§ 3. - Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych i renty dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1964.28.183

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lipca 1964 r.
§  3.
1.
Zryczałtowaną składkę na ubezpieczenia społeczne (§ 2) opłacają z pobranej od ajentów zryczałtowane należności za prowadzenie zakładu gastronomicznego jednostki gospodarki uspołecznionej, z którymi ajenci są obowiązani się rozliczać.
2.
Do jednostek gospodarki uspołecznionej, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1959 r. w sprawie opłacania składek na ubezpieczenia społeczne oraz rozliczania zasiłków wypłacanych przez zakłady pracy (Dz. U. Nr 9, poz. 46).