Podwyższenie podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.132.1071

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1924 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 1923 r.
w sprawia podwyższania podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej. *

Na zasadzie postanowienia art. 1 i 2 ustawy z dn. 10 maja 1921 r. (Dz. U. R. P. № 41, poz. 248) i art. 1 ustawy z 16 marca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 30, poz. 183) o regulowaniu podatków od spożycia, zużycia względnie produkcji na obszarze Rzeczypospolitej zarządza się co następuje:
Ustanowiony w § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia II października 1923 r. (Dz. U. R. P. № 104, poz. 810) podatek spożywczy od cukru podwyższa się, z dotychczasowej kwoty 4.000.000 mk. na 40.000.000 mk. od 100 kg. cukru wagi netto.
Minister Skarbu uprawniony jest zwolnić w całości lub w części od podatku przewidzianego w § 1 rozporządzenia cukier wywożony zagranicę Rzeczypospolitej w stanie naturalnym lub w przetworach cukrowych.
Wykonanie niniejszego rozporządzenia porucza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem 24 grudnia 1923 r.
* Z dniem 1 stycznia 1924 r. dla przerachowania kwot pieniężnych, zawartych w nin. rozporządzeniu stosowany będzie frank złoty wedle kursu obowiązującego dla przerachowania tegoż franka na marki polskie w dniu wejścia w życie nin. rozporządzenia, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 24 grudnia 1923 r. (Dz.U.23.137.1148).