§ 5. - Połączenie Centralnego Laboratorium Chłodnictwa, Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego, Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.247.1837

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 2007 r.
§  5.
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie:
1)
badań naukowych w zakresie:
a)
pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,
b)
modyfikacji procesów bioinżynieryjnych,
c)
otrzymywania biopreparatów,
d)
opracowywania technologii bezodpadowych,
e)
opracowywania i adaptacji analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych surowców i produktów żywnościowych;
2)
prac rozwojowych w zakresie:
a)
zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,
b)
otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,
c)
koncentratów spożywczych;
3)
działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenia kosztów produkcji z uwzględnieniem zmniejszenia szkodliwego wpływu technologii na środowisko;
4)
działalności gospodarczej, w tym: produkcja probiotyków, kultur starterowych do produkcji kiszonek, wytwarzanie makaronów, kasz, sterylizacja przypraw, zaopatrywanie zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów;
5)
monitoringu w zakresie biotechnologii, mikrobiologii, technologii, techniki;
6)
monitoringu metod analizy żywności, analizy i standaryzacji surowców i produktów oraz ochrony środowiska, w szczególności wykorzystywanych w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemniaczanym i chłodniczym.