§ 4. - Polski Komitet Żywnościowy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.74.472

Akt utracił moc
Wersja od: 16 grudnia 1947 r.
§  4.
W skład Komitetu wchodzą następujące osoby powołane przez Ministra Aprowizacji:
a)
co najmniej 6-ciu przedstawicieli nauki i rzeczoznawców po połowie spośród higienistów i ekonomistów,
b)
po jednym przedstawicielu Centralnej Komisji Związków Zawodowych, Związku Samopomocy Chłopskiej, Społeczno-Obywatelskiej Ligi Kobiet, Związku Gospodarczego Spółdzielni R.P. "Społem", Związku Rewizyjnego Spółdzielni R.P., Naczelnej Rady Zrzeszeń Kupieckich R.P. oraz w miarę potrzeby innych zainteresowanych organizacji.

Ponadto do Komitetu wchodzą po jednym przedstawiciele ministrów: Obrony Narodowej, Rolnictwa i Reform Rolnych, Oświaty, Pracy i Opieki Społecznej, Zdrowia, Przemysłu i Handlu, Aprowizacji oraz po jednym przedstawicielu Centralnego Urzędu Planowania, Głównego Urzędu Statystycznego, Państwowego Zakładu Higieny i Państwowego Instytutu Naukowego Gospodarstwa Wiejskiego.

Przewodniczący Komitetu z inicjatywy własnej lub na wniosek przewodniczącego sekcji może zapraszać do współpracy, a w szczególności do opracowania pewnych zagadnień specjalnych rzeczoznawców z głosem doradczym.