Połączenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.135

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 stycznia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 stycznia 2020 r.
w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1350 i 2227) zarządza się, co następuje:
1. 
Z dniem 1 lutego 2020 r. łączy się następujące instytuty badawcze:
1)
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288461, numer identyfikacji podatkowej NIP 5250008732 1 ;
2)
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288478, numer identyfikacji podatkowej NIP 5250008910 2 .
2. 
Połączenie instytutów, o których mowa w ust. 1, następuje przez włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny po włączeniu instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, zachowuje dotychczasową nazwę.
Siedzibą Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny, zwanego dalej "Instytutem", jest miasto stołeczne Warszawa.
Nadzór nad Instytutem sprawuje minister właściwy do spraw zdrowia.
1. 
Przedmiotem podstawowej działalności Instytutu jest prowadzenie badań naukowych, prac rozwojowych i wdrożeniowych z zakresu nauk o zdrowiu, dostosowanych do potrzeb systemu zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia, w szczególności dotyczących monitorowania i analiz stanu zdrowia ludności oraz jego uwarunkowań, organizacji systemu ochrony zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka, promocji zdrowia, epidemiologii i diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego, szczepień ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
2. 
W związku z prowadzoną podstawową działalnością Instytut:
1)
prowadzi badania i dokonuje ocen w zakresie weryfikacji poprawności danych epidemiologicznych oraz wyników laboratoryjnych i opracowuje wytyczne w zakresie metodologii badań laboratoryjnych, prowadzonych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego, a także urzędowej kontroli żywności, wydaje oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz wydaje atesty higieniczne;
2)
współpracuje z organizacjami międzynarodowymi w zakresie wymiany danych, w szczególności o charakterystyce patogenów występujących na terenie kraju;
3)
monitoruje czynniki determinujące stan zdrowia na potrzeby planowania, monitorowania realizacji i ewaluacji programów polityki zdrowotnej oraz programów zdrowotnych, a także innych interwencji w zakresie zdrowia publicznego;
4)
monitoruje wartość odżywczą żywności i nawyki żywieniowe ludności w kraju;
5)
gromadzi i analizuje dane o występowaniu zakażeń drobnoustrojami opornymi na antybiotyki i inne produkty lecznicze;
6)
realizuje działania w obszarze monitorowania określonych chemicznych czynników ryzyka występujących w żywności;
7)
dokonuje oceny środowiskowych zagrożeń zdrowotnych populacji generalnej z uwzględnieniem zmienności regionalnej, w szczególności związanych z zanieczyszczeniem powietrza;
8)
dokonuje oceny nierówności społecznych w zdrowiu i proponuje działania mające na celu rozwiązywanie problemów zdrowotnych w wymiarze populacyjnym w celu poprawy stanu zdrowia i zmniejszenia nierówności w zdrowiu, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zdrowia i profilaktyki chorób niezakaźnych;
9)
tworzy mapy potrzeb zdrowotnych w zakresie zdrowia publicznego;
10)
prowadzi w ramach statystyki publicznej ogólnopolskie badanie chorobowości szpitalnej ogólnej;
11)
prowadzi badania i analizy w zakresie szacowania faktycznych kosztów chorób z uwzględnieniem kosztów bezpośrednich, utraty produktu krajowego brutto i kosztów niepieniężnych;
12)
prowadzi badania i analizy w zakresie oceny skutków ekonomicznych chorób i ich wpływu na sytuację sektora finansów publicznych;
13)
rozwija badania w dziedzinie zdrowia publicznego dla potrzeb polityki i praktyki;
14)
prowadzi działalność edukacyjną w zakresie zdrowia publicznego z uwzględnieniem kursów specjalizacyjnych oraz innych form kształcenia.
1. 
Połączenie instytutów, o których mowa w § 1 ust. 1, następuje na podstawie inwentaryzacji oraz sprawozdań finansowych sporządzonych na dzień 31 stycznia 2020 r.
2. 
Instytut przejmuje pracowników włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
3. 
Instytut przejmuje mienie, zobowiązania i należności włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, na podstawie protokołów zdawczo-odbiorczych.
4. 
Instytut wstępuje we wszystkie prawa i obowiązki, których podmiotem był włączany instytut, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
5. 
Zadania ujęte w planie rzeczowo-finansowym włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, wprowadza się do planu rzeczowo-finansowego Instytutu.
6. 
Po połączeniu instytutów, o których mowa w § 1 ust. 1, obowiązują system finansowo-księgowy oraz system finansowo-płacowy stosowany przez Instytut przed dniem połączenia.
1. 
Wszystkie składniki majątkowe i mienie będące własnością instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, według stanu na dzień 31 stycznia 2020 r., w tym prawo użytkowania wieczystego gruntu i prawo własności budynków stanowiących odrębną nieruchomość, tj. działki ewidencyjnej nr 3 z obrębu 1-05-17 położonej przy ul. Powsińskiej 61/63 w dzielnicy Mokotów miasta stołecznego Warszawy oraz własność budynków związanych z tą nieruchomością gruntową, w wyniku połączenia wejdą w skład mienia Instytutu.
2. 
Szczegółowy wykaz składników majątkowych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2020 r.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SKŁADNIKÓW MAJĄTKOWYCH INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA IM. PROF. DRA MED. ALEKSANDRA SZCZYGŁA WEDŁUG STANU NA DZIEŃ 31 STYCZNIA 2020 R.

Lp.Grupa, podgrupa, rodzaj / NazwaLiczba
1Grupa: 0 Grunty1
2Podgrupa: 03 Grunty zabudowane i zurbanizowane1
3Rodzaj: 032 Inne tereny zabudowane1
4Grupa: 1 Budynki i lokale2
5Podgrupa: 10 Budynki niemieszkalne2
6Rodzaj: 105 Budynki biurowe1
7Rodzaj: 106 Budynki szpitali i inne budynki opieki zdrowotnej1
8Grupa: 2 Obiekty inżynierii lądowej i wodnej7
9Podgrupa: 21 Rurociągi, linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne4
10Rodzaj: 210 Rurociągi linie telekomunikacyjne oraz linie elektroenergetyczne, przesyłowe3
11Rodzaj: 211 Rurociągi sieci rozdzielczej oraz linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne, rozdzielcze1
12Podgrupa: 22 Infrastruktura transportu1
13Rodzaj: 220 Autostrady, drogi ekspresowe, ulice i drogi pozostałe1
14Podgrupa: 29 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej2
15Rodzaj: 291 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej, gdzie indziej niesklasyfikowane2
16Grupa: 4 Maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania369
17Podgrupa: 41 Obrabiarki do metali2
18Rodzaj: 410 Tokarki1
19Rodzaj: 412 Frezarki1
20Podgrupa: 44 Maszyny i urządzenia do przetłaczania i sprężania cieczy i gazów1
21Rodzaj: 440 Pompy nurnikowe i tłokowe1
22Podgrupa: 48 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania22
23Rodzaj: 486 Urządzenia i aparaty chłodnicze przenośne22
24Podgrupa: 49 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty specjalizowane i specjalne, ogólnego zastosowania344
25Rodzaj: 491 Zespoły komputerowe344
26Grupa: 6 Urządzenia techniczne45
27Podgrupa: 61 Urządzenia i aparatura energii elektrycznej3
28Rodzaj: 611 Urządzenia nastawcze prądu zmiennego i stałego3
29Podgrupa: 62 Urządzenia dla radiofonii i telewizji, urządzenia dla telefonii i telegrafii19
30Rodzaj: 622 Urządzenia elektroakustyczne i elektrowizyjne17
31Rodzaj: 626 Urządzenia dla telefonii2
32Podgrupa: 64 Dźwigi i przenośniki3
33Rodzaj: 640 Dźwigi osobowe i towarowe3
34Podgrupa: 65 Urządzenia przemysłowe8
35Rodzaj: 653 Urządzenia klimatyzacyjne7
36Rodzaj: 654 Urządzenia do oczyszczania wody1
37Podgrupa: 66 Urządzenia nieprzemysłowe12
38Rodzaj: 662 Urządzenia i aparaty projekcyjne10
39Rodzaj: 669 Pozostałe urządzenia nieprzemysłowe2
40Grupa: 7 Środki transportu1
41Podgrupa: 74 Pojazdy mechaniczne1
42Rodzaj: 746 Ciągniki1
43Grupa: 8 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane213
44Podgrupa: 80 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane213
45Rodzaj: 801 Wyposażenie, aparaty i sprzęt laboratoryjny164
46Rodzaj: 802 Wyposażenie, aparaty i sprzęt medyczny3
47Rodzaj: 803 Wyposażenie techniczne do prac biurowych46
48Wartości niematerialne i prawne40
49Oprogramowania, licencje40
1 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny został utworzony rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higjeny (Dz. U. z 1936 r. poz. 336), zmienionym rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 28 grudnia 1934 r. o złączeniu Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku z Państwowym Zakładem Higjeny (Dz. U. poz. 977), obwieszczeniem Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 czerwca 1939 r. o sprostowaniu błędu w obwieszczeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 maja 1936 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. poz. 365), rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 15 października 2007 r. w sprawie zmiany nazwy Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie (Dz. U. poz. 1466).
2 Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła został utworzony uchwałą nr 142/63 Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. w sprawie utworzenia Instytutu Żywności i Żywienia, wydaną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 1961 r. o instytutach naukowo-badawczych (Dz. U. poz. 60).