Podwyższenie podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.104.810

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1923 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 października 1923 r.
w sprawie podwyższenia podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Na zasadzie postanowienia art. 1 i 2 ustawy z 10 maja 1921 r. (Dz. U. R. P. № 41 poz. 248) i art. 1 oraz 3 ustawy z 16 marca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 30, poz. 183) o regulowaniu podatków od spożycia, zużycia względnie produkcji na obszarze Rzeczypospolitej zarządza się co następuje:
Ustanowiony w § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 czerwca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 59, poz. 419) podatek spożywczy od cukru podwyższa się z dotychczasowej kwoty 280.000 mk. na 4.000.000 mk. od 100 kg. cukru wagi netto.
Wykonanie niniejszego rozporządzenia porucza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z; dniem 15 października 1923 r. i obowiązuje na całym obszarze Rzeczypospolitej.