Organy właściwe do dokonywania oceny urządzeń sportowych i sprzętu sportowego pod względem bezpieczeństwa i higieny użytkowania oraz zasady i tryb opiniowania tych urządzeń i sprzętu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1985.40.194

Akt utracił moc
Wersja od: 31 sierpnia 1985 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 15 lipca 1985 r.
w sprawie organów właściwych do dokonywania oceny urządzeń sportowych i sprzętu sportowego pod względem bezpieczeństwa i higieny użytkowania oraz zasad i trybu opiniowania tych urządzeń i sprzętu.

Na podstawie art. 48 ust. 5 ustawy z dnia 3 lipca 1984 r. o kulturze fizycznej (Dz. U. Nr 34, poz. 181) zarządza się, co następuje:
1.
Organem właściwym do dokonywania oceny i opiniowania urządzeń sportowych i sprzętu sportowego pod względem bezpieczeństwa i higieny ich użytkowania jest Główny Komitet Kultury Fizycznej i Sportu.
2.
Główny Komitet Kultury Fizycznej i Sportu dokonuje oceny i opiniowania, o których mowa w ust. 1, bezpośrednio lub za pośrednictwem Przedsiębiorstwa Wytwórczo-Usługowego Urządzeń Sportowych.
3.
Do dokonywania oceny i opiniowania, o których mowa w ust. 1, Przewodniczący Głównego Komitetu Kultury Fizycznej i Sportu może powołać komisję ekspertów o charakterze stałym lub doraźnym.
1.
Urządzenia i sprzęt sportowy zgłaszają do oceny i opiniowania pod względem ich zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa i higieny użytkowania do organu, o którym mowa w § 1 ust. 1:
1)
wytwórcy lub użytkownicy - w odniesieniu do urządzeń i sprzętu produkowanych w kraju,
2)
odbiorcy - w razie otrzymania urządzeń i sprzętu sportowego z zagranicy.
2.
Podstawą opiniowania urządzeń i sprzętu, o których mowa w ust. 1, są normy, warunki umów, przepisy szczególne lub wymagania dodatkowe określone przez organ opiniujący.
Koszty ocen i opinii, o których mowa w § 1, ponoszą jednostki zgłaszające urządzenia i sprzęt sportowy do badań.
Warunki bezpieczeństwa morskich statków sportowych oraz organy uprawnione do nadzoru technicznego nad nimi określają odrębne przepisy.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.