Art. 9. - [Sporządzenie programu kontroli podmiotów wprowadzających na rynek żywność lub pasze oznakowane jako wolne od GMO oraz raportu z kontroli] - Oznakowanie produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.763 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 kwietnia 2021 r.
Art.  9.  [Sporządzenie programu kontroli podmiotów wprowadzających na rynek żywność lub pasze oznakowane jako wolne od GMO oraz raportu z kontroli]
1. 
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", sporządza we współpracy z Głównym Lekarzem Weterynarii w terminie do dnia:
1)
30 grudnia roku poprzedzającego rok przeprowadzania kontroli przestrzegania przepisów ustawy roczny program kontroli podmiotów wprowadzających na rynek w rozumieniu art. 3 ust. 8 rozporządzenia 178/2002 żywność lub pasze oznakowane jako wolne od GMO, z uwzględnieniem kontrolowanych produktów i liczby zaplanowanych kontroli;
2)
30 kwietnia roku następującego po roku, w którym kontrole przestrzegania przepisów ustawy zostały przeprowadzone, roczny raport z kontroli, który zawiera informacje o:
a)
liczbie przeprowadzonych kontroli,
b)
liczbie skontrolowanych podmiotów i rodzaju działalności wykonywanej przez te podmioty,
c)
rodzaju skontrolowanych produktów,
d)
liczbie i rodzaju stwierdzonych nieprawidłowości,
e)
liczbie wydanych zaleceń pokontrolnych oraz liczbie i rodzaju nałożonych sankcji.
2. 
Główny Inspektor przedstawia ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych raport, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, w terminie określonym w tym przepisie.
3. 
Zasady współpracy, o której mowa w ust. 1, określa porozumienie zawarte między Głównym Inspektorem oraz Głównym Lekarzem Weterynarii.