§ 2. - Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych i renty dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1964.28.183

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lipca 1964 r.
§  2.
1.
Składkę na ubezpieczenia społeczne za pracowników, o których mowa w § 1, opłaca się w wysokości zryczałtowanej, wynoszącej miesięcznie:
1)
275 zł - za kucharza,
2)
200 zł - za innego pracownika.
2.
Za miesiące kalendarzowe, w których pracownik nie przepracował wszystkich dni roboczych wskutek powstania lub ustania stosunku pracy albo wskutek pobierania przez okres dłuższy niż 5 dni zasiłku z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa, składkę określoną w ust. 1 opłaca się w wysokości zmniejszonej o 1/25 część za każdy nie przepracowany dzień roboczy.