Otrzymywanie wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.122.1050
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 2010 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu.
Na podstawie art. 64 ust. 2 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu (Dz. U. Nr 27, poz. 298 i Nr 106, poz. 1149 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa przypadki, w których funkcjonariusz Biura Ochrony Rządu otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
funkcjonariusz - funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu,2)
wyżywienie w naturze - przygotowanie i wydanie posiłków zgodnie z przysługującą normą wyżywienia,3)
norma wyżywienia - ilość produktów żywnościowych przysługująca jednej osobie w ciągu doby,4)
dodatkowa uzupełniająca norma wyżywienia - ilość produktów żywnościowych lub napojów przysługująca jednej osobie w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,5)
należność napojów - ilość płynów przysługujących jednej osobie w ciągu doby,6)
okres zimowy - okres od 1 listopada do 31 marca,7)
służba w systemie skoszarowanym - służba, o której mowa w przepisach w sprawie organizacji i sposobu pełnienia służby kandydackiej w Biurze Ochrony Rządu,8)
funkcjonariusz będący na zaopatrzeniu - funkcjonariusza będącego na zaopatrzeniu logistycznym i finansowym Biura Ochrony Rządu.
Osobie powołanej do odbycia ćwiczeń lub jednodniowego szkolenia przysługuje:
1)
pełna norma wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń lub szkolenia wynosi ponad 12 godzin,2)
75% normy wyżywienia, jeżeli czas ten wynosi od 8 do 12 godzin,3)
35% normy wyżywienia, jeżeli czas ten jest krótszy niż 8 godzin.1.
W komórkach organizacyjnych Biura Ochrony Rządu, w czasie żywienia organizowanego w obiektach we własnym zakresie, funkcjonariusze nadzorujący gospodarkę żywnościową mają prawo do korzystania z bezpłatnych posiłków wydawanych w godzinach pracy.2.
Do osób wymienionych w ust. 1 zalicza się:1)
oficera wydziału żywnościowego,2)
kierownika kuchni i stołówki,3)
upoważnione osoby, kontrolujące stan sanitarnohigieniczny, pod warunkiem wykonywania regulaminowego obowiązku kontroli jakości posiłków.
Do bezpłatnego wyżywienia w naturze uprawniony jest także funkcjonariusz pełniący:
1)
całodobową służbę w charakterze dowódcy warty, jego zastępcy lub pomocnika,2)
inną służbę całodobową, z wyjątkiem etatowej służby dyżurnej.
Funkcjonariusz zajmujący etatowe stanowisko szefa pododdziału gospodarczego lub osoba pełniąca takie obowiązki, która w ramach odpowiedzialności służbowej kontroluje zachowanie podległych funkcjonariuszy w służbie kandydackiej w czasie spożywania posiłków, jest uprawniony do bezpłatnego obiadu przysługującego podwładnym.
1.
Ustala się następujące normy wyżywienia:1)
podstawową - "P",2)
dodatkową uzupełniającą - "DU",3)
napojów - "N".2.
Wymiar rzeczowy podstawowych grup produktów żywnościowych dla norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.3.
Wartość składników rzeczowych norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.4. 1
Do pobierania próbek żywności w stołówce wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2.1.
Norma wyżywienia podstawowa "P" przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszowi:1)
w dniach pełnienia służby w systemie skoszarowanym oraz w dniach składania egzaminów do szkół resortowych poza miejscem zamieszkania,2)
w służbie kandydackiej,3)
pobierającemu naukę lub odbywającemu studia w szkole resortowej, jednostce naukowo-badawczej lub na kursie - w czasie pobytu w szkole, jednostce naukowo-badawczej lub na kursie poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia jest skoszarowany,4)
uczestniczącemu w całodobowych szkoleniach i naradach organizowanych przez komórki organizacyjne Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji,5)
biorącemu udział w zadaniach ochronnych trwających ponad 8 godzin, odbywających się poza miejscem stałego pełnienia służby, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu, oraz w rekonesansach i grupach przygotowawczych,6)
w czasie przebywania na obozach kondycyjnych, zgrupowaniach szkoleniowych - w wymiarze 200% normy,7)
w czasie udziału w zawodach sportowych, spartakiadach,8)
skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby,9)
w służbie stałej i przygotowawczej biorącemu udział:a)
w ćwiczeniach odbywających się poza siedzibą Biura Ochrony Rządu, trwających ponad 8 godzin,b)
w ćwiczeniach na terenie lub obiektach Biura Ochrony Rządu trwających ponad 14 godzin,c)
w doraźnie organizowanych stanowiskach kierowania i wysuniętych stanowiskach kierowania Biura Ochrony Rządu,d)
w ćwiczeniach oraz uczestniczącemu w szkoleniu funkcjonariuszy służby kandydackiej trwającym ponad 10 godzin, a mniej niż 14 godzin- w wymiarze 50% podstawowej normy wyżywienia "P",
10) 2
(uchylony).2.
Podstawowa norma wyżywienia "P" przysługuje w formie suchego prowiantu - w wymiarze 200% normy - funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej i przygotowawczej:1)
w czasie podróży służbowych odbywanych pojedynczo lub w małych grupach, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gotowanego posiłku jest niemożliwe,2)
pełniącemu służbę w małych grupach i wykonującemu prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.
W przypadku braku możliwości zapewnienia wyżywienia w naturze w instytucjach podległych i podporządkowanych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych, dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych według normy podstawowej "P" - w wymiarze do 400% tej normy.
1.
W komórkach organizacyjnych Biura Ochrony Rządu prowadzących żywienie w naturze można organizować uroczyste posiłki w dniach:1)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,2)
święta Biura Ochrony Rządu oraz uroczystości z udziałem kierownictwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji,3)
składania ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy w służbie kandydackiej,4)
w trakcie spotkań z funkcjonariuszami zagranicznych służb ochronnych, którzy przebywają w Polsce w czasie rekonesansów, przygotowania lub realizacji właściwych działań ochronnych.2.
Uroczyste posiłki organizuje się w ramach podstawowej normy wyżywienia "P".3.
W posiłkach, o których mowa w ust. 1, mogą brać udział funkcjonariusze będący na zaopatrzeniu oraz zaproszeni goście. O udziale i liczbie osób uczestniczących w posiłku decyduje Szef Biura Ochrony Rządu, ogłaszając w rozkazie dziennym.
Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia "DU" przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w operacji ochronnej:
1)
w wymiarze powyżej 4 godzin - w wysokości 50%,2)
w wymiarze powyżej 8 godzin - w wysokości 100%,3)
w wymiarze powyżej 12 godzin - w wysokości 150%.
Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia "DU" w wysokości 100% przysługuje bezpłatnie w naturze jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia "P":
1)
funkcjonariuszowi biorącemu udział w zawodach sportowych i spartakiadach,2)
funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej w dniu 24 grudnia i pierwszego dnia Świąt Wielkanocnych, niezależnie od uprawnień do normy wyżywienia uzupełniającej "DU" lub jej części z innego tytułu.1.
Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia "DU" w wysokości 50% przysługuje bezpłatnie w naturze jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia "P" funkcjonariuszowi:1)
biorącemu udział w zajęciach w ośrodku tresury psów służbowych - w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego związanego ze szkoleniem psów,2)
wymienionemu w § 8 ust. 1 pkt 4, 5, 8,3)
wchodzącemu w skład załogi ochronnej oraz pełniącemu służbę wartowniczą i patrolową,4)
biorącemu udział w trwających ponad dobę ćwiczeniach poza miejscem zamieszkania,5)
w służbie kandydackiej mającemu nietypowy wzrost i wagę - na wniosek lekarza,6)
w służbie kandydackiej w dniach świąt państwowych, świąt kościelnych ustawowo wolnych od pracy, ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy odchodzących do rezerwy oraz dniu 31 grudnia, niezależnie od uprawnień do norm żywienia dodatkowej uzupełniającej "DU" lub jej części z innego tytułu,7)
biorącemu udział w akcjach zwalczania i zapobiegania klęskom żywiołowym,8)
w postaci posiłku profilaktycznego, wykonującemu zadania w okresie zimowym na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem tego, który korzysta w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia w naturze w wyższym wymiarze.2.
Normy, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7, nie przysługują funkcjonariuszowi w czasie urlopów, całodobowych przepustek, podróży służbowych oraz przebywającemu na leczeniu.1.
Norma wyżywienia napojów "N" przysługuje funkcjonariuszowi wykonującemu czynności służbowe:1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C,2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,3)
związane ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym.2.
Norma, o której mowa w ust. 1, przysługuje wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
Funkcjonariusz, któremu według niniejszych przepisów przysługuje bezpłatne wyżywienie jednocześnie z kilku różnych tytułów, otrzymuje tylko jedną, najkorzystniejszą dla siebie podstawową normę wyżywienia, wraz z normami dodatkowymi przysługującymi do tej normy podstawowej.
ZAŁĄCZNIK
WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWYCH GRUP PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA P, DU i N
WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWYCH GRUP PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA P, DU i N
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia dzienne, w gramach na osobę | ||
P | DU | N | ||
1 | Strączkowe | 27 | - | - |
2 | Zbożowe | 73 | - | - |
3 | Pieczywo | 670 | 100 | - |
4 | Mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 85 | - |
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | - | - |
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | - | - |
7 | Mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 400 | - |
8 | Masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 20 | - |
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 25/0,5 | - |
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 100 | - |
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 100 | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 400 | - |
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 20 | 20* |
16 | Woda mineralna | - | - | 1,5 l |
17 | Herbata lub kawa | - | - | 5* |
1 § 7 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 grudnia 2009 r. (Dz.U.09.224.1807) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
2 § 8 ust. 1 pkt 10 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 7 kwietnia 2009 r. (Dz.U.09.62.514) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2009 r.
3 § 11 uchylony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 grudnia 2009 r. (Dz.U.09.224.1807) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »