraz o zawodowym przygotowaniu kierowników tych zakładów.
mleczarnie - do wyrobu masła jedno pomieszczenie,
mleczarnie i maślarnie - do wyrobu serów, przeznaczonych do spożycia w stanie świeżym, jeżeli rozmiar przerobu przekracza 200 litrów mleka dziennie - jedno pomieszczanie.
mleczarnie i maślarnie - do wyrobu serów dojrzewających trzy pomieszczenia,
serownie - do wyrobu masła z serwatki lub mleka, nie nadającego się do wyrobu serów, w ilości przekraczającej 10 kg masła dziennie - jedno pomieszczenie,
mleczarni, której dzienny odbiór mleka nie przekracza 1.000 litrów - co najmniej 6-miesięczną praktykę w mleczarstwie;
mleczarni, której dzienny odbiór mleka przekracza 1.000 litrów - szkołę mleczarską i co najmniej roczną praktykę w mleczarstwie;
maślarni o napędzie ręcznym - szkołę mleczarską i co najmniej jednoroczną praktykę w maślarni;
maślarni o napędzie mechanicznym - szkołę mleczarską i co najmniej dwuletnią praktykę w maślarni; za maślarnie o napędzie mechanicznym uważa się te, w których wirówki, masielnice i wygniatarki poruszane są za pomocą motorów, maszyn parowych lub siły wodnej;
serowni, której dzienny odbiór mleka nie przekracza 500 litrów - specjalny kurs przeszkoleniowy i co najmniej roczną praktykę w serowni;
serowni, której dzienny odbiór mleka przekracza 500 litrów - szkołę mleczarską i co najmniej dwuletnią praktykę w serowni.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »