Oznakowanie pasz.
Dz.U.2007.102.703
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 maja 2007 r.
w sprawie oznakowania pasz 2)
- również imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału;
- jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:
1) dyrektywy Komisji 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, z późn. zm.);
2) dyrektywy Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 06.04.1979, str. 30, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, z późn. zm.);
3) dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 8, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, z późn. zm.);
4) dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
1 | 2 | 3 |
I. Ziarno zbóż, ich produkty i produkty uboczne | ||
1.01 | Owies | - |
1.02 | Płatki owsiane | skrobia |
1.03 | Śruta owsiana | włókno surowe |
1.04 | Otręby i łuski owsiane | włókno surowe |
1.05 | Jęczmień | - |
1.06 | Śruta jęczmienna | włókno surowe |
1.07 | Białko jęczmienne | białko ogólne, skrobia |
1.08 | Ryż połamany | skrobia |
1.09 | Otręby ryżowe (brązowe) | włókno surowe |
1.10 | Otręby ryżowe (białe) | włókno surowe |
1.11 | Otręby ryżowe z węglanem wapnia | włókno surowe, węglan wapnia |
1.12 | Mączka paszowa z ryżu parzonego | włókno surowe, węglan wapnia |
1.13 | Śruta ryżu pastewnego | skrobia |
1.14 | Makuch z zarodków ryżowych | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
1.15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | białko ogólne |
1.16 | Skrobia ryżowa | skrobia |
1.17 | Proso | - |
1.18 | Żyto | - |
1.19 | Śruta żytnia | skrobia |
1.20 | Mąka żytnia paszowa | skrobia |
1.21 | Otręby żytnie | włókno surowe |
1.22 | Sorgo | - |
1.23 | Pszenica | - |
1.24 | Śruta pszenna | skrobia |
1.25 | Mąka pszenna paszowa | włókno surowe |
1.26 | Otręby pszenne | włókno surowe |
1.27 | Zarodki pszenne | białko ogólne, tłuszcz surowy |
1.28 | Gluten pszenny | białko ogólne |
1.29 | Gluten pszenny paszowy | białko ogólne, skrobia |
1.30 | Skrobia pszenna | skrobia |
1.31 | Żelowana skrobia pszenna | skrobia |
1.32 | Orkisz | - |
1.33 | Pszenżyto | - |
1.34 | Kukurydza | - |
1.35 | Śruta kukurydziana | włókno surowe |
1.36 | Otręby kukurydziane | włókno surowe |
1.37 | Makuch z zarodków kukurydzianych | białko ogólne, tłuszcz surowy |
1.38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | białko ogólne |
1.39 | Gluten paszowy kukurydziany | białko ogólne, skrobia, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 4,5 % |
1.40 | Gluten kukurydziany | białko ogólne |
1.41 | Skrobia kukurydziana | skrobia |
1.42 | Żelowana skrobia kukurydziana | skrobia |
1.43 | Słód kukurydziany | białko ogólne |
1.44 | Młóto browarniane suszone | białko ogólne |
1.45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony | białko ogólne |
1.46 | Wywar gorzelniczy ciemny suszony | białko ogólne |
II. Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne | ||
2.01 | Makuch z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych | białko ogólne, tłuszcz surowy, włókno surowe |
2.02 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych | białko ogólne, włókno surowe |
2.03 | Makuch z orzechów ziemnych obłuszczonych obłuszczonych orzechów ziemnych | białko ogólne, tłuszcz surowy, włókno surowe |
2.04 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych orzechów ziemnych | białko ogólne, włókno surowe |
2.05 | Rzepak | - |
2.06 | Makuch rzepakowy | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.07 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa | białko ogólne |
2.08 | Łuski nasion rzepaku | włókno surowe |
2.09 | Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego krokoszu | włókno surowe, białko ogólne |
2.10 | Makuch z kopry | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | białko ogólne |
2.12 | Makuch z ziarna palmy | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy | włókno surowe, białko ogólne |
2.14 | Nasiona soi toastowane | - |
2.15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana | białko ogólne, włókno surowe, jeżeli jest >8 % |
2.16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | białko ogólne |
2.17 | Koncentrat białka sojowego | białko ogólne |
2.18 | Olej roślinny | wilgotność, jeżeli jest > 1 % |
2.19 | Łuski z nasion soi | włókno surowe |
2.20 | Nasiona bawełny | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.21 | Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion bawełny | włókno surowe, białko ogólne |
2.22 | Makuch z nasion bawełny | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.23 | Makuch z nasion nigru | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.24 | Nasiona słonecznika | - |
2.25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | białko ogólne |
2.26 | Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion słonecznika | włókno surowe, białko ogólne |
2.27 | Nasiona lnu | - |
2.28 | Makuch lniany | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | białko ogólne |
2.30 | Pulpa z oliwek | włókno surowe, białko ogólne |
2.31 | Makuch sezamowy | włókno surowe, białko ogólne, tłuszcz surowy |
2.32 | Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego ziarna kakaowego | włókno surowe, białko ogólne |
2.33 | Łuski kakaowe | włókno surowe |
III. Nasiona roślin strączkowych, ich produkty i produkty uboczne | ||
3.01 | Ciecierzyca | - |
3.02 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | białko ogólne |
3.03 | Soczewica | - |
3.04 | Lędźwian siewny | - |
3.05 | Soczewica jadalna | - |
3.06 | Łubiny słodkie | - |
3.07 | Fasola toastowana | - |
3.08 | Groch | - |
3.09 | Śruta grochowa | białko ogólne, włókno surowe |
3.10 | Otręby grochowe | włókno surowe |
3.11 | Bobik | - |
3.12 | Wyka jednokwiatowa | - |
3.13 | Wyka siewna | - |
IV. Bulwy, korzeniowe, ich produkty i produkty uboczne | ||
4.01 | Wysłodki buraczane | popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy, całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10,5 % |
4.02 | Melasa buraczana | całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, wilgotność, jeżeli jest > 28 % |
4.03 | Wysłodki buraczane melasowane | popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
4.04 | Wywar melasowy z buraków cukrowych | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 35 % |
4.05 | Cukier z buraków cukrowych | sacharoza |
4.06 | Batat | skrobia |
4.07 | Maniok jadalny | skrobia, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy |
4.08 | Skrobia z manioku ekspandowana | skrobia |
4.09 | Pulpa ziemniaczana | - |
4.10 | Skrobia ziemniaczana | skrobia |
4.11 | Białko ziemniaczane | białko ogólne |
4.12 | Płatki ziemniaczane | skrobia, włókno surowe |
4.13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | białko ogólne, popiół surowy |
4.14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | skrobia |
V. Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne | ||
5.01 | Strąki szarańczynu | włókno surowe |
5.02 | Pulpa cytrusowa | włókno surowe |
5.03 | Pulpa owocowa | włókno surowe |
5.04 | Pulpa pomidorowa | włókno surowe |
5.05 | Pestki winogronowe ekstrahowane | włókno surowe, jeżeli jest > 45 % |
5.06 | Pulpa winogronowa | włókno surowe, jeżeli jest > 25 % |
5.07 | Pestki winogronowe | tłuszcz surowy, włókno surowe, jeżeli jest > 45 % |
VI. Pasze z zielonek i pasze objętościowe | ||
6.01 | Susz z lucerny - mączka | białko ogólne, włókno surowe, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy |
6.02 | Miazga z lucerny | białko ogólne |
6.03 | Koncentrat białkowy z lucerny | karoten, białko ogólne |
6.04 | Susz z koniczyny - mączka | popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy, białko ogólne, włókno surowe |
6.05 | Susz z traw - mączka | popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy, białko ogólne, włókno surowe |
6.06 | Słoma zbożowa | - |
6.07 | Słoma zbożowa po obróbce | sód, jeżeli do obróbki użyto NaOH |
VII. Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne | ||
7.01 | Melasa z trzciny cukrowej | całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, wilgotność, jeżeli jest > 30 % |
7.02 | Wywar melasowy z trzciny cukrowej | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 35 % |
7.03 | Cukier z trzciny cukrowej | sacharoza |
7.04 | Mączka z wodorostów morskich | popiół surowy |
VIII. Produkty mleczne | ||
8.01 | Mleko w proszku odtłuszczone | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 5 % |
8.02 | Maślanka w proszku | białko ogólne, tłuszcz surowy, laktoza, wilgotność, jeżeli jest > 6 % |
8.03 | Serwatka w proszku | białko ogólne, laktoza, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy |
8.04 | Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru | białko ogólne, laktoza, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy |
8.05 | Białko serwatki w proszku | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 % |
8.06 | Kazeina w proszku | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 10 % |
8.07 | Laktoza w proszku | laktoza, wilgotność, jeżeli jest > 5 % |
IX. Produkty zwierzęce ze zwierząt lądowych | ||
9.01 | Mączka mięsna | białko ogólne, tłuszcz surowy, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy |
9.02 | Mączka mięsno-kostna | białko ogólne, tłuszcz surowy, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy |
9.03 | Mączka kostna | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy |
9.04 | Skwarki | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, tłuszcz surowy |
9.05 | Mączka drobiowa | białko ogólne, tłuszcz surowy, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy, popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,3 % |
9.06 | Mączka z piór hydrolizowana | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,4 % |
9.07 | Suszona krew | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 % |
9.08 | Tłuszcz zwierzęcy | wilgotność, jeżeli jest > 1 % |
X. Ryby, inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne | ||
10.01 | Mączka rybna | białko ogólne, tłuszcz surowy, wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy, jeżeli jest > 20 % |
10.02 | Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb | białko ogólne, tłuszcz surowy, wilgotność, jeżeli jest > 5 % |
10.03 | Olej rybny | wilgotność, jeżeli jest > 1 % |
10.04 | Rafinowany i utwardzony olej rybny | liczba jodowa, wilgotność, jeżeli jest > 1 % |
XI. Substancje mineralne | ||
11.01 | Węglan wapnia | wapń, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 % |
11.02 | Węglan wapniowo-magnezowy | wapń, magnez |
11.03 | Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) | wapń, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 % |
11.04 | Tlenek magnezu | magnez |
11.05 | Siarczan magnezu | magnez, siarka |
11.06 | Fosforan dwuwapniowy | wapń, fosfor całkowity |
11.07 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | wapń, fosfor całkowity |
11.08 | Fosforan odfluorowany | wapń, fosfor całkowity |
11.09 | Odżelowana mączka kostna | wapń, fosfor całkowity |
11.10 | Fosforan jednowapniowy | wapń, fosfor całkowity |
11.11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | wapń, fosfor całkowity, magnez |
11.12 | Fosforan jednoamonowy | azot całkowity, fosfor całkowity |
11.13 | Chlorek sodu | sód |
11.14 | Propionian magnezu | magnez |
11.15 | Fosforan magnezu | fosfor całkowity, magnez |
11.16 | Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | wapń, fosfor całkowity, magnez, sód |
11.17 | Fosforan jednosodowy | fosfor całkowity, sód |
11.18 | Wodorowęglan sodu | sód |
XII. Różne | ||
12.01 | Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne | skrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
12.02 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne | cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
12.03 | Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów | skrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, tłuszcz surowy |
12.04 | Kwasy tłuszczowe | tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 1 % |
12.05 | Sole kwasów tłuszczowych | tłuszcz surowy, wapń (lub odpowiednio sód lub potas) |
B. Pozostałe materiały paszowe
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
1 | 2 | 3 |
1 | Ziarna zbóż | - |
2 | Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż | skrobia, jeżeli jest > 20 %, białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %, włókno surowe |
3 | Nasiona oleiste, owoce oleiste | - |
4 | Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców oleistych | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %, włókno surowe |
5 | Nasiona roślin strączkowych | - |
6 | Produkty i produkty uboczne z nasion warzyw | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, włókno surowe |
7 | Bulwy, korzeniowe | - |
8 | Produkty i produkty uboczne z bulw i korzeniowych | skrobia, włókno surowe, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % |
9 | Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych | włókno surowe, jeżeli jest > 15 %, cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % |
10 | Inne nasiona i owoce, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | białko ogólne, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %, włókno surowe |
11 | Pasze z zielonek i pasze objętościowe | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, włókno surowe |
12 | Inne rośliny, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, włókno surowe |
13 | Produkty i produkty uboczne z przetwórstwa trzciny cukrowej | włókno surowe, jeżeli jest > 15 %, cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę |
14 | Produkty i produkty uboczne z mleka | białko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 5 %, laktoza, jeżeli jest > 10 % |
15 | Produkty pochodzące od zwierząt lądowych | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %, wilgotność, jeżeli jest > 8 % |
16 | Ryby, inne organizmy morskie, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %, wilgotność, jeżeli jest > 8 % |
17 | Substancje mineralne | odpowiednie substancje mineralne |
18 | Różne | skrobia, jeżeli jest > 30 %, białko ogólne, jeżeli jest > 10 %, tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %, włókno surowe, cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10 % |
Objaśnienie
Poziomy wskazane lub takie, które mają zostać zadeklarowane, odnoszą się do masy materiału paszowego, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUPY BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUPY BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Nazwa grupy produktu1) | Nazwa produktu | Nazwa produktu umieszczanego na oznakowaniu | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Wskazania szczególne | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów | ||||||||
1.1. Bakterie | ||||||||
1.1.1. Bakterie hodowane na metanolu | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu, - informacja "unikać wdychania" | ||||
1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu, - maksymalna zawartość w paszy: a) 8 % tuczniki, b) 8 % cielęta, c) 19 % łosoś (słodkowodny), d) 33 % łosoś (morski), - informacja "unikać wdychania" | ||||
1.4. grzyby niższe | ||||||||
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacji | Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnej | Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny | - zawartość azotu wyrażona jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | ||||
2. Niebiałkowe związki azotowe | ||||||||
2.1. Sole amonowe | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | ||||
Octan amonu w roztworze wodnym | Octan amonu | - azot, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |||||
Siarczan amonu w roztworze wodnym | Siarczan amonu | - azot, - zawartość wody | - gatunek zwierząt - w przypadku młodych przeżuwaczy zawartość produktu w racji dziennej nie może przekroczyć 0,5 % | |||||
2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji | Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | ||||
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa | - białko ogólne, - olej i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy | zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty |
- lizyna, - metionina | świnie drób | ||
- fosfor | ryby, z wyłączeniem ryb ozdobnych | ||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - mineralna | - wapń, - fosfor, - sód | wszystkie zwierzęta |
- magnez | przeżuwacze | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - melasowana | - białko ogólne, - włókno surowe, - cukier całkowity (jako sacharoza), - popiół surowy | wszystkie zwierzęta |
- magnez ≥ 0,5 % | przeżuwacze | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna | - białko ogólne, - olej i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy, - wapń ≥ 5 %, - fosfor ≥ 2 %, - magnez ≥ 0,5 % | zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty zwierzęta inne niż zwierzęta domowe zwierzęta inne niż zwierzęta domowe przeżuwacze |
- lizyna, - metionina | świnie drób |
Poziomy, które są wskazane lub mają być zadeklarowane, odnoszą się do masy mieszanki paszowej, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Nazwa grupy produktu1) | Nazwa produktu | Nazwa produktu umieszczanego na oznakowaniu | Wskazania szczególne | |||
1 | 2 | 3 | 4 | |||
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów | ||||||
1.1. Bakterie | ||||||
1.1.1. Bakterie hodowane na metanolu | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej | |||
1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym | Białkowy produkt uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej | |||
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacji | Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnej | Zakiszona grzybnia uzyskana po produkcji penicyliny | ||||
2. Niebiałkowe związki azotowe | ||||||
2.1. Sole amonowe | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | |||
Octan amonu w roztworze wodnym | Octan amonu | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | ||||
Siarczan amonu w roztworze wodnym | Siarczan amonu | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt, - w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5 % | ||||
2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji | Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | |||
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (7)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (1)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (4)
- Dyrektywa 96/25/WE w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniająca dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylająca dyrektywę 77/101/EWG
- Dyrektywa 82/471/EWG dotycząca niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt
- Dyrektywa 79/373/EWG w sprawie obrotu mieszankami paszowymi