Oznakowanie pasz.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.102.703

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 maja 2007 r.
w sprawie oznakowania pasz 2)

Na podstawie art. 30 ust. 8 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania pasz wprowadzanych do obrotu, w tym zakres informacji umieszczanych na ich opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania albo dołączanych do dokumentów przewozowych, zwanych dalej "informacjami obowiązkowymi".
Informacje obowiązkowe wyraźnie oddziela się od innych informacji, które mogą być umieszczane na opakowaniu pasz lub etykiecie dołączonej do tego opakowania.
1.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych wprowadzanych do obrotu zawierają:
1)
określenie o treści "materiał paszowy";
2)
nazwę materiału paszowego:
a)
zgodną z nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 24),
b)
niewprowadzającą nabywcy w błąd co do tożsamości materiału paszowego - w przypadku materiałów paszowych innych niż określone w rozporządzeniu, o którym mowa w lit. a;
3)
masę netto, a w przypadku materiałów paszowych płynnych - objętość lub masę netto;
4)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w materiale paszowym, w zależności od rodzaju tego materiału, zawierającą informacje określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
5)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego, a w przypadku:
a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
b)
niebiałkowych związków azotowych

- również imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału;

6)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego materiały paszowe, w przypadku materiałów paszowych, o których mowa w pkt 5;
7)
numer serii;
8)
dla materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt:
a)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego,
b)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę i miejsce prowadzenia działalności gospodarczej podmiotu odpowiedzialnego za informacje obowiązkowe, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału,
c)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego materiały paszowe;
9)
zawartość wody wyrażoną w stosunku do masy materiału paszowego, jeżeli zawartość ta w materiale paszowym jest większa niż 14 % lub większa niż określona w przepisach wydanych na podstawie art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wraz z oznaczeniem okresu trwałości tego materiału paszowego;
10)
zawartość zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym wyrażoną jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, w przypadku zawartości tego popiołu w ilości większej niż 2,2 % w suchej masie materiału paszowego.
2.
W przypadku materiałów paszowych z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, grzybów oraz niebiałkowych związków azotowych zakres informacji obowiązkowych, w zależności od rodzaju materiału paszowego, jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych, w przypadku materiałów paszowych poddanych działaniu dodatków paszowych z kategorii technologicznych należących do grupy spoiwa lub denaturantów, poza informacjami określonymi w ust. 1 zawierają:
1)
rodzaj i ilość zastosowanego dodatku paszowego - w przypadku denaturantów;
2)
rodzaj użytego dodatku paszowego należącego do grupy spoiwa.
4.
W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego, innych niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, hydrolizaty białkowe pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze i otrzymane ze skór i skórek z przeżuwaczy, oznakowanie materiałów paszowych oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera napis o treści określonej w przepisach załącznika IV części II pkt B lit. d lub pkt C lit. b, lub pkt D lit. d rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.).
5.
Jeżeli materiał paszowy jest wprowadzany do obrotu po raz pierwszy, informacje o treści: "dane tymczasowe, wymagające potwierdzenia przez .... (nazwa i adres laboratorium, któremu zlecono przeprowadzenie analiz), dotyczące ..... (numer referencyjny próbki przekazanej do analiz), przed ..... (data)" umieszcza się na opakowaniu, etykiecie dołączanej do opakowania lub dołącza się do dokumentów przewozowych po powiadomieniu właściwego powiatowego lekarza weterynarii o przewidywanej dostawie materiału paszowego co najmniej na 7 dni przed przewidywanym terminem dostawy.
6.
Przepis ust. 5 stosuje się do materiału paszowego pochodzącego z państwa trzeciego, jeżeli:
1)
nie jest możliwe przeprowadzenie w państwie dostawcy badań analitycznych potwierdzających skład materiału paszowego, zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 44 pkt 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach;
2)
osoba odpowiedzialna za przesyłkę powiadomi nabywcę i powiatowego lekarza weterynarii o jego ostatecznym składzie w terminie 10 dni od dnia dostarczenia tego materiału.
1.
W przypadku gdy dana partia materiału paszowego znajdująca się w obrocie jest dzielona na mniejsze partie, to informacje, o których mowa w § 3, odnoszące się do partii początkowej umieszcza się na oznakowaniu każdej partii powstałej w wyniku tego podziału.
2.
W przypadku gdy podmiot dokona zmiany składu materiału paszowego znajdującego się w obrocie, wprowadza on odpowiednią korektę w oznakowaniu tego materiału paszowego.
W informacjach obowiązkowych o materiałach paszowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 2, można nie umieszczać informacji określonych w:
1)
§ 3 ust. 1 pkt 4 oraz 9 i 10, jeżeli:
a)
nabywca oświadczy na piśmie, przed zawarciem umowy, że nie wymaga tych informacji,
b)
materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej, w ilościach do 10 kilogramów, przeznaczone dla zwierząt domowych, są bezpośrednio dostarczane przez zbywcę użytkownikowi końcowemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
§ 3 ust. 1 pkt 1, 3 i 4 oraz 7-10, jeżeli materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej i niezawierające dodatków paszowych, z wyłączeniem dodatków paszowych należących do kategorii technologicznych z grupy konserwantów, są bezpośrednio dostarczane przez rolnika rolnikowi prowadzącemu chów lub hodowlę zwierząt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
W informacjach obowiązkowych o produktach ubocznych uzyskanych z materiałów paszowych, wymienionych w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. a, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, w których zawartość wody przekracza 50 %, można nie umieszczać informacji określonych w § 3 ust. 1 pkt 3, 4, 9 i 10.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej zawierają:
1)
wskazanie materiałów paszowych wchodzących w skład tej mieszanki;
2)
określenie jej rodzaju przy użyciu określeń:
a)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa,
b)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa albo karma pełnoporcjowa - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych,
c)
mieszanka paszowa uzupełniająca,
d)
mieszanka paszowa uzupełniająca albo karma uzupełniająca - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych,
e)
mieszanka paszowa - w przypadku mieszanki paszowej pełnoporcjowej lub uzupełniającej dla zwierząt domowych innych niż psy i koty,
f)
mieszanka paszowa mineralna - w przypadku mieszanki uzupełniającej, składającej się głównie z minerałów, zawierającej co najmniej 40 % popiołu surowego,
g)
mieszanka paszowa melasowana - w przypadku mieszanki paszowej uzupełniającej, uzyskanej z melasy i zawierającej co najmniej 14 % cukru ogólnego w przeliczeniu na sacharozę,
h)
preparat mlekozastępczy pełnoporcjowy albo preparat mlekozastępczy uzupełniający - w przypadku pasz zastępujących mleko przeznaczonych do zaspokajania potrzeb żywieniowych młodych zwierząt po okresie skarmiania siary lub stosowanych jako zamiennik mleka w czasie pojenia zwierząt mlekiem, lub przeznaczonych do dożywiania cieląt przeznaczonych do opasu;
3)
określenie gatunku lub kategorii zwierząt, dla których ta mieszanka jest przeznaczona;
4)
sposób stosowania uwzględniający jej przeznaczenie;
5)
określenie zawartości wody, jeżeli zawartość wody przekracza:
a)
5 % - w przypadku mieszanki mineralnej niezawierającej substancji organicznych,
b)
7 % - w przypadku preparatu mlekozastępczego i innej mieszanki paszowej, która zawiera więcej niż 40 % składników uzyskanych w procesie przetwarzania mleka,
c)
10 % - w przypadku mieszanki mineralnej zawierającej substancje organiczne,
d)
14 % - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych;
6)
określenie zawartości zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym wyrażonej jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, jeżeli zawartość tego popiołu w mieszance paszowej jest większa niż:
a)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej zawierającej mineralne substancje wiążące,
b)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej mineralnej,
c)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej zawierającej więcej niż 50 % krajanki buraczanej lub wysłodków buraczanych,
d)
2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej przeznaczonej dla ryb i zawierającej więcej niż 15 % mączki rybnej;
7)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w tej mieszance, w zależności od jej rodzaju oraz gatunku lub kategorii zwierząt, zawierającą informacje określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
8)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy, podmiotu dokonującego pakowania albo innego podmiotu wprowadzającego mieszankę paszową do obrotu odpowiedzialnego za informacje umieszczane na oznakowaniu;
9)
masę netto, a w przypadku mieszanki paszowej płynnej - objętość lub masę netto;
10)
wskazanie okresu przechowywania poprzez umieszczenie:
a)
określenia o treści "użyć przed", a następnie podanie dnia, miesiąca i roku - w przypadku mieszanki paszowej podatnej na działanie mikroorganizmów,
b)
określenia o treści "najlepsze przed", a następnie podanie miesiąca i roku - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych,
c)
daty wskazującej najkrótszy termin trwałości - w przypadku gdy jest wymagany minimalny okres przechowywania lub okres upływu terminu trwałości;
11)
numer serii;
12)
numer rejestracji lub numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego te mieszanki.
2.
Zawartość żelaza w uzupełniających preparatach mlekozastępczych dla cieląt o masie ciała poniżej 70 kilogramów powinna wynosić minimum 30 miligramów w jednym kilogramie mieszanki paszowej pełnoporcjowej o zawartości wody 12 %.
3.
Na oznakowaniu mieszanki paszowej zawierającej materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego, inne niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, hydrolizaty białkowe pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze i otrzymane ze skór i skórek z przeżuwaczy, oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, umieszcza się napis o treści określonej w przepisach załącznika IV części II pkt B lit. d lub pkt C lit. b, lub pkt D lit. d rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, oprócz informacji określonych w § 7 zawierają w przypadku:
1)
stymulatorów wzrostu należących do dodatków paszowych z kategorii zootechnicznych z grupy innych dodatków zootechnicznych lub dodatków paszowych z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru dodatków paszowych prowadzonego na podstawie przepisów Unii Europejskiej, zwanego dalej "rejestrem",
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji,
d)
numer identyfikacyjny zakładu wytwarzającego ten dodatek;
2)
dodatków paszowych należących do kategorii technologicznych z grupy przeciwutleniaczy:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w mieszankach paszowych dla zwierząt gospodarskich,
b)
określenie o treści "z przeciwutleniaczem", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w mieszankach paszowych dla zwierząt domowych;
3)
dodatków paszowych należących do kategorii sensorycznych z grupy barwników:
a)
określenie o treści "barwnik" albo "zabarwione", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt domowych,
b)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt gospodarskich;
4)
witaminy E należącej do kategorii dodatków paszowych dietetycznych z grupy witamin:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość alfa-tokoferolu,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
5)
witaminy A lub D należących do kategorii dodatków paszowych dietetycznych z grupy witamin:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
6)
miedzi należącej do kategorii dodatków dietetycznych z grupy związków pierwiastków śladowych:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej wyrażonej jako miedź (Cu);
7)
dodatków paszowych należących do kategorii technologicznej z grupy konserwantów:
a)
określenie o treści "konserwant" albo "konserwowane przy użyciu", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt domowych,
b)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru - w paszach dla zwierząt gospodarskich;
8)
enzymów:
a)
nazwy składników czynnych, z podaniem ich aktywności enzymatycznej, zgodne z treścią wpisu do rejestru,
b)
numer identyfikacyjny nadany przez Międzynarodowy Związek Biochemii (International Union of Biochemistry),
c)
jednostki aktywności wyrażane w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 gram preparatu enzymatycznego,
d)
numer wpisu do rejestru,
e)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
9)
mikroorganizmów:
a)
informacje o identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodne z treścią wpisu do rejestru, w tym:
numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
liczbę jednostek tworzących kolonie,
b)
numer wpisu do rejestru,
c)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji.
2.
W przypadku pasz, w opakowaniach o masie netto nie większej niż 10 kilogramów, przeznaczonych dla zwierząt domowych, zawierających dodatki paszowe wpisane do rejestru i należących do grup barwników, konserwantów lub przeciwutleniaczy, informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych mogą zawierać określenie o treści "z przeciwutleniaczem" albo "zabarwione barwnikiem", albo "z barwnikiem" oraz "konserwowane przy użyciu" albo "z konserwantem", a następnie napis o treści "dodatki UE", jeżeli jednocześnie zostaną umieszczone informacje zawierające:
1)
numer serii wytworzonej paszy lub
2)
nazwę zastosowanych dodatków paszowych - na prośbę nabywcy.
1.
Informacje o dodatkach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej umieszcza się obok pozostałych informacji obowiązkowych o tej mieszance.
2.
Jeżeli w informacjach, o których mowa w ust. 1, podaje się ilość, to ilość ta odnosi się do zawartości substancji czynnej dodatku paszowego w miligramach na kilogram lub w mililitrach na litr paszy, z wyłączeniem:
1)
enzymów, których zawartość podaje się w jednostkach aktywności na 1 kilogram lub 1 litr;
2)
mikroorganizmów, których zawartość podaje się w jednostkach tworzących kolonie;
3)
witamin A lub D, których zawartość podaje się w jednostkach międzynarodowych;
4)
witamin B12 lub biotyny, których zawartość podaje się w mikrogramach na kilogram.
3.
W przypadku wprowadzenia zmian zawartości dodatków paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej zawartość tych dodatków nie powinna przekraczać ustalonego maksymalnego poziomu dla tej mieszanki.
4.
Jeżeli data upływu okresu trwałości została określona dla poszczególnych dodatków paszowych wchodzących w skład paszy, to wskazuje się jedną datę dla wszystkich dodatków paszowych, która jest datą upływu najwcześniejszego okresu trwałości danego dodatku wchodzącego w skład paszy.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej pełnoziarnistej sporządzonej z całych ziaren zbóż mogą nie zawierać informacji, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5-7.
W przypadku mieszanek paszowych zawierających nie więcej niż trzy materiały paszowe informacji wymienionych w § 7 ust. 1 pkt 3 i 4 można nie umieszczać, jeżeli zostaną umieszczone informacje obowiązkowe o tych materiałach paszowych.
Zakres informacji obowiązkowych o materiałach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt domowych wymienia się, podając nazwy własne tych materiałów ze wskazaniem zawartości, lub zamieszcza nazwy w kolejności wynikającej z ich malejącej zawartości.
2.
W przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt domowych zamiast nazwy własnej zastosowanego materiału paszowego można wskazać kategorię materiałów paszowych charakteryzujących się tym samym źródłem pochodzenia.
3.
W przypadku gdy w skład mieszanki paszowej wchodzą materiały paszowe nienależące do żadnej z kategorii, o których mowa w ust. 2, umieszcza się ich nazwy w kolejności wynikających z ich malejącej zawartości w odniesieniu do pozostałych materiałów wymienionych według kategorii.
1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich wymienia się, podając nazwę własną materiału paszowego, a obok podaje się jego zawartość procentową uporządkowaną od największej do najmniejszej.
2.
W odniesieniu do udziału procentowego materiałów paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich dopuszcza się odchylenie wynoszące 15 % deklarowanej ilości.
W przypadku materiałów paszowych i mieszanek paszowych w opakowaniach o masie netto do 10 kilogramów, dostarczanych nabywcy końcowemu, informacje, jakie powinny być zawarte na oznakowaniu tych materiałów i mieszanek paszowych, mogą być przekazane temu nabywcy w formie pisemnej.
Informacje, o których mowa w § 7 i 11, umieszcza się w obramowanym polu i wyraźnie oddziela od pozostałych informacji umieszczonych na opakowaniu mieszanek paszowych lub etykiecie dołączonej do tego opakowania albo dołączonych do dokumentów przewozowych.
Informacje dotyczące okresu przechowywania, masy netto lub objętości, numeru serii i numeru rejestracji lub numeru identyfikacyjnego zakładu wytwarzającego mieszanki paszowe mogą być umieszczone poza miejscem przeznaczonym do umieszczania informacji obowiązkowych, jeżeli na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania zostanie podane miejsce, gdzie znajdują się te informacje.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2005 r. w sprawie oznakowania pasz (Dz. U. Nr 133, poz. 1123 oraz z 2006 r. Nr 98, poz. 682).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy Komisji 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, z późn. zm.);

2) dyrektywy Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 06.04.1979, str. 30, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, z późn. zm.);

3) dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 8, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, z późn. zm.);

4) dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM

A. Materiały paszowe wprowadzane do obrotu pod nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 24)
Lp.Nazwa materiału paszowegoDeklarowana zawartość składników pokarmowych
123
I. Ziarno zbóż, ich produkty i produkty uboczne
1.01Owies-
1.02Płatki owsianeskrobia
1.03Śruta owsianawłókno surowe
1.04Otręby i łuski owsianewłókno surowe
1.05Jęczmień-
1.06Śruta jęczmiennawłókno surowe
1.07Białko jęczmiennebiałko ogólne,

skrobia

1.08Ryż połamanyskrobia
1.09Otręby ryżowe (brązowe) włókno surowe
1.10Otręby ryżowe (białe) włókno surowe
1.11Otręby ryżowe z węglanem wapniawłókno surowe,

węglan wapnia

1.12Mączka paszowa z ryżu parzonegowłókno surowe,

węglan wapnia

1.13Śruta ryżu pastewnegoskrobia
1.14Makuch z zarodków ryżowychwłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

1.15Poekstrakcyjne zarodki ryżowebiałko ogólne
1.16Skrobia ryżowaskrobia
1.17Proso-
1.18Żyto-
1.19Śruta żytniaskrobia
1.20Mąka żytnia paszowaskrobia
1.21Otręby żytniewłókno surowe
1.22Sorgo-
1.23Pszenica-
1.24Śruta pszennaskrobia
1.25Mąka pszenna paszowawłókno surowe
1.26Otręby pszennewłókno surowe
1.27Zarodki pszennebiałko ogólne,

tłuszcz surowy

1.28Gluten pszennybiałko ogólne
1.29Gluten pszenny paszowybiałko ogólne,

skrobia

1.30Skrobia pszennaskrobia
1.31Żelowana skrobia pszennaskrobia
1.32Orkisz-
1.33Pszenżyto-
1.34Kukurydza-
1.35Śruta kukurydzianawłókno surowe
1.36Otręby kukurydzianewłókno surowe
1.37Makuch z zarodków kukurydzianychbiałko ogólne,

tłuszcz surowy

1.38Poekstrakcyjne zarodki kukurydzianebiałko ogólne
1.39Gluten paszowy kukurydzianybiałko ogólne,

skrobia,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 4,5 %

1.40Gluten kukurydzianybiałko ogólne
1.41Skrobia kukurydzianaskrobia
1.42Żelowana skrobia kukurydzianaskrobia
1.43Słód kukurydzianybiałko ogólne
1.44Młóto browarniane suszonebiałko ogólne
1.45Wywar gorzelniczy zbożowy suszonybiałko ogólne
1.46Wywar gorzelniczy ciemny suszonybiałko ogólne
II. Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne
2.01Makuch z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnychbiałko ogólne,

tłuszcz surowy,

włókno surowe

2.02Śruta poekstrakcyjna arachidowa z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnychbiałko ogólne,

włókno surowe

2.03Makuch z orzechów ziemnych obłuszczonych obłuszczonych orzechów ziemnychbiałko ogólne,

tłuszcz surowy,

włókno surowe

2.04Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych orzechów ziemnychbiałko ogólne,

włókno surowe

2.05Rzepak-
2.06Makuch rzepakowywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.07Śruta poekstrakcyjna rzepakowabiałko ogólne
2.08Łuski nasion rzepakuwłókno surowe
2.09Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego krokoszuwłókno surowe,

białko ogólne

2.10Makuch z koprywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.11Śruta poekstrakcyjna z koprybiałko ogólne
2.12Makuch z ziarna palmywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.13Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmywłókno surowe,

białko ogólne

2.14Nasiona soi toastowane-
2.15Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowanabiałko ogólne,

włókno surowe, jeżeli jest >8 %

2.16Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowanabiałko ogólne
2.17Koncentrat białka sojowegobiałko ogólne
2.18Olej roślinnywilgotność, jeżeli jest > 1 %
2.19Łuski z nasion soiwłókno surowe
2.20Nasiona bawełnywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.21Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion bawełnywłókno surowe,

białko ogólne

2.22Makuch z nasion bawełnywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.23Makuch z nasion nigruwłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.24Nasiona słonecznika-
2.25Śruta poekstrakcyjna słonecznikowabiałko ogólne
2.26Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion słonecznikawłókno surowe,

białko ogólne

2.27Nasiona lnu-
2.28Makuch lnianywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.29Śruta poekstrakcyjna lnianabiałko ogólne
2.30Pulpa z oliwekwłókno surowe,

białko ogólne

2.31Makuch sezamowywłókno surowe,

białko ogólne,

tłuszcz surowy

2.32Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego ziarna kakaowegowłókno surowe,

białko ogólne

2.33Łuski kakaowewłókno surowe
III. Nasiona roślin strączkowych, ich produkty i produkty uboczne
3.01Ciecierzyca-
3.02Mączka z ekstrahowanych nasion guarubiałko ogólne
3.03Soczewica-
3.04Lędźwian siewny-
3.05Soczewica jadalna-
3.06Łubiny słodkie-
3.07Fasola toastowana-
3.08Groch-
3.09Śruta grochowabiałko ogólne,

włókno surowe

3.10Otręby grochowewłókno surowe
3.11Bobik-
3.12Wyka jednokwiatowa-
3.13Wyka siewna-
IV. Bulwy, korzeniowe, ich produkty i produkty uboczne
4.01Wysłodki buraczanepopiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10,5 %

4.02Melasa buraczanacałkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę,

wilgotność, jeżeli jest > 28 %

4.03Wysłodki buraczane melasowanepopiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę

4.04Wywar melasowy z buraków cukrowychbiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 35 %

4.05Cukier z buraków cukrowychsacharoza
4.06Batatskrobia
4.07Maniok jadalnyskrobia,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy

4.08Skrobia z manioku ekspandowanaskrobia
4.09Pulpa ziemniaczana-
4.10Skrobia ziemniaczanaskrobia
4.11Białko ziemniaczanebiałko ogólne
4.12Płatki ziemniaczaneskrobia,

włókno surowe

4.13Koncentrat soku ziemniaczanegobiałko ogólne,

popiół surowy

4.14Żelowana skrobia ziemniaczanaskrobia
V. Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne
5.01Strąki szarańczynuwłókno surowe
5.02Pulpa cytrusowawłókno surowe
5.03Pulpa owocowawłókno surowe
5.04Pulpa pomidorowawłókno surowe
5.05Pestki winogronowe ekstrahowanewłókno surowe, jeżeli jest > 45 %
5.06Pulpa winogronowawłókno surowe, jeżeli jest > 25 %
5.07Pestki winogronowetłuszcz surowy,

włókno surowe, jeżeli jest > 45 %

VI. Pasze z zielonek i pasze objętościowe
6.01Susz z lucerny - mączkabiałko ogólne,

włókno surowe,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy

6.02Miazga z lucernybiałko ogólne
6.03Koncentrat białkowy z lucernykaroten, białko ogólne
6.04Susz z koniczyny - mączkapopiół nierozpuszczalny w HCl,

jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

białko ogólne,

włókno surowe

6.05Susz z traw - mączkapopiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 % suchej masy,

białko ogólne,

włókno surowe

6.06Słoma zbożowa-
6.07Słoma zbożowa po obróbcesód, jeżeli do obróbki użyto NaOH
VII. Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne
7.01Melasa z trzciny cukrowejcałkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę,

wilgotność, jeżeli jest > 30 %

7.02Wywar melasowy z trzciny cukrowejbiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 35 %

7.03Cukier z trzciny cukrowejsacharoza
7.04Mączka z wodorostów morskichpopiół surowy
VIII. Produkty mleczne
8.01Mleko w proszku odtłuszczonebiałko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 5 %
8.02Maślanka w proszkubiałko ogólne, tłuszcz surowy, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 6 %

8.03Serwatka w proszkubiałko ogólne, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy

8.04Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukrubiałko ogólne, laktoza,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %, popiół surowy

8.05Białko serwatki w proszkubiałko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 8 %
8.06Kazeina w proszkubiałko ogólne, wilgotność, jeżeli jest > 10 %
8.07Laktoza w proszkulaktoza, wilgotność, jeżeli jest > 5 %
IX. Produkty zwierzęce ze zwierząt lądowych
9.01Mączka mięsnabiałko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.02Mączka mięsno-kostnabiałko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.03Mączka kostnabiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy

9.04Skwarkibiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

tłuszcz surowy

9.05Mączka drobiowabiałko ogólne,

tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy,

popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,3 %

9.06Mączka z piór hydrolizowanabiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół nierozpuszczalny w HCL, jeżeli jest > 3,4 %

9.07Suszona krewbiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

9.08Tłuszcz zwierzęcywilgotność, jeżeli jest > 1 %
X. Ryby, inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne
10.01Mączka rybnabiałko ogólne, tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %,

popiół surowy, jeżeli jest > 20 %

10.02Koncentrat z rozpuszczalnych części rybbiałko ogólne,

tłuszcz surowy,

wilgotność, jeżeli jest > 5 %

10.03Olej rybnywilgotność, jeżeli jest > 1 %
10.04Rafinowany i utwardzony olej rybnyliczba jodowa,

wilgotność, jeżeli jest > 1 %

XI. Substancje mineralne
11.01Węglan wapniawapń,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 %

11.02Węglan wapniowo-magnezowywapń,

magnez

11.03Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) wapń,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5 %

11.04Tlenek magnezumagnez
11.05Siarczan magnezumagnez,

siarka

11.06Fosforan dwuwapniowywapń,

fosfor całkowity

11.07Fosforan jedno-, dwuwapniowywapń, fosfor całkowity
11.08Fosforan odfluorowanywapń, fosfor całkowity
11.09Odżelowana mączka kostnawapń, fosfor całkowity
11.10Fosforan jednowapniowywapń, fosfor całkowity
11.11Fosforan wapniowo-magnezowywapń, fosfor całkowity, magnez
11.12Fosforan jednoamonowyazot całkowity, fosfor całkowity
11.13Chlorek sodusód
11.14Propionian magnezumagnez
11.15Fosforan magnezufosfor całkowity, magnez
11.16Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowywapń, fosfor całkowity, magnez, sód
11.17Fosforan jednosodowyfosfor całkowity, sód
11.18Wodorowęglan sodusód
XII. Różne
12.01Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczneskrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
12.02Produkty przemysłu cukierniczego i produkty ubocznecukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
12.03Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodówskrobia, cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, tłuszcz surowy
12.04Kwasy tłuszczowetłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 1 %

12.05Sole kwasów tłuszczowychtłuszcz surowy,

wapń (lub odpowiednio sód lub potas)

B. Pozostałe materiały paszowe

Lp.Nazwa materiału paszowegoDeklarowana zawartość składników pokarmowych
123
1Ziarna zbóż-
2Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóżskrobia, jeżeli jest > 20 %,

białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

włókno surowe

3Nasiona oleiste, owoce oleiste-
4Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców oleistychbiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

włókno surowe

5Nasiona roślin strączkowych-
6Produkty i produkty uboczne z nasion warzywbiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

7Bulwy, korzeniowe-
8Produkty i produkty uboczne z bulw i korzeniowychskrobia,

włókno surowe,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 %

9Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowychwłókno surowe, jeżeli jest > 15 %,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę,

popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5 %

10Inne nasiona i owoce, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywanebiałko ogólne,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

11Pasze z zielonek i pasze objętościowebiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

12Inne rośliny, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywanebiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe

13Produkty i produkty uboczne z przetwórstwa trzciny cukrowejwłókno surowe, jeżeli jest > 15 %,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę

14Produkty i produkty uboczne z mlekabiałko ogólne,

wilgotność, jeżeli jest > 5 %,

laktoza, jeżeli jest > 10 %

15Produkty pochodzące od zwierząt lądowychbiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

16Ryby, inne organizmy morskie, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywanebiałko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5 %,

wilgotność, jeżeli jest > 8 %

17Substancje mineralneodpowiednie substancje mineralne
18Różneskrobia, jeżeli jest > 30 %,

białko ogólne, jeżeli jest > 10 %,

tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10 %,

włókno surowe,

cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10 %

Objaśnienie

Poziomy wskazane lub takie, które mają zostać zadeklarowane, odnoszą się do masy materiału paszowego, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUPY BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Nazwa grupy produktu1)Nazwa produktuNazwa produktu umieszczanego na oznakowaniuDeklarowana zawartość składników pokarmowychWskazania szczególne
12345
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów
1.1. Bakterie
1.1.1. Bakterie hodowane na metanoluBiałkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanoluBiałkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu- białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące stosowania produktu,

- informacja "unikać wdychania"

1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnymBiałkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym- białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące stosowania produktu,

- maksymalna zawartość w paszy:

a) 8 % tuczniki,

b) 8 % cielęta,

c) 19 % łosoś (słodkowodny),

d) 33 % łosoś (morski),

- informacja "unikać wdychania"

1.4. grzyby niższe
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacjiGrzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnejZakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny- zawartość azotu wyrażona jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
2. Niebiałkowe związki azotowe
2.1. Sole amonoweMleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricusMleczan amonu wytworzony przez fermentację- azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Octan amonu w roztworze wodnymOctan amonu- azot,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Siarczan amonu w roztworze wodnymSiarczan amonu- azot,

- zawartość wody

- gatunek zwierząt

- w przypadku młodych przeżuwaczy zawartość produktu w racji dziennej nie może przekroczyć 0,5 %

2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacjiPłynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecolaProdukty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego- azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentumProdukty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny- azot wyrażony jako białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria zwierząt
______

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

 DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ

Lp.Rodzaj mieszanki paszowejDeklarowana zawartość składników pokarmowychGatunek lub kategoria zwierząt
1234
1Mieszanka paszowa pełnoporcjowa- białko ogólne,

- olej i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy

zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty
- lizyna,

- metionina

świnie

drób

- fosforryby, z wyłączeniem ryb ozdobnych
2Mieszanka paszowa uzupełniająca - mineralna- wapń,

- fosfor,

- sód

wszystkie zwierzęta
- magnezprzeżuwacze
3Mieszanka paszowa uzupełniająca - melasowana- białko ogólne,

- włókno surowe,

- cukier całkowity (jako sacharoza),

- popiół surowy

wszystkie zwierzęta
- magnez ≥ 0,5 %przeżuwacze
4Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna- białko ogólne,

- olej i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy,

- wapń ≥ 5 %,

- fosfor ≥ 2 %,

- magnez ≥ 0,5 %

zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt domowych innych niż psy i koty

zwierzęta inne niż zwierzęta domowe

zwierzęta inne niż zwierzęta domowe

przeżuwacze

- lizyna,

- metionina

świnie

drób

Objaśnienie

Poziomy, które są wskazane lub mają być zadeklarowane, odnoszą się do masy mieszanki paszowej, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

 ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Nazwa grupy produktu1)Nazwa produktuNazwa produktu umieszczanego na oznakowaniuWskazania szczególne
1234
1. Białko uzyskiwane z następujących grup mikroorganizmów
1.1. Bakterie
1.1.1. Bakterie hodowane na metanoluBiałkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanoluBiałkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu- ilość produktu zawartego w mieszance paszowej
1.1.2. Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym) Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnymBiałkowy produkt uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego- ilość produktu zawartego w mieszance paszowej
1.4.1. Produkty pochodzące z produkcji antybiotyków w drodze fermentacjiGrzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddany obróbce cieplnejZakiszona grzybnia uzyskana po produkcji penicyliny
2. Niebiałkowe związki azotowe
2.1. Sole amonoweMleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricusMleczan amonu wytworzony przez fermentację- ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Octan amonu w roztworze wodnymOctan amonu- ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Siarczan amonu w roztworze wodnymSiarczan amonu- ilość produktu zawartego w mieszance paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt,

- w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5 %

2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacjiPłynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecolaProdukty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentumProdukty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

______

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 1 i 2.