§ 8. - Oznakowanie środków żywienia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.168.1642
Akt utracił moc Wersja od: 27 grudnia 2003 r.
§ 8.
1.
Oznakowanie dodatków paszowych z grup enzymów i mikroorganizmów zawiera następujące informacje:1)
numer wpisu w rejestrze dodatków paszowych;2)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego i podmiotu wprowadzającego ten dodatek do obrotu;3)
numer zezwolenia na wytwarzanie danego dodatku paszowego;4)
datę upływu okresu trwałości;5)
numer serii i datę wytworzenia;6)
sposób bezpiecznego stosowania, a w szczególności zalecane dawkowanie;7)
masę netto, a w przypadku płynnych dodatków paszowych - objętość lub masę netto;8)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania;9)
określenie stabilności w procesie granulacji;10)
wskazanie temperatury przechowywania.2.
Poza informacjami wymienionymi w ust. 1, w przypadku dodatków paszowych z grup:1)
enzymów - oznakowanie zawiera informacje dotyczące:a)
nazwy substancji czynnych zgodnie z ich aktywnością enzymatyczną, określoną w zezwoleniu na ich stosowanie,b)
numeru identyfikacyjnego Międzynarodowego Związku Biochemii (International Union of Biochemistry),c)
jednostek aktywności wyrażanych w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego, w tym:-
jednostki aktywności na 1 gram - w przypadku sypkich preparatów enzymatycznych,-
jednostki aktywności na 1 mililitr - w przypadku płynnych preparatów enzymatycznych;2)
mikroorganizmów - oznakowanie zawiera informacje dotyczące identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodnie z wydanym zezwoleniem, w tym:a)
numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,b)
liczbę jednostek tworzących kolonie (CFU na gram).