Art. 70. - Podatek akcyzowy.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.29.257
Akt utracił moc Wersja od: 18 lipca 2019 r.
Art. 70.
1.
Napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:1)
inne niemusujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 69, a także wyroby oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 10 % objętości oraz o rzeczywistej zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości, lecz nie więcej niż 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej;2)
inne musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, nieokreślone w art. 69, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek, albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.2.
Producentem napojów fermentowanych w rozumieniu ustawy jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu napojów fermentowanych.3.
Podstawą opodatkowania napojów fermentowanych jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.4.
Stawka akcyzy na napoje fermentowane wynosi 300 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.5.
Minister właściwy do spraw finansów publicznych może, w drodze rozporządzenia, obniżać stawki akcyzy określone w ust. 4 oraz różnicować je w zależności od rodzaju wyrobu, a także określać warunki ich stosowania.6.
Minister właściwy do spraw finansów publicznych, wydając rozporządzenie, o którym mowa w ust. 5, uwzględnia:1)
przebieg realizacji budżetu;2)
sytuację gospodarczą państwa oraz poszczególnych grup podatników;3)
sytuację rynkową w obrocie wyrobami akcyzowymi.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (16)
Orzeczenia i pisma urzędowe liczba obiektów na liście: (26)
Pisma urzędowe liczba obiektów na liście: (8)
- IPPP1/443-1329/08-6/SM, Kiedy alkohol można uznać za alkohol z procesu fermentacji alkoholowej? - Pismo wydane przez: Izba Skarbowa w Warszawie
- 362000-RPA-9105-10/06/AL, Jak prawidłowo naliczać podatek akcyzowy od napojów o nazwie "cydr o smaku gruszkowym" i "cydr o smaku brzoskwiniowym" w wysokości 136,00 zł/hl? - Pismo wydane przez: II Urząd Celny w Łodzi
- 361000-PA-050-2/06/WK, Do jakiej kategorii napojów alkoholowych należy produkt o kodzie CN 22060010, o rzeczywistej mocy alkoholu 10% objętości, znajdujący się w butelce zamkniętej korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek oraz wykazujący nadciśnienie wynoszące 4,9 bara, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze? - Pismo wydane przez: I Urząd Celny w Łodzi