Oznakowanie pasz.
Dz.U.2005.133.1123
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 lipca 2005 r.
w sprawie oznakowania pasz2)
- również imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału;
- jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:
1) dyrektywy 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 6.4.1979, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, Dz. Urz. WE L 212 z 2.8.1986, str. 27; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 66, Dz. Urz. WE L 027 z 31.1.1990, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 16, Dz. Urz. WE L 237 z 22.9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 33; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 94, Dz. Urz. WE L 211 z 5.8.1997, str. 45, Dz. Urz. WE L 318 z 27.11.1998, str. 43; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 24, str. 153, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 063 z 6.3.2002, str. 23),
2) dyrektywy 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, Dz. Urz. WE L 245 z 14.9.1984, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 116, Dz. Urz. WE L 314 z 23.11.1985, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 263, Dz. Urz. WE L 362 z 31.12.1985, str. 8, Dz. Urz. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 117, Dz. Urz. WE L 239 z 30.8.1988, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 132, Dz. Urz. WE L 270 z 19.9.1989, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 174, Dz. Urz. WE L 227 z 21.8.1990, str. 33, Dz. Urz. WE L 353 z 17.12.1990, str. 48, Dz. Urz. WE L 179 z 22.7.1993, str. 2; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 329, Dz. Urz. WE L 206 z 18.8.1993, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 402, Dz. Urz. WE L 237 z 22. 9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 167 z 18.7.1995, str. 17, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 80 z 25.3.1999, str. 20, Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1, Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 29, Dz. Urz. UE L 284 z 31.10.2003, str. 1, Dz. Urz. UE L 295 z 13.11.2003, str. 83, Dz. Urz. UE L 371/81 z 24.12.2004),
3) dyrektywy 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 261 z 24.9.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 448, Dz. Urz. WE L 115 z 4.5.1999, str. 32, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 234 z 1.9.2001, str. 55, Dz. Urz. UE L 122 z 16.5.2003, str. 1),
4) dyrektywy 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, Dz. Urz. WE L 319 z 8.12.1984, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 139, Dz. Urz. WE L 235 z 17.9.1996, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 402, Dz. Urz. WE L 080 z 25.3.1999, str. 20).
Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020, z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776 oraz z 2005 r. Nr 110, poz. 927.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | 2 | 3 |
1 | Owies | - |
2 | Płatki owsiane | Skrobia |
3 | Śruta owsiana | Włókno surowe |
4 | Otręby i łuski owsiane | Włókno surowe |
5 | Jęczmień | - |
6 | Śruta jęczmienna | Włókno surowe |
7 | Białko jęczmienne | Białko ogólne, Skrobia |
8 | Ryż połamany | Skrobia |
9 | Otręby ryżowe (brązowe) | Włókno surowe |
10 | Otręby ryżowe (białe) | Włókno surowe |
11 | Otręby ryżowe z węglanem wapnia | Włókno surowe, Węglan wapnia |
12 | Mączka paszowa z ryżu parzonego | Włókno surowe, Węglan wapnia |
13 | Śruta ryżu pastewnego | Skrobia |
14 | Makuch z zarodków ryżowych | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | Białko ogólne |
16 | Skrobia ryżowa | Skrobia |
17 | Proso | - |
18 | Żyto | - |
19 | Śruta żytnia | Skrobia |
20 | Mąka żytnia paszowa | Skrobia |
21 | Otręby żytnie | Włókno surowe |
22 | Sorgo | - |
23 | Pszenica | - |
24 | Śruta pszenna | Skrobia |
25 | Mąka pszenna paszowa | Włókno surowe |
26 | Otręby pszenne | Włókno surowe |
27 | Kiełki pszenne | Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
28 | Gluten pszenny | Białko ogólne |
29 | Gluten pszenny paszowy | Białko ogólne, Skrobia |
30 | Skrobia pszenna | Skrobia |
31 | Żelowana skrobia pszenna | Skrobia |
32 | Orkisz | - |
33 | Pszenżyto | - |
34 | Kukurydza | - |
35 | Śruta kukurydziana | Włókno surowe |
36 | Otręby kukurydziane | Włókno surowe |
37 | Makuch z zarodków kukurydzianych | Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | Białko ogólne |
39 | Gluten paszowy kukurydziany | Białko ogólne, Skrobia, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 4,5% |
40 | Gluten kukurydziany | Białko ogólne |
41 | Skrobia kukurydziana | Skrobia |
42 | Żelowana skrobia kukurydziana | Skrobia |
43 | Słód kukurydziany | Białko ogólne |
44 | Młóto browarniane suszone | Białko ogólne |
45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony | Białko ogólne |
46 | Wywar gorzelniczy ciemny suszony | Białko ogólne |
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Makuch z orzechów ziemnych i częściowo łuszczonych | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Włókno surowe |
2 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych | Białko ogólne, Włókno surowe |
3 | Makuch z orzechów ziemnych łuszczonych | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Włókno surowe |
4 | Śruta poekstrakcyjna z łuszczonych orzechów ziemnych | Białko ogólne, Włókno surowe |
5 | Rzepak | - |
6 | Makuch rzepakowy | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
7 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa | Białko ogólne |
8 | Łuski nasion rzepaku | Włókno surowe |
9 | Śruta poekstrakcyjna z krokoszu częściowo obłuszczonego | Włókno surowe Białko ogólne |
10 | Makuch z kopry | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | Białko ogólne |
12 | Makuch z ziarna palmy | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy | Włókno surowe, Białko ogólne |
14 | Nasiona soi toastowane | - |
15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana | Białko ogólne, Włókno surowe, jeżeli jest > 8% |
16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | Białko ogólne |
17 | Koncentrat białka sojowego | Białko ogólne |
18 | Olej roślinny | Wilgotność, jeżeli jest > 1% |
19 | Łuski z nasion soi | Włókno surowe |
20 | Nasiona bawełny | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
21 | Śruta poekstrakcyjna z nasion bawełny częściowo obłuszczonych | Włókno surowe, Białko ogólne |
22 | Makuch z nasion bawełny | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
23 | Makuch z nasion nigru | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
24 | Nasiona słonecznika | - |
25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | Białko ogólne |
26 | Śruta poekstrakcyjna z nasion słonecznika częściowo odłuszczonych | Włókno surowe, Białko ogólne |
27 | Nasiona lnu | - |
28 | Makuch lniany | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | Białko ogólne |
30 | Pulpa z oliwek | Włókno surowe, Białko ogólne |
31 | Makuch sezamowy | Włókno surowe, Białko ogólne, Tłuszcz surowy |
32 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna kakaowego, częściowo obłuszczonego | Włókno surowe, Białko ogólne |
33 | Łuski kakaowe | Włókno surowe |
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Ciecierzyca | - |
2 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | Białko ogólne |
3 | Soczewica | - |
4 | Lędźwian siewny | - |
5 | Soczewica jadalna | - |
6 | Łubiny słodkie | - |
7 | Fasola toastowana | - |
8 | Groch | - |
9 | Śruta grochowa | Białko ogólne, Włókno surowe |
10 | Otręby grochowe | Włókno surowe |
11 | Bobik | - |
12 | Wyka jednokwiatowa | - |
13 | Wyka siewna | - |
IV. BULWY, KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Wysłodki buraczane | Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy, Całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10,5% |
2 | Melasa buraczana | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, Wilgotność, jeżeli jest > 28% |
3 | Wysłodki buraczane melasowane | Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy, Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
4 | Wywar melasowy z buraków cukrowych | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 35% |
5 | Cukier z buraków cukrowych | Sacharoza |
6 | Batat | Skrobia |
7 | Maniok jadalny | Skrobia, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy |
8 | Skrobia z manioku ekspandowana | Skrobia |
9 | Pulpa ziemniaczana | - |
10 | Skrobia ziemniaczana | Skrobia |
11 | Białko ziemniaczane | Białko ogólne |
12 | Płatki ziemniaczane | Skrobia, Włókno surowe |
13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | Białko ogólne, Popiół surowy |
14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | Skrobia |
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Strąki szarańczynu | Włókno surowe |
2 | Pulpa cytrusowa | Włókno surowe |
3 | Pulpa owocowa | Włókno surowe |
4 | Pulpa pomidorowa | Włókno surowe |
5 | Pestki winogronowe ekstrahowane | Włókno surowe, jeżeli jest > 45% |
6 | Pulpa winogronowa | Włókno surowe, jeżeli jest > 25% |
7 | Pestki winogronowe | Tłuszcz surowy, Włókno surowe, jeżeli jest > 45% |
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE | ||
1 | Susz z lucerny-mączka | Białko ogólne, Włókno surowe, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy |
2 | Miazga z lucerny | Białko ogólne |
3 | Koncentrat białkowy z lucerny | Karoten, Białko ogólne |
4 | Susz z koniczyny - mączka | Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy, Białko ogólne, Włókno surowe |
5 | Susz z traw - mączka | Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy, Białko ogólne, Włókno surowe |
6 | Słoma zbożowa | - |
7 | Słoma zbożowa po obróbce | Sód, jeżeli do obróbki użyto NaOH |
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Melasa z trzciny cukrowej | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, Wilgotność, jeżeli jest > 30% |
2 | Wywar melasowy z trzciny cukrowej | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 35% |
3 | Cukier z trzciny cukrowej | Sacharoza |
4 | Mączka z wodorostów morskich | Popiół surowy |
VIII. PRODUKTY MLECZNE | ||
1 | Mleko w proszku odtłuszczone | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 5% |
2 | Maślanka w proszku | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Laktoza, Wilgotność, jeżeli jest > 6% |
3 | Serwatka w proszku | Białko ogólne, Laktoza, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy |
4 | Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru | Białko ogólne, Laktoza, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy |
5 | Białko serwatki w proszku | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 8% |
6 | Kazeina w proszku | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 10% |
7 | Laktoza w proszku | Laktoza, Wilgotność, jeżeli jest > 5% |
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH | ||
1 | Mączka mięsna | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy |
2 | Mączka mięsno-kostna | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy |
3 | Mączka kostna | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy |
4 | Skwarki | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Tłuszcz surowy |
5 | Mączka drobiowa | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,3% |
6 | Mączka z piór hydrolizowana | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,4% |
7 | Suszona krew | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 8% |
8 | Tłuszcz zwierzęcy | Wilgotność, jeżeli jest > 1% |
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Mączka rybna | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 8%, Popiół surowy, jeżeli jest > 20% |
2 | Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 5% |
3 | Olej rybny | Wilgotność, jeżeli jest > 1% |
4 | Rafinowany i utwardzony olej rybny | Liczba jodowa, Wilgotność, jeżeli jest > 1% |
XI. SUBSTANCJE MINERALNE | ||
1 | Węglan wapnia | Wapń, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5% |
2 | Węglan wapniowo-magnezowy | Wapń, Magnez |
3 | Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) | Wapń, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5% |
4 | Tlenek magnezu | Magnez |
5 | Siarczan magnezu | Magnez, Siarka |
6 | Fosforan dwuwapniowy | Wapń, Fosfor całkowity |
7 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | Wapń, Fosfor całkowity |
8 | Fosforan odfluorowany | Wapń, Fosfor całkowity |
9 | Odżelowana mączka kostna | Wapń, Fosfor całkowity |
10 | Fosforan jednowapniowy | Wapń, Fosfor całkowity |
11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | Wapń, Fosfor całkowity, Magnez |
12 | Fosforan jednoamonowy | Azot całkowity, Fosfor całkowity |
13 | Chlorek sodu | Sód |
14 | Propionian magnezu | Magnez |
15 | Fosforan magnezu | Fosfor całkowity, Magnez |
16 | Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | Wapń, Fosfor całkowity, Magnez, Sód |
17 | Fosforan jednosodowy | Fosfor całkowity, Sód |
18 | Wodorowęglan sodu | Sód |
XII. RÓŻNE | ||
1 | Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne | Skrobia, Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
2 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne | Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
3 | Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów | Skrobia, Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, Tłuszcz surowy |
4 | Kwasy tłuszczowe | Tłuszcz surowy, Wilgotność, jeżeli jest > 1% |
5 | Sole kwasów tłuszczowych | Tłuszcz surowy, Wapń (lub odpowiednio sód lub potas) |
B. Pozostałe materiały paszowe
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
1 | 2 | 3 |
1 | Ziarna zbóż | - |
2 | Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż | Skrobia, jeżeli jest > 20%, Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Włókno surowe |
3 | Nasiona oleiste, owoce oleiste | - |
4 | Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców oleistych | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Włókno surowe |
5 | Nasiona roślin strączkowych | - |
6 | Produkty i produkty uboczne z nasion warzyw | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Włókno surowe |
7 | Bulwy, korzeniowe | - |
8 | Produkty i produkty uboczne z bulw i korzeniowych | Skrobia, Włókno surowe, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% |
9 | Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych | Włókno surowe, jeżeli jest > 15%, Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% |
10 | Inne nasiona i owoce, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | Białko ogólne, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10%, Włókno surowe |
11 | Pasze z zielonek i pasze objętościowe | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Włókno surowe |
12 | Inne rośliny, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Włókno surowe |
13 | Produkty i produkty uboczne z przetwórstwa trzciny cukrowej | Włókno surowe, jeżeli jest > 15%, Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę |
14 | Produkty i produkty uboczne z mleka | Białko ogólne, Wilgotność, jeżeli jest > 5%, Laktoza, jeżeli jest > 10% |
15 | Produkty pochodzące od zwierząt lądowych | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Wilgotność, jeżeli jest > 8% |
16 | Ryby, inne organizmy morskie, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane | Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Wilgotność, jeżeli jest > 8% |
17 | Substancje mineralne | Odpowiednie substancje mineralne |
18 | Różne | Skrobia, jeżeli jest > 30%, Białko ogólne, jeżeli jest > 10%, Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10%, Włókno surowe, Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10% |
Objaśnienie
Poziomy wskazane lub takie, które mają zostać zadeklarowane, odnoszą się do masy materiału paszowego, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES INFORMACJI UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj materiału paszowego1) | Określenie materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | ||||
1 | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu, - informacja "unikać wdychania" |
2 | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym | - białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody | - wskazania dotyczące stosowania produktu, - maksymalna zawartość w paszy: a) 8% tuczniki, b) 8% cielęta, c) 19% łosoś (słodkowodny), d) 33% łosoś (morski), - informacja "unikać wdychania" |
3 | Drożdże uzyskane z mikroorganizmów: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Candida guilliermondii i substratów: melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produktów zawierających skrobię, soków owocowych, serwatki, kwasu mlekowego, hydrolizowanych włókien roślinnych - których komórki zostały unieczynnione | Drożdże | - | - |
4 | Glony | Glony | - | - |
5 | Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej | Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny | - zawartość azotu, wyrażona jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | ||||
6 | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Octan amonu w roztworze wodnym | Octan amonu | - azot, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Siarczan amonu w roztworze wodnym | Siarczan amonu | - azot, - zawartość wody | - gatunek zwierząt - w przypadku młodych przeżuwaczy zawartość produktu w racji dziennej nie może przekroczyć 0,5% | |
7 | Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny | - azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody | - gatunek lub kategoria zwierząt |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa | - białko ogólne, - oleje i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy | zwierzęta z wyłączeniem zwierząt towarzyszących, innych niż psy i koty |
- lizyna, - metioniny | świnie, drób | ||
- fosfor | ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych | ||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -mineralna | - wapń, - fosfor, - sód | wszystkie zwierzęta |
- magnez | przeżuwacze | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -melasowana | - białko ogólne, - włókno surowe, - cukier całkowity (jako sacharoza), - popiół surowy | wszystkie zwierzęta |
- magnez ≥ 0, 5 % | przeżuwacze | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna | - białko ogólne, - olej i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy, | zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt towarzyszących, innych niż psy i koty, |
- wapń ≥ 5 %, | zwierzęta inne niż zwierzęta towarzyszące, | ||
- fosfor ≥ 2 %, | zwierzęta inne niż zwierzęta towarzyszące, | ||
- magnez ≥ 0,5 %, | przeżuwacze, | ||
- lizyna, | świnie, | ||
- metionina | drób |
Poziomy, które są wskazane lub mają być zadeklarowane, odnoszą się do wagi mieszanki paszowej, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj produktu1) | Określenie produktu | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 |
I. BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | |||
1 | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
2 | Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus, których komórki zostały unieczynnione | Białkowy produkt uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
3 | Wszystkie drożdże - otrzymane z mikroorganizmów: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Candida guilliermondii, i substratów: melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produktów zawierających skrobię, soków owocowych, serwatki, kwasu mlekowego, hydrolizowanych włókien roślinnych, których komórki zostały unieczynnione | Drożdże | - |
4 | Glony | Glony | - |
5 | Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddanej obróbce cieplnej | Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny | - |
II. NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | |||
1 | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | Mleczan amonu wytworzony przez fermentację | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
Octan amonu w roztworze wodnym | Octan amonu | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt | |
Siarczan amonu w roztworze wodnym | Siarczan amonu | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt, - w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5% | |
2 | Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum | Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L- lizyny | - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (9)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (1)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (2)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (4)
- Dyrektywa 96/25/WE w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniająca dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylająca dyrektywę 77/101/EWG
- Dyrektywa 82/471/EWG dotycząca niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt
- Dyrektywa 79/373/EWG w sprawie obrotu mieszankami paszowymi