§ 9. - Podatek akcyzowy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.2.3

Akt utracił moc
Wersja od: 4 stycznia 2005 r.
§  9. 
1. 
W przypadku sprzedaży paliw silnikowych wytwarzanych z komponentów uzyskiwanych z przerobu ropy naftowej oraz organicznych związków tlenowych, a także wytwarzanych w drodze mieszania i przeklasyfikowania produktów naftowych, należny podatek akcyzowy obniża się o podatek akcyzowy zapłacony przy nabyciu lub imporcie komponentów przeznaczonych do wytworzenia tych paliw.
2. 
Podatek akcyzowy należny od sprzedaży soli (SWW: 1212) obniża się o podatek akcyzowy zawarty w cenach zakupu zużytych do jej wytwarzania surowców lub podatek akcyzowy zapłacony od importu tych surowców.
3. 
W przypadku sprzedaży wyrobów wymienionych w poz. 9 załącznika nr 1 do rozporządzenia podatek akcyzowy należny od tych wyrobów obniża się o podatek akcyzowy zawarty w cenach zakupu zużytych do ich wytwarzania materiałów zaliczanych według Systematycznego wykazu wyrobów do grupy 1324-4, -5, -9 lub podatek akcyzowy zapłacony od importu tych materiałów.
4. 
Podatek akcyzowy należny od sprzedaży wódek gatunkowych obniża się o podatek akcyzowy zapłacony od importu napojów alkoholowych otrzymanych przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron oraz złożonych preparatów i koncentratów alkoholowych, zakupionych z przeznaczeniem do produkcji tych wódek.
5. 
W przypadku odprzedaży spirytusu na inny cel, niż to określono w zamówieniu, o którym mowa w § 4 ust. 2, należny podatek akcyzowy pomniejsza się o podatek akcyzowy zawarty w cenie nabycia spirytusu.
6. 
Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio w przypadku zużycia spirytusu na inny cel, niż to określono w zamówieniu.
7. 
Podatnicy sprzedający denaturat mogą obniżyć należny podatek akcyzowy o podatek zawarty w cenach zakupu zużytego do produkcji spirytusu skażonego ogólnym środkiem skażającym AT 80 lub o podatek akcyzowy zapłacony od importu tego spirytusu.
8. 
Podatnicy, którzy przed sprzedażą wyrobów winiarskich:
1)
dokonują ich rozlewu,
2)
poddają je leżakowaniu, kupażowaniu, tzn. mieszaniu w celu osiągnięcia właściwych efektów barwy, smaku i aromatu, dosładzaniu, doprawianiu nalewką ziołową, nasycaniu dwutlenkiem węgla, podbarwianiu karmelem, doalkoholizowaniu lub maderyzacji, tzn. przyspieszeniu procesu dojrzewania przez zastosowanie oddziaływania termicznego,

mogą obniżyć podatek akcyzowy należny od sprzedaży tych wyrobów o podatek akcyzowy od wyrobów winiarskich zużytych do ich wytworzenia, zawarty w cenach zakupu lub zapłacony od ich importu.