Podwyższenie podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.104.952

Akt utracił moc
Wersja od: 28 marca 1923 r.

ROZPORZĄDZENIA
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 listopada 1922 r.
w sprawie podwyższenia podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Na zasadzie postanowienia art. 1 i 2 ustawy z 10 maja 1921 r. (Dz. U. R. P. № 41 poz. 248) i art. 1 ustawy z 4 sierpnia 1922 r. (Dz. U. R. P. № 67 poz. 607) o regulowaniu podatków od spożycia, zużycia względnie produkcji na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej zarządza się co następuje:
Ustanowiony w § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 26 września 1921 r. (Dz. U. R. P. № 83 poz. 534) i z dnia 11 października 1922 r. (Dz. U. R. P. № 92 poz. 850) podatek spożywczy od cukru podwyższa się z dotychczasowej kwoty 60.000 mk. na 150.000 mk. od 100 kg. cukru wagi netto.
Minister Skarbu uprawniony Jest zwolnić w całości lub w części od podatku przewidzianego w § 1 rozporządzenia cukier wywożony za granicę Rzeczypospolitej w stanie naturalnym lub w przetworach cukrowych.
Wszelkie zapasy cukru znajdujące się poza magazynami z nieopodatkowanym cukrem w cukrowniach w ilości 100 kg. i wyżej podlegają zgłoszeniu celem dodatkowego opodatkowania w ciągu 5 dni wedle stanu w chwili ogłoszenia niniejszego rozporządzenia.
Niezgłoszenie posiadanego zapasu cukru w całości lub w części w terminie oznaczonym w § 3 celem dodatkowego opodatkowania podpada ukaraniu wedle przepisów obowiązujących w poszczególnych dzielnicach o wywozie cukru z magazynów cukrowni bez dopełnienia przepisanych formalności i opłacenia przypadającego podatku spożywczego.
Wykonanie niniejszego rozporządzenia porucza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia na całym obszarze Rzeczypospolitej z wyłączeniem obszaru Województwa Śląskiego.
1 § 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 marca 1923 r. (Dz.U.23.32.211) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 marca 1923 r.