§ 4. - Pobieranie i przechowywanie próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.84.795

Akt utracił moc
Wersja od: 27 kwietnia 2004 r.
§  4.
1.
Próbki pobierane są bezpośrednio przed wydaniem posiłków do spożycia z reprezentatywnej części potrawy tak, aby próbka zawierała możliwie wszystkie jej składniki, w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych.
2.
Próbki należy pobierać w następujących ilościach:
1)
zupy - po 50 g;
2)
mięso, potrawy mięsne i rybne - po 50 g;
3)
wędliny i wyroby wędliniarskie - po 50 g w jednym kawałku;
4)
jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne oraz mleczne, leguminy - po 50 g;
5)
wyroby garmażeryjne - po 50 g;
6)
sałatki - po 50 g;
7)
lody - po 50 g.