Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych i renty dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1964.28.183

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lipca 1964 r.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU PRACY I PŁAC
z dnia 20 maja 1964 r.
w sprawie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczeń z ubezpieczeń społecznych i rent dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

Na podstawie art. 16 ust. 4 i art. 218 ust. 1 ustawy z dnia 28 marca 1933 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz. U. Nr 51, poz. 396 z późniejszymi zmianami) oraz art. 10 ust. 5 dekretu z dnia 25 czerwca 1954 r. o powszechnym zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. z 1958 r. Nr 23, poz. 97) zarządza się, co następuje:
Dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów na zasadzie zryczałtowanego rozliczenia jako podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i świadczeń z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa oraz rent ustala się miesięczny zarobek zryczałtowany w następującej wysokości:
1)
1.750 zł dla kucharza,
2)
1.300 zł dla innego pracownika.
1.
Składkę na ubezpieczenia społeczne za pracowników, o których mowa w § 1, opłaca się w wysokości zryczałtowanej, wynoszącej miesięcznie:
1)
275 zł - za kucharza,
2)
200 zł - za innego pracownika.
2.
Za miesiące kalendarzowe, w których pracownik nie przepracował wszystkich dni roboczych wskutek powstania lub ustania stosunku pracy albo wskutek pobierania przez okres dłuższy niż 5 dni zasiłku z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa, składkę określoną w ust. 1 opłaca się w wysokości zmniejszonej o 1/25 część za każdy nie przepracowany dzień roboczy.
1.
Zryczałtowaną składkę na ubezpieczenia społeczne (§ 2) opłacają z pobranej od ajentów zryczałtowane należności za prowadzenie zakładu gastronomicznego jednostki gospodarki uspołecznionej, z którymi ajenci są obowiązani się rozliczać.
2.
Do jednostek gospodarki uspołecznionej, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1959 r. w sprawie opłacania składek na ubezpieczenia społeczne oraz rozliczania zasiłków wypłacanych przez zakłady pracy (Dz. U. Nr 9, poz. 46).
Za pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów na zasadzie ajencji prowizyjnej podstawę do obliczenia składek na ubezpieczenia społeczne stanowią ich wynagrodzenia brutto, wypłacone z funduszu płac "prowizje" jednostki gospodarki uspołecznionej, z którą ajenci są obowiązani się rozliczać.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.