Oszczędność spożycia.
Dz.U.1921.36.222
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA APROWIZACJI
z dnia 22 kwietnia 1921 r.
w sprawie oszczędności spożycia.
Na bochenkach powinna być umieszczona etykieta z nazwiskiem i adresem piekarni, która pieczywo wypiekła.
Ciasta.
Na wypiek pierożków i krokietów zezwala się tylko cukierniom i kawiarniom, które muszą posiadać również bułki i podawać je spożywcom na zamówienie.
Cukier.
Mleko, śmietana, masło.
Ograniczenie to nie stosuje się do bufetów i restauracji kolejowych.
Ma podawanie mleka zsiadłego i jaj zezwala się bez ograniczenia godzin.
Używanie śmietany jako zaprawy do zup i potraw jest dozwolone.
Mięso i potrawy mięsne.
Podawanie i spożywanie w zakładach ze spożyciem na miejscu w środy i piątki, mięsa, wędlin pod wszelkiemi postaciami, jest zakazane.
Sprzedaż, podawanie i spożywanie drobiu, dziczyzny i ryb są dozwolone.
W dni bezmięsne sprzedaż słoniny, sadła i smalcu jest dozwolona.
Przepis ten nie stosuje się do restauracji kolejowych.
Obiad z 2-ch dań musi być wymieniony w cenniku i podawany.
Po godzinie 11-ej wieczorem podawanie potraw jest wzbronione.
Artykuły spożywcze zagraniczne.
Przepisy ogólne.
Do ceny powinna być doliczona usługa.
Równocześnie traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministra Aprowizacji z dnia 22 lutego 1921 r. w sprawie ograniczenia spożycia (Dz. Ust. R. P. № 21, poz. 121).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (6)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (4)
- Przekazanie Ministrowi Aprowizacji prawa do wydawania rozporządzeń w zakresie ustalania i ujawniania cen oraz ograniczania konsumcji i sprzedaży.
- Przekazanie Ministrowi Aprowizacji prawa do wydawania zarządzeń w zakresie regulacji wypieku chleba tudzież regulacji i ograniczenia sprzedaży oraz spożycia chleba i cukru.
- Przekazanie Ministrowi Aprowizacji prawa do wydawania zarządzeń w zakresie regulacji i ograniczenia sprzedaży oraz spożycia nabiału i mięsa.