Art. 15. - [Substancje zabronione i niepożądane w paszach] - Pasze.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1149 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 czerwca 2023 r.
Art.  15.  [Substancje zabronione i niepożądane w paszach]
1. 
Zabrania się wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt:
1)
materiałów wymienionych w załączniku nr III do rozporządzenia nr 767/2009, zwanych dalej "substancjami zabronionymi";
2)
pasz zawierających substancję lub produkt, z wyłączeniem czynników patogennych obecnych w paszy lub na jej powierzchni, które stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi lub zwierząt, lub dla środowiska oraz mogą niekorzystnie wpływać na produkcję zwierzęcą, zwanych dalej "substancjami niepożądanymi", w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość;
3)
materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających pozostałości pestycydów w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość;
4)
pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego.
2. 
Zabrania się wytwarzania mieszanek paszowych z materiałów paszowych, które zawierają substancje niepożądane w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość.
3. 
Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku stwierdzenia, że pasza zawiera substancję niepożądaną w określonej ilości, podejmuje we współpracy z podmiotem działającym na rynku pasz działania mające na celu ustalenie źródła pochodzenia tej substancji, ograniczenie lub likwidację tego źródła lub inne działania mające na celu przeciwdziałanie potencjalnemu zagrożeniu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a 5 .
4. 
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1)
dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach,
2)
zawartość niektórych substancji niepożądanych w paszy, po stwierdzeniu których podejmuje się działania, o których mowa w ust. 3, oraz rodzaje tych działań w odniesieniu do określonej substancji niepożądanej

- mając na względzie ochronę zdrowia ludzi i zwierząt oraz ochronę środowiska, a także zapewnienie właściwej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.

5. 
(uchylony).
5 Obecnie art. 15 ust. 1 pkt 2 nie zawiera lit. a.