Pobór zryczałtowanego podatku od przychodów osób zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych, prowadzonych na podstawie umów zlecenia w formie rozliczenia zryczałtowanego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1964.21.142

Akt utracił moc
Wersja od: 17 czerwca 1964 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 9 maja 1964 r.
w sprawie poboru zryczałtowanego podatku od przychodów osób zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych, prowadzonych na podstawie umów zlecenia w formie rozliczenia zryczałtowanego.

Na podstawie art. 2 ust. 3 pkt 2 lit. a) i art. 5 dekretu z dnia 16 maja 1946 r. o postępowaniu podatkowym (Dz. U. z 1963 r. Nr 11, poz. 60) oraz art. 11 dekretu z dnia 26 października 1950 r. o zobowiązaniach podatkowych (Dz. U. z 1950 r. Nr 49, poz. 452, z 1959 r. Nr 11, poz. 61, z 1960 r. Nr 51, poz. 300 i z 1961 r. Nr 34, poz. 166) zarządza się, co następuje:
Agenci, którzy według zasad ustalonych przez Ministra Handlu Wewnętrznego prowadzą zakłady gastronomiczne na podstawie umowy zlecenia w formie rozliczenia zryczałtowanego, oraz członkowie rodziny tych agentów i pracownicy zatrudnieni w takich zakładach opłacają od przychodów osiąganych z tych zakładów zryczałtowany podatek od wynagrodzeń.
1.
Zryczałtowany podatek określony w § 1 pobiera się bez względu na wysokość osiąganych przychodów w następującej wysokości:
1)
od przychodów agenta - 200 zł miesięcznie,
2)
od przychodów kucharza - 90 zł miesięcznie,
3)
od przychodów każdej innej osoby zatrudnionej - 30 zł miesięcznie.
2.
Od przychodów osiąganych przez osoby zatrudniane dorywczo zryczałtowany podatek od wynagrodzeń pobiera się według stawek określonych w ust. 1 w stosunku odpowiadającym okresowi zatrudnienia w danym miesiącu, licząc za każdy dzień pracy 1/30 stawki.
1.
Zryczałtowany podatek od wynagrodzeń pobiera jako płatnik ta jednostka gospodarki uspołecznionej, wobec której prowadzący zakład gastronomiczny obowiązany jest rozliczać się na podstawie zawartej umowy zlecenia.
2.
Sumę pobranego za każdy miesiąc kalendarzowy podatku należy przekazywać w terminie do dnia 12 następnego miesiąca na konto właściwego organu finansowego, składając równocześnie wykaz potrąceń obejmujący wszystkie osoby zatrudnione w danym zakładzie gastronomicznym oraz wysokość pobranego od każdej z tych osób podatku.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.