§ 5. - Połączenie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2009.99.831
Akt utracił moc Wersja od: 26 czerwca 2009 r.
§ 5.
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie:1)
badań naukowych w zakresie:a)
pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,b)
doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,c)
modyfikacji procesów bioinżynieryjnych i chemoinżynieryjnych,d)
otrzymywania biopreparatów i chemopreparatów,e)
opracowywania technologii bezodpadowych,f)
opracowywania i adaptacji nowych fizykochemicznych i mikrobiologicznych metod badawczych surowców i produktów żywnościowych;2)
prac rozwojowych w zakresie:a)
zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,b)
otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,c)
technologii koncentratów spożywczych,d)
technologii mięsa i tłuszczów,e)
technologii cukrownictwa;3)
działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenie kosztów produkcji z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko;4)
działalności gospodarczej, w tym:a)
produkcji dozwolonych dodatków do żywności, probiotyków, kultur starterowych oraz produktów spożywczych i użytkowych,b)
sterylizacji przypraw,c)
zaopatrywania zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów, dozwolone dodatki do żywności i materiały pomocnicze;5)
działalności innowacyjnej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności;6)
monitoringu żywności i środowiska, wykonywanie analiz oraz standaryzacja surowców i produktów w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemniaczanym, chłodniczym, mięsnym, tłuszczowym, cukrowniczym i innym;7)
szkoleń i konsultacji.