§ 1. - Połączenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2020.135
Akt obowiązujący Wersja od: 28 stycznia 2020 r.
1 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny został utworzony rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higjeny (Dz. U. z 1936 r. poz. 336), zmienionym rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 28 grudnia 1934 r. o złączeniu Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku z Państwowym Zakładem Higjeny (Dz. U. poz. 977), obwieszczeniem Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 czerwca 1939 r. o sprostowaniu błędu w obwieszczeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 maja 1936 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. poz. 365), rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 15 października 2007 r. w sprawie zmiany nazwy Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie (Dz. U. poz. 1466).
2 Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła został utworzony uchwałą nr 142/63 Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. w sprawie utworzenia Instytutu Żywności i Żywienia, wydaną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 1961 r. o instytutach naukowo-badawczych (Dz. U. poz. 60).