§ 5. - Otrzymywanie wyżywienia przez funkcjonariuszy Straży Granicznej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.2512 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 20 listopada 2023 r.
§ 5.
Norma SZ w naturze przysługuje funkcjonariuszowi, który:1)
na podstawie decyzji kierownika jednostki organizacyjnej Straży Granicznej przebywa i jest zakwaterowany na terenie działania podległej mu jednostki lub przebywa na terenie działania tej jednostki z zakazem opuszczania miejsca służby trwającego ponad 12 godzin;2)
pełni służbę kandydacką;3)
uczestniczy jako słuchacz w kursach, szkoleniach, warsztatach, odprawach, naradach, konferencjach lub przedsięwzięciach o takim charakterze w ośrodkach szkolenia lub jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej oraz na praktykach w jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej i komórkach organizacyjnych Komendy Głównej Straży Granicznej - połączonych z zakwaterowaniem za czas faktycznego przebywania w miejscu zakwaterowania;4)
bierze udział w działaniach, o których mowa w art. 76 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej, zwanej dalej "ustawą";5)
pełni całodobowo służbę, z wyłączeniem funkcjonariusza pełniącego tę służbę etatowo;6)
wchodzi w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej - w dniach pełnienia służby;7)
został skierowany do wykonywania zadań służbowych na jednostki pływające Straży Granicznej na czas powyżej 8 godzin;8)
został skierowany do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby w warunkach, w których przysługuje dieta na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia, jeżeli ta dieta nie została wypłacona;9)
bierze udział w uroczystym posiłku organizowanym w punkcie żywienia Straży Granicznej, w szczególności po zakończonym szkoleniu kwalifikowanym;10)
jest żywiony w punkcie żywienia Straży Granicznej, według normy, o której mowa w art. 76 ust. 8 ustawy, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w tym punkcie żywienia Straży Granicznej, z wyłączeniem przypadku, o którym mowa w § 11 pkt 3.