Art. 7. - Państwowy zasób kadrowy i wysokie stanowiska państwowe.

Dz.U.2006.170.1217

Wersja od: 24 czerwca 2008 r.
Art.  7.
Egzamin przeprowadza Krajowa Szkoła Administracji Publicznej co najmniej trzy razy w roku.
Ogłoszenie o egzaminie publikuje się w Biuletynie Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów co najmniej na dwa miesiące przed jego terminem.
Do egzaminu może przystąpić osoba, która:
ma tytuł zawodowy magistra lub równorzędny;
jest żołnierzem rezerwy lub nie podlega powszechnemu obowiązkowi obrony;
jest obywatelem polskim;
korzysta z pełni praw publicznych;
nie była karana za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;
cieszy się nieposzlakowaną opinią;
7) 9
posiada co najmniej trzyletni staż pracy;
zna co najmniej jeden język obcy spośród języków roboczych Unii Europejskiej.
Osoba przystępująca do egzaminu wnosi opłatę w wysokości 50 % minimalnego wynagrodzenia przewidzianego w przepisach o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Opłata stanowi przychód Krajowej Szkoły Administracji Publicznej.
Osoba, która złożyła egzamin z wynikiem pozytywnym, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje do pracy na wysokim stanowisku państwowym.
Prezes Rady Ministrów, uwzględniając potrzebę zapewnienia obiektywności postępowania, sprawnego przeprowadzenia egzaminów, wszechstronnej oceny wiedzy, umiejętności i predyspozycji kierowniczych kandydatów, powszechności dostępu do egzaminu oraz jawności wyników prac komisji egzaminacyjnej, określi, w drodze rozporządzenia:
zakres tematyczny egzaminu, w tym obejmujący znajomość języka obcego, o którym mowa w ust. 3 pkt 8, oraz sprawdzenia predyspozycji kierowniczych kandydatów;
organizację i sposób przeprowadzania egzaminu oraz sposób ustalania ocen, w tym najniższą ocenę pozytywną warunkującą złożenie egzaminu z wynikiem pozytywnym;
sposób wnoszenia opłaty, o której mowa w ust. 4;
wzór świadectwa potwierdzającego kwalifikacje do pracy na wysokim stanowisku państwowym;
wysokość wynagrodzenia egzaminatorów, w ramach środków uzyskanych z opłat, o których mowa w ust. 4.
9 Art. 7 ust. 3 pkt 7 zmieniony przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2007 r. (Dz.U.07.123.847) zmieniającej nin. ustawę z dniem 24 lipca 2007 r.