§ 8. - Oznakowanie środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.168.1642

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2003 r.
§  8.
1.
Oznakowanie dodatków paszowych z grup enzymów i mikroorganizmów zawiera następujące informacje:
1)
numer wpisu w rejestrze dodatków paszowych;
2)
imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy dodatku paszowego i podmiotu wprowadzającego ten dodatek do obrotu;
3)
numer zezwolenia na wytwarzanie danego dodatku paszowego;
4)
datę upływu okresu trwałości;
5)
numer serii i datę wytworzenia;
6)
sposób bezpiecznego stosowania, a w szczególności zalecane dawkowanie;
7)
masę netto, a w przypadku płynnych dodatków paszowych - objętość lub masę netto;
8)
wskazanie dodatkowych właściwości dodatku paszowego uzyskanych w procesie wytwarzania;
9)
określenie stabilności w procesie granulacji;
10)
wskazanie temperatury przechowywania.
2.
Poza informacjami wymienionymi w ust. 1, w przypadku dodatków paszowych z grup:
1)
enzymów - oznakowanie zawiera informacje dotyczące:
a)
nazwy substancji czynnych zgodnie z ich aktywnością enzymatyczną, określoną w zezwoleniu na ich stosowanie,
b)
numeru identyfikacyjnego Międzynarodowego Związku Biochemii (International Union of Biochemistry),
c)
jednostek aktywności wyrażanych w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego, w tym:
-
jednostki aktywności na 1 gram - w przypadku sypkich preparatów enzymatycznych,
-
jednostki aktywności na 1 mililitr - w przypadku płynnych preparatów enzymatycznych;
2)
mikroorganizmów - oznakowanie zawiera informacje dotyczące identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodnie z wydanym zezwoleniem, w tym:
a)
numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
b)
liczbę jednostek tworzących kolonie (CFU na gram).