Organizmy genetycznie zmodyfikowane.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.86.962

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OCHRONY ŚRODOWISKA, ZASOBÓW NATURALNYCH I LEŚNICTWA
z dnia 8 października 1999 r.
w sprawie organizmów genetycznie zmodyfikowanych. *

Na podstawie art. 37a ust. 8 ustawy z dnia 31 stycznia 1980 r. o ochronie i kształtowaniu środowiska (Dz. U. z 1994 r. Nr 49, poz. 196, z 1995 r. Nr 90, poz. 446, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 132, poz. 622, z 1997 r. Nr 46, poz. 296, Nr 96, poz. 592, Nr 121, poz. 770 i Nr 133, poz. 885 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wymagania, jakim powinny odpowiadać wnioski o wydanie zezwoleń na zamierzone uwolnienie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do środowiska w celach eksperymentalnych lub wprowadzenie do obrotu produktu zawierającego organizmy genetycznie zmodyfikowane lub składającego się z takich organizmów albo ich części,
2)
wymagania, jakim powinna odpowiadać ocena zagrożenia dla środowiska i zdrowia ludzi załączona do wniosku o wydanie zezwolenia na zamierzone uwolnienie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do środowiska w celach eksperymentalnych lub wprowadzenie do obrotu produktu zawierającego organizmy genetycznie zmodyfikowane lub składającego się z takich organizmów albo ich części oraz zakres badań i analiz niezbędnych do jej sporządzenia,
3)
wymagania, jakim powinny odpowiadać oznakowanie i opakowanie produktu wprowadzonego do obrotu zawierającego organizmy genetycznie zmodyfikowane lub składającego się z takich organizmów albo ich części.
1.
Wniosek o wydanie zezwolenia na zamierzone uwolnienie organizmów genetycznie zmodyfikowanych do środowiska w celach eksperymentalnych, zwane dalej "zamierzonym uwolnieniem", powinien zawierać:
1)
informacje o wnioskodawcy i osobach odpowiedzialnych za przygotowanie oraz przeprowadzenie zamierzonego uwolnienia;
2)
informacje o organizmie genetycznie zmodyfikowanym:
a)
charakterystykę dawcy, biorcy, organizmu rodzicielskiego,
b)
charakterystykę wektora,
c)
charakterystykę organizmu genetycznie zmodyfikowanego;
3)
informacje o:
a)
zamierzonym uwolnieniu,
b)
warunkach środowiska, do którego nastąpi zamierzone uwolnienie,
c)
celu zamierzonego uwolnienia;
4)
informacje o oddziaływaniach pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a środowiskiem:
a)
charakterystykę oddziaływań środowiska na przeżycie, rozmnażanie i rozpowszechnianie organizmu genetycznie zmodyfikowanego,
b)
oddziaływanie ze środowiskiem,
c)
potencjalny wpływ organizmu genetycznie zmodyfikowanego na środowisko;
5)
informacje o monitorowaniu i kontroli zamierzonego uwolnienia oraz planach reagowania na zagrożenie:
a)
informacje o technice monitorowania,
b)
kontrolę zamierzonego uwolnienia do środowiska,
c)
plany reagowania na zagrożenie;
6)
informacje o poprzednich uwolnieniach do środowiska:
a)
datę i miejsce,
b)
cel,
c)
cel monitorowania i jego przebieg,
d)
skutki dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska,
e)
wnioski;
7)
inne informacje dotyczące zamierzonego uwolnienia.
2.
Szczegółowy zakres informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 1 do rozporządzenia.
1.
Wniosek o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu produktu zawierającego organizmy genetycznie zmodyfikowane lub składającego się z takich organizmów albo ich części, zwanego dalej "produktem", powinien zawierać:
1)
informacje o wnioskodawcy;
2)
informacje o produkcie:
a)
ogólny opis,
b)
instrukcje lub zalecenia dotyczące przechowywania i użytkowania,
c)
planowane opakowanie,
d)
planowane oznakowanie,
e)
postępowanie w przypadku niewłaściwego użycia;
3)
informacje o organizmie genetycznie zmodyfikowanym zawartym w produkcie:
a)
charakterystykę organizmu genetycznie zmodyfikowanego,
b)
charakterystykę biorców lub organizmów rodzicielskich, z których otrzymano organizm genetycznie zmodyfikowany;
4)
informacje o:
a)
metodach używanych do modyfikacji genetycznej,
b)
właściwościach wektora,
c)
insercie,
d)
organizmie, z którego insert jest pozyskany;
5)
informacje o oddziaływaniach pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a środowiskiem oraz wpływie tego organizmu na zdrowie ludzi:
a)
charakterystykę oddziaływań środowiska na przeżycie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie organizmu genetycznie zmodyfikowanego,
b)
wpływ organizmu genetycznie zmodyfikowanego na środowisko,
c)
wpływ organizmu genetycznie zmodyfikowanego na zdrowie ludzi;
6)
informacje o monitorowaniu i kontroli produktu wprowadzanego do obrotu oraz planach reagowania na zagrożenie;
7)
informację o poprzednich wprowadzeniach produktu do obrotu, która powinna podawać:
a)
datę i miejsce,
b)
cel,
c)
cel monitorowania poprzedniego wprowadzenia i jego przebieg,
d)
skutki dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska,
e)
wnioski;
8)
inne informacje dotyczące wprowadzenia produktu do obrotu.
2.
Szczegółowy zakres informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
1.
Ocena zagrożenia dla środowiska i zdrowia ludzi załączona do wniosku o wydanie zezwolenia na zamierzone uwolnienie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do środowiska w celach eksperymentalnych powinna zawierać opis zamierzonego uwolnienia, z zastrzeżeniem § 6.
2.
Opis zamierzonego uwolnienia, o którym mowa w ust. 1, powinien uwzględniać w szczególności:
1)
warunki środowiska, do którego nastąpi zamierzone uwolnienie,
2)
miejsce zamierzonego uwolnienia,
3)
metody kontroli zamierzonego uwolnienia,
4)
postępowanie z odpadami,
5)
plan działania w razie zagrożenia dla środowiska lub zdrowia ludzi,
6)
informacje o poprzednich uwolnieniach tego organizmu.
1.
Ocena zagrożenia dla środowiska i zdrowia ludzi załączona do wniosku o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu produktu powinna zawierać informację o wprowadzeniu do obrotu tego produktu, z zastrzeżeniem § 6.
2.
Informacja, o której mowa w ust. 1, powinna w szczególności opisywać:
1)
rodzaj produktu,
2)
miejsce wprowadzenia,
3)
metody kontroli,
4)
wymagania co do sposobu przechowywania i użytkowania produktu,
5)
sposoby postępowania w przypadku użycia niezgodnego z przeznaczeniem,
6)
sposób postępowania z odpadami,
7)
plan działania w razie zagrożenia dla środowiska lub zdrowia ludzi,
8)
poprzednie wprowadzenia produktu do obrotu.
Oceny zagrożenia dla zdrowia ludzi i dla środowiska, o których mowa w § 4 ust. 1 i § 5 ust. 1, powinny uwzględniać:
1)
opis oddziaływań pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a środowiskiem, a w szczególności:
a)
czynniki wpływające na przeżywalność, rozmnażanie, rozprzestrzenianie się organizmu genetycznie zmodyfikowanego w środowisku,
b)
zdolność przenoszenia materiału genetycznego z organizmu genetycznie zmodyfikowanego do organizmów występujących w ekosystemie oraz z organizmów występujących w ekosystemie do organizmu genetycznie zmodyfikowanego,
c)
prawdopodobieństwo ujawnienia się niepożądanych cech w organizmie genetycznie zmodyfikowanym,
d)
sposoby rozprzestrzeniania się,
e)
opis ekosystemów, do których organizm genetycznie zmodyfikowany mógłby być przeniesiony,
f)
niebezpieczeństwo nadmiernego wzrostu populacji organizmu genetycznie zmodyfikowanego w środowisku,
g)
konkurencyjność organizmu genetycznie zmodyfikowanego w stosunku do niezmodyfikowanych biorców lub organizmów rodzicielskich,
h)
określenie i opis organizmów docelowych,
i)
przewidywany mechanizm i przewidywane efekty oddziaływania między organizmem genetycznie zmodyfikowanym a organizmem docelowym,
j)
prawdopodobieństwo zmian w oddziaływaniach biologicznych pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a organizmem docelowym,
k)
określenie i opis organizmów innych niż docelowe, na które może mieć wpływ organizm genetycznie zmodyfikowany,
l)
znane lub przewidywane wpływy organizmu genetycznie zmodyfikowanego na inne niż docelowe organizmy w środowisku,
m)
możliwość wpływu na środowisko oddziaływań pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a organizmem innym niż docelowy,
n)
możliwe pozytywne i negatywne cechy, które mogą ujawniać się na skutek przeniesienia genów z organizmu genetycznie zmodyfikowanego do innych gatunków,
o)
znany lub przewidywany udział organizmu genetycznie zmodyfikowanego w procesach biogeochemicznych,
p)
inne możliwe oddziaływania na środowisko;
2)
przewidywane oddziaływanie na zdrowie ludzi organizmu genetycznie zmodyfikowanego, a w szczególności:
a)
działania toksyczne lub alergiczne organizmu genetycznie zmodyfikowanego lub jego produktów metabolicznych,
b)
porównanie organizmu genetycznie zmodyfikowanego z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim, w odniesieniu do patogenności,
c)
zdolność do kolonizacji,
d)
schorzenia i mechanizmy patogenności, włączając inwazyjność i złośliwość choroby,
e)
zakaźność,
f)
dawkę infekcyjną,
g)
możliwości zmian gospodarza,
h)
możliwości przeżycia poza organizmem gospodarza,
i)
obecność wektorów,
j)
stabilność biologiczną,
k)
rodzaje odporności na antybiotyki oraz możliwość leczenia.
1.
Oceny, o których mowa w § 4 ust. 1 i § 5 ust. 1, sporządzane są na podstawie badań i analiz.
2.
Badania i analizy, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonywane w zakresie umożliwiającym opis oddziaływań organizmu genetycznie zmodyfikowanego na środowisko oraz opis przewidywanego oddziaływania tego organizmu na zdrowie ludzi, a w szczególności:
1)
biorców, dawców lub organizmów rodzicielskich, z których otrzymano organizm genetycznie zmodyfikowany,
2)
metod używanych do modyfikacji genetycznej, właściwości wektora, insertu,
3)
organizmu genetycznie zmodyfikowanego i jego charakterystyki uzyskanej w kontrolowanych warunkach wzrostu i rozwoju,
4)
poprzednich uwolnień organizmu genetycznie zmodyfikowanego do środowiska lub poprzednich wprowadzeń produktu do obrotu.
Opakowanie produktu powinno uniemożliwiać uwolnienie produktu do środowiska podczas transportu, przechowywania i użytkowania.
1.
Na opakowaniu produktu składającego się z organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich części powinien być umieszczony, w kolorze kontrastowym do koloru opakowania, napis "produkt genetycznie zmodyfikowany", z zastrzeżeniem ust. 3.
2.
Na opakowaniu produktu, którego niektóre składniki stanowią organizmy genetycznie zmodyfikowane albo ich części, obok nazwy składnika należy umieścić, w kolorze kontrastowym do koloru opakowania, napis "genetycznie zmodyfikowany" lub zaznaczyć gwiazdką (*) i wspólny odnośnik umieścić pod wyszczególnieniem składników, z zastrzeżeniem ust. 3.
3.
Opakowanie produktu znakuje się umieszczając informację o:
1)
przeznaczeniu produktu, dacie i numerze zezwolenia na wprowadzenie do obrotu,
2)
warunkach geograficzno-przyrodniczych, w jakich produkt może być użytkowany, jeżeli produkt tego wymaga,
3)
sposobach postępowania w przypadku niezamierzonego uwolnienia lub niewłaściwego użycia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 9, który wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES INFORMACJI ZAWARTY WE WNIOSKU O WYDANIE ZEZWOLENIA NA ZAMIERZONE UWOLNIENIE ORGANIZMÓW GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYCH DO ŚRODOWISKA W CELACH EKSPERYMENTALNYCH

1. Informacje o wnioskodawcy i osobach odpowiedzialnych za przygotowanie i przeprowadzenie zamierzonego uwolnienia
1.1Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres

wnioskodawcy

1.2Imię i nazwisko oraz informacja

o kwalifikacjach fachowych osoby (osób) odpowiedzialnej za przygotowanie i przeprowadzenie zamierzonego uwolnienia

2. Informacje o organizmie genetycznie zmodyfikowanym

a) charakterystyka dawcy, biorcy, organizmu rodzicielskiego (jeśli występuje)

2.1Nazwa naukowa
2.2Taksonomia
2.3Inne nazwy (nazwa zwyczajowa, nazwa

szczepu, nazwa hodowlana itd.)

2.4Cechy fenotypowe i genetyczne
2.5Stopień pokrewieństwa pomiędzy dawcą

i biorcą lub między organizmami rodzicielskimi

2.6Opis technik identyfikacji i detekcji
2.7Czułość, wiarygodność (ilościowo)

i specyficzność technik identyfikacji i detekcji

2.8Opis geograficznego zasięgu i naturalnego środowiska organizmu wraz z informacją o naturalnych wrogach, ofiarach, pasożytach, konkurentach, symbiontach i gospodarzach
2.9Możliwość przeniesienia informacji

genetycznej do innych organizmów.

Krzyżowanie z innymi gatunkami użytkowymi lub dzikimi

2.10Kontrola stabilności genetycznej organizmów i czynników na nią wpływających
2.11Cechy patologiczne, ekologiczne i fizjologiczne
a) klasyfikacja zagrożenia, stosownie

do istniejących norm dotyczących

ochrony zdrowia ludzi lub ochrony

środowiska

b) wymiana pokoleń w naturalnym

ekosystemie; płciowe i bezpłciowe

cykle reprodukcyjne

c) informacje dotyczące zdolności

do samodzielnego utrzymania się

w środowisku, w tym wytwarzanie

diaspor, np. nasion, spor itp.

Specyficzne czynniki

wpływające na przeżywalność i

rozsiewanie

d) patogenność, infekcyjność,

toksyczność (zjadliwość),

alergiczność, wektory

patogenów, możliwe wektory, wpływ

na organizmy niedocelowe. Możliwość

aktywacji wirusów utajonych

(prowirusów); zdolność do

kolonizacji innych organizmów

e) oporność na antybiotyki i możliwość

wykorzystywania tych antybiotyków

w leczeniu ludzi i zwierząt i w

profilaktyce

f) rola w procesach środowiskowych:

produkcja pierwotna, obieg

składników odżywczych, rozkład

materii organicznej, oddychanie itp.

2.12Charakterystyka wewnętrznych (natywnych) wektorów
a) sekwencja
b) częstość mobilizacji
c) swoistość
d) obecność genów oporności
2.13Opis wcześniejszych modyfikacji genetycznych

b) charakterystyka wektora

2.14Właściwości i źródło wektora
2.15Sekwencja transpozonów, wektorów i innych niekodujących odcinków genetycznych, użytych do wytworzenia organizmu genetycznie zmodyfikowanego

umożliwiających działanie wektorów

i insertów w organizmie genetycznie

zmodyfikowanym

2.16Częstość mobilizacji wbudowanego wektora lub zdolność przenoszenia i metody określenia tych procesów
2.17Informacje o tym, w jakim stopniu wektor jest ograniczony do DNA wymaganego do spełnienia planowanych funkcji

c) charakterystyka organizmu genetycznie zmodyfikowanego

2.18Informacje związane z modyfikacjami

genetycznym

a) metody używane do modyfikacji
b) metody używane do skonstruowania

lub wprowadzenia insertu (-ów) do

biorcy lub usunięcia sekwencji

c) opis insertu i/lub konstrukcji

wektora oraz metody użyte do ich

scharakteryzowania

d) czystość insertu - czy sekwencja

insertu jest ograniczona do DNA

wymaganego dla spełnienia

zamierzonej funkcji

e) sekwencja, identyczność

funkcjonalna i lokalizacja

zmienionej (wstawionej lub

usuniętej) części kwasu

nukleinowego, ze szczególnym

odniesieniem do jakiejkolwiek

znanej szkodliwej sekwencji

f) umiejscowienie insertu w komórce

(chromosomy, mitochondria,

chloroplasty, cytoplazma) i metody

identyfikacji umiejscowienia

insertu

g) wielkość usuniętego fragmentu i

jego funkcje

2.19Informacje o uzyskanym organizmie

genetycznie zmodyfikowanym

a) opis cech genetycznych lub

fenotypowe charakterystyki cech o

zmodyfikowanej ekspresji

b) struktura i liczba kopii każdego

wektora lub dodanego kwasu

nukleinowego w zmodyfikowanym

organizmie

c) stabilność organizmu (opis cech

genetycznych)

d) charakterystyka i poziom ekspresji

nowego materiału genetycznego.

Metody i czułość pomiaru. Części

organizmu, gdzie występuje

ekspresja (np. korzeń)

e) funkcja nowego białka
f) opis identyfikacji i techniki

detekcji wprowadzonej sekwencji,

wektorów i białka będącego

produktem wprowadzonego genu

g) czułość, wiarygodność (ilościowo)

oraz swoistość technik

identyfikacji i wykrywania

h) zmiany współczynnika rozmnożenia,

zdolności do rozsiewania i

przeżywalności organizmu

genetycznie zmodyfikowanego w

porównaniu do organizmu biorcy

2.20Opis wcześniejszych uwolnień organizmu

genetycznie zmodyfikowanego

2.21Aspekty zdrowotne
a) właściwości toksyczne lub

alergiczne organizmów genetycznie

zmodyfikowanych lub produktów ich

metabolizmu

b) produkty stwarzające zagrożenie
c) porównanie organizmu genetycznie

zmodyfikowanego z dawcą, biorcą lub

organizmem rodzicielskim (jeśli

występuje), w odniesieniu do

patogenności

d) zdolność do kolonizacji
e) patogenność organizmu dla ludzi,

o sprawnym układzie odpornościowym

f) wywołane dolegliwości i mechanizm

patogenności, włączając inwazyjność

i zjadliwość

g) zakaźność
h) dawka infekcyjna
i) zakres gospodarzy i możliwość ich

zmiany

j) możliwość przeżycia poza organizmem

gospodarza

k) obecność wektorów lub możliwość

rozprzestrzeniania się

l) stabilność biologiczna
m) oporność na antybiotyki

(antybiogram)

n) możliwość leczenia

3. Informacje o warunkach uwolnienia oraz o środowisku, do którego nastąpi zamierzone uwolnienie

a) informacje o zamierzonym uwolnieniu do środowiska

3.1Opis proponowanych zamierzonych uwolnień do środowiska, w tym zamierzone i przewidywane produkty tego procesu
3.2Dane dotyczące zamierzonego uwolnienia

do środowiska

a) termin zamierzonego uwolnienia
b) charakter zamierzonego uwolnienia

(jednorazowe, wielokrotne, czasowe)

3.3Wielkość terenu zamierzonego uwolnienia
3.4Przygotowanie terenu przed zamierzonym

uwolnieniem do środowiska

3.5Metody używane do zamierzonego uwolnienia do środowiska
3.6Planowana ilość (liczba) uwolnionych do środowiska organizmów genetycznie

zmodyfikowanych

3.7Potencjalne zaburzenia siedliska, ewentualna degradacja i dewastacja gleby oraz powierzchni ziemi, po zamierzonym uwolnieniu do środowiska organizmu genetycznie zmodyfikowanego
3.8Metody ochrony pracowników w czasie

zamierzonego uwalniania organizmu genetycznie zmodyfikowanego do środowiska

3.9Traktowanie terenu po dokonaniu zamierzonego uwolnienia do środowiska organizmu genetycznie zmodyfikowanego (typ i metoda uprawy, nawadnianie lub inne działania i ich znaczenie)
3.10Przewidywane techniki eliminacji lub

unieczynnienia organizmu genetycznie

zmodyfikowanego na końcu eksperymentu

3.11Informacje i wyniki dotyczące wcześniejszego zamierzonego uwolnienia do środowiska organizmu genetycznie zmodyfikowanego, zwłaszcza w różnych skalach i różnych ekosystemach

b) informacja o warunkach środowiska (miejsce zamierzonego uwolnienia i szersze środowisko), do którego nastąpi zamierzone uwolnienie

3.12Lokalizacja administracyjna, geograficzna (województwo, powiat, gmina, miejscowość) według podziału administracyjnego Polski
3.13Fizyczne lub biologiczne pokrewieństwo

uwalnianego organizmu z ludźmi lub innymi ważnymi organizmami (gatunki pokrewne dzikie i użytkowe)

3.14Sąsiedztwo istotnych biotopów lub obszarów chronionych na terenie lub w sąsiedztwie których zlokalizowano miejsce zamierzonego uwolnienia
3.15Liczebność społeczności lokalnej (liczba

mieszkańców miasta, gminy, powiatu, województwa) w zależności od obszaru zamierzonego uwolnienia

3.16Główne kierunki działalności gospodarczej społeczności lokalnej, korzystającej z naturalnych zasobów obszaru
3.17Odległość od najbliższego obszaru chronionego źródeł i ujęć wody oraz obszarów objętych ochroną prawną na podstawie przepisów ustawy o ochronie przyrody
3.18Charakterystyka klimatyczna regionu (średnie roczne opady i temperatura)
3.19Charakterystyka geograficzna, geologiczna i gleboznawcza terenu
3.20Flora i fauna, włączając rośliny uprawne, żywy inwentarz i gatunki wędrowne
3.21Opis ekosystemów docelowych i niedocelowych mogących podlegać wpływom
3.22Porównanie naturalnego środowiska organizmu biorcy z proponowanym terenem zamierzonego uwolnienia do środowiska
3.23Informacja o planowanych zmianach zagospodarowania terenu i planach rozwoju regionu, które mogą mieć wpływ na środowiskowe oddziaływanie zamierzonego uwolnienia

c) opis celu zamierzonego uwolnienia do środowiska

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

4. Informacje o oddziaływaniach pomiędzy organizmem genetycznie zmodyfikowanym a środowiskiem

a) charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie, rozmnażanie i rozpowszechnianie organizmu genetycznie zmodyfikowanego

4.1Cechy biologiczne, mające wpływ na przetrwanie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie
4.2Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które mogą mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie (wiatr, woda, gleba, temperatura, pH itp.)
4.3Czułość na specyficzne warunki

b) oddziaływanie ze środowiskiem

4.4Przewidziane środowisko organizmu

genetycznie zmodyfikowanego

4.5Wyniki badań nad charakterystyką organizmu genetycznie zmodyfikowanego w kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak laboratoryjnie odtworzone ekosystemy, komory wzrostu, cieplarnie i inne
4.6Zdolność przenoszenia materiału genetycznego
a) z organizmu genetycznie

zmodyfikowanego do organizmów

występujących w ekosystemie

b) z organizmów występujących w

ekosystemie do organizmu

genetycznie zmodyfikowanego

4.7Prawdopodobieństwo selekcji po zamierzonym uwolnieniu do środowiska prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji niepożądanych cech w organizmie genetycznie zmodyfikowanym
4.8Stosowane środki dla zabezpieczenia

i sprawdzenia stabilności genetycznej; opis mechanizmów genetycznych, które mogą zapobiegać lub minimalizować rozprzestrzenianie się materiału genetycznego; metody sprawdzania stabilności genetycznej

4.9Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub potencjalne sposoby współdziałania z czynnikiem rozprzestrzeniającym, włączając wdychanie, przyjmowanie pokarmu, kontakt powierzchniowy, zagrzebywanie w glebie itp.
4.10Opis ekosystemów, do których organizm

genetycznie zmodyfikowany mógłby być

przeniesiony

c) potencjalny wpływ na środowisko

4.11Możliwość nadmiernego wzrostu populacji w środowisku
4.12Konkurencyjność organizmu genetycznie

zmodyfikowanego w stosunku do niezmodyfikowanych biorców lub organizmów rodzicielskich

4.13Identyfikacja i opis organizmów docelowych
4.14Przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania między organizmem genetycznie zmodyfikowanym a organizmem docelowym
4.15Identyfikacja i opis innych organizmów, na które mogą wpływać niezamierzone oddziaływania
4.16Prawdopodobieństwo zmian oddziaływań

biologicznych lub zmiany gospodarza

4.17Znane lub przewidywane wpływy na

niedocelowe organizmy w środowisku,

zmiany konkurencyjności w stosunku do ofiar, gospodarzy, symbiontów, wrogów, pasożytów i patogenów

4.18Możliwy wpływ na środowisko wynikający z wzajemnego oddziaływania organizmu genetycznie zmodyfikowanego i niedocelowych organizmów
4.19Możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych krzyżujących się gatunków, które mogą ujawniać się na skutek przeniesienia genów z organizmów genetycznie zmodyfikowanych
4.20Znany lub przewidywany udział w procesach biogeochemicznych
4.21Inne możliwe istotne zależności ze środowiskiem

5. Informacje o monitorowaniu i kontroli zamierzonego uwolnienia oraz planach reagowania na zagrożenie

a) informacje o technice monitorowania

5.1Metody obserwacji organizmu genetycznie zmodyfikowanego i monitorowania efektów zamierzonego uwolnienia do środowiska
5.2Swoistość (dla zidentyfikowania organizmu genetycznie zmodyfikowanego, odróżnienie go od dawcy, biorcy lub organizmów macierzystych, jeśli to właściwe), czułość i wiarygodność technik monitorowania
5.3Techniki detekcji materiału genetycznego przeniesionego do innych organizmów
5.4Czas trwania i częstotliwość monitorowania

b) kontrola zamierzonego uwolnienia do środowiska

5.5Metody i procedury zmierzające do uniknięcia lub zminimalizowania rozprzestrzeniania organizmu genetycznie zmodyfikowanego poza miejscem zamierzonego uwolnienia do środowiska
5.6Metody i procedury mające na celu ochronę miejsca zamierzonego uwolnienia organizmu genetycznie zmodyfikowanego przed wtargnięciem osób nieupoważnionych
5.7Metody i procedury ochrony miejsca zamierzonego uwolnienia przed innymi

organizmami

c) plany reagowania na zagrożenie

5.8Metody i procedury kontroli organizmu genetycznie zmodyfikowanego, w przypadku nieoczekiwanego rozprzestrzenienia
5.9Plany ochrony zdrowia ludzi i środowiska, w przypadku wystąpienia niepożądanych efektów
5.10Metody postępowania z organizmem genetycznie zmodyfikowanym, stwarzającym zagrożenie (unieczynnienie, usunięcie ze środowiska)
5.11Metody odkażania zagrożonych obszarów
5.12Metody eliminacji: roślin, zwierząt, gleby itp., narażonych na kontakt z organizmem genetycznie zmodyfikowanym po lub w trakcie rozprzestrzeniania
5.13Metody izolacji obszarów zagrożonych rozprzestrzenieniem się organizmów genetycznie zmodyfikowanych

6. Informacje o poprzednich uwolnieniach do środowiska

a) Data i miejsce .........................................

b) Cel ....................................................

c) Cel monitorowania i jego przebieg ......................

d) Skutki dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska ...........

e) Wnioski ................................................

7. Inne informacje dotyczące zamierzonego uwolnienia

7.1. Postępowanie z odpadami ..............................

a) rodzaj wytwarzanych odpadów .......................

b) oczekiwana ilość odpadów .........................

c) możliwe zagrożenia ................................

d) opis planowanego postępowania z odpadami ..........

7.2. Inne informacje ......................................

......................................................

......................................................

......................................................

ZAŁĄCZNIK Nr  2

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES INFORMACJI ZAWARTY WE WNIOSKU O WYDANIE ZEZWOLENIA NA WPROWADZENIE DO OBROTU PRODUKTU ZAWIERAJĄCEGO ORGANIZMY GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANE LUB SKŁADAJĄCEGO SIĘ Z TAKICH ORGANIZMÓW ALBO ICH CZĘŚCI

1. Informacje o wnioskodawcy

1.1 Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres

wnioskodawcy .........................................

1.2 Nazwa wytwórcy lub importera oraz jego adres

......................................................

2. Informacje o produkcie zawierającym organizmy genetycznie

zmodyfikowane lub składającym się z takich organizmów albo

ich części

a) Opis produktu

2.1 Nazwa produktu

...................................................

...................................................

...................................................

2.2 Rodzaj produktu

...................................................

...................................................

...................................................

2.3 Skład produktu

...................................................

...................................................

...................................................

2.4 Charakterystyka produktu

...................................................

...................................................

...................................................

2.5 Użytkownicy

...................................................

...................................................

...................................................

2.6 Obszar administracyjny wprowadzenia produktu do

obrotu

...................................................

...................................................

...................................................

2.7 Szacunkowa wielkość produkcji rocznej lub importu do

Polski

...................................................

...................................................

...................................................

2.8 Termin wprowadzenia produktu do obrotu i zamierzony

czas trwania (częstotliwość) wprowadzenia

...................................................

...................................................

...................................................

2.9 Czy inny produkt o tej samej kombinacji organizmu

genetycznie zmodyfikowanego został wprowadzony na

polski rynek przez innego wnioskodawcę?

Tak ............ Nie ......... Nie wiadomo ........

Jeśli tak, proszę wyszczególnić:

...................................................

...................................................

...................................................

2.10 Informacje dotyczące wcześniejszych wprowadzeń

produktu zawierającego takie same organizmy

genetycznie zmodyfikowane lub takiej samej

kombinacji przez wnioskodawcę

..................................................

..................................................

..................................................

b) Instrukcje lub zalecenia dotyczące przechowywania i

użytkowania

.......................................................

.......................................................

.......................................................

c) Planowane opakowanie produktu

.......................................................

.......................................................

.......................................................

d) Planowane oznakowanie produktu

.......................................................

.......................................................

.......................................................

e) Postępowanie w przypadku niewłaściwego użycia

.......................................................

.......................................................

.......................................................

3. Informacje o organizmie genetycznie zmodyfikowanym zawartym

w produkcie

a) Charakterystyka organizmu genetycznie zmodyfikowanego

3.1 Nazwa i charakter każdego typu organizmu genetycznie

zmodyfikowanego zawartego w produkcie

...................................................

...................................................

...................................................

3.2 Opis cech genetycznych lub właściwości fenotypowych,

a w szczególności jakichkolwiek nowych cech i

właściwości, które mogą ulegać ekspresji lub przez

dłuższy okres nie ulegać ekspresji

...................................................

...................................................

...................................................

3.3 Genetyczna stałość organizmu genetycznie

zmodyfikowanego

...................................................

...................................................

...................................................

3.4 Szybkość i poziom ekspresji nowego genetycznego

materiału

...................................................

...................................................

...................................................

3.5 Aktywność białek, które uległy ekspresji

...................................................

...................................................

...................................................

3.6 Informacja o technikach:

a) identyfikacji

................................................

................................................

................................................

b) wykrywania organizmu genetycznie zmodyfikowanego w

środowisku

................................................

................................................

................................................

3.7 Patogenność/szkodliwość (chorobotwórczość):

a) toksyczne lub alergiczne właściwości żywego lub

martwego organizmu genetycznie zmodyfikowanego lub

ich produktów metabolizmu

................................................

................................................

................................................

b) produkty niebezpieczne

................................................

................................................

................................................

c) porównanie organizmu genetycznie zmodyfikowanego z

dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim pod

względem chorobotwórczości

................................................

................................................

................................................

d) zdolność kolonizacji

................................................

................................................

................................................

b) Charakterystyka biorców lub organizmu(-ów)

rodzicielskich, z których otrzymano organizm genetycznie

zmodyfikowany

3.8 Nazwy naukowe i inne nazwy

....................................................

....................................................

....................................................

3.9 Cechy fenotypowe i genetyczne

....................................................

....................................................

....................................................

3.10 Pokrewieństwo pomiędzy dawcą i biorcą lub między

organizmami rodzicielskimi

....................................................

....................................................

....................................................

3.11 Występowanie geograficzne i naturalne siedlisko

organizmów wraz z informacją o naturalnych wrogach,

ofiarach, pasożytach, konkurentach, symbiontach i

gospodarzach

...................................................

...................................................

...................................................

3.12 Stabilność genetyczna i czynniki na nią wpływające

...................................................

...................................................

...................................................

3.13 Możliwość genetycznego przeniesienia i wymiany z

innymi organizmami. Zdolność do krzyżowania z innymi

gatunkami użytkowymi lub dzikimi

...................................................

...................................................

...................................................

3.14 Informacja dotycząca reprodukcji i czynników z nią

związanych

...................................................

...................................................

...................................................

3.15 Informacja dotycząca przeżywalności i czynników na

nią wpływających

...................................................

...................................................

...................................................

3.16 Drogi rozprzestrzeniania i czynniki na nie

wpływające

...................................................

...................................................

...................................................

3.17 Oddziaływania ze środowiskiem

...................................................

...................................................

...................................................

3.18 Informacja o technikach:

a) identyfikacji

................................................

................................................

................................................

b) wykrywania

................................................

................................................

................................................

3.19 Czułość i swoistość technik identyfikacji i

wykrywania

...................................................

...................................................

...................................................

3.20 Charakterystyka:

a) chorobotwórcza

................................................

................................................

................................................

b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub

martwego, włączając jego pozakomórkowe produkty

................................................

................................................

................................................

3.21 Charakter i opis znanych pozachromosomalnych

elementów genetycznych

...................................................

...................................................

...................................................

4. Informacje o metodach używanych do modyfikacji genetycznej,

właściwościach wektora i insertu

a) Metody używane do modyfikacji genetycznej

........................................................

........................................................

........................................................

b) Właściwości wektora

........................................................

........................................................

........................................................

4.1 Natura i źródło wektora

....................................................

....................................................

....................................................

4.2 Opis budowy wektora

....................................................

....................................................

....................................................

4.3 Mapa genetyczna lub mapa restrykcyjna wektora

....................................................

....................................................

....................................................

4.4 Sekwencja

....................................................

....................................................

....................................................

4.5 Informacja, do jakiego stopnia wektor zawiera

sekwencje, których produkt lub rejon funkcji nie jest

znany

....................................................

....................................................

....................................................

4.6 Zdolność wektora do genetycznego przeniesienia

....................................................

....................................................

....................................................

4.7 Częstość uruchomienia wektora

....................................................

....................................................

....................................................

4.8 Część wektora, która pozostaje w organizmie

genetycznie modyfikowanym

....................................................

....................................................

....................................................

c) Informacja o insercie

4.9 Metody używane do budowy insertu

....................................................

....................................................

....................................................

4.10 Miejsca restrykcyjne

...................................................

...................................................

...................................................

4.11 Sekwencja insertu

...................................................

...................................................

...................................................

4.12 Źródło i funkcja każdej składowej części insertu w

organizmie genetycznie zmodyfikowanym

...................................................

...................................................

...................................................

4.13 Informacja na temat, do jakiego stopnia insert jest

ograniczony do żądanej funkcji

...................................................

...................................................

...................................................

4.14 Położenie insertu w organizmie genetycznie

zmodyfikowanym

...................................................

...................................................

...................................................

d) Informacja o organizmie(-ach), z którego insert jest

pozyskany (dawca)

4.15 Nazwa naukowa i inna

...................................................

...................................................

...................................................

4.16 Właściwości:

...................................................

...................................................

...................................................

a) chorobotwórcze właściwości organizmu dawcy

................................................

................................................

................................................

b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub

martwego, włączając jego pozakomórkowe produkty

................................................

................................................

................................................

4.17 Wskazanie, czy przekazywane sekwencje są

zaangażowane w przypadku, gdy organizm dawcy posiada

szkodliwe lub chorobotwórcze właściwości

...................................................

...................................................

...................................................

4.18 Możliwość naturalnej wymiany materiału genetycznego

pomiędzy dawcą i organizmem biorcy

...................................................

...................................................

...................................................

5. Informacje o oddziaływaniach pomiędzy organizmem genetycznie

zmodyfikowanym a środowiskiem oraz wpływie tego organizmu na

zdrowie ludzi

A) Charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie,

rozmnażanie i rozprzestrzenianie organizmu genetycznie

zmodyfikowanego

5.1 Cechy biologiczne, mające wpływ na przetrwanie,

rozmnażanie i rozprzestrzenianie

....................................................

....................................................

....................................................

5.2 Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które

mogą mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i

rozprzestrzenianie (wiatr, woda, gleba, temperatura,

pH itp.)

....................................................

....................................................

....................................................

5.3 Czułość na specyficzne warunki

....................................................

....................................................

....................................................

B) Wpływ organizmu genetycznie zmodyfikowanego na środowisko

5.4 Przewidziane środowisko organizmu genetycznie

zmodyfikowanego

....................................................

....................................................

....................................................

5.5 Wyniki badań nad zachowaniem i charakterystyką

organizmu genetycznie zmodyfikowanego w

kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak

laboratoryjnie odtworzone ekosystemy, komory wzrostu,

cieplarnie i inne

....................................................

....................................................

....................................................

5.6 Zdolność przenoszenia materiału genetycznego:

a) z organizmu genetycznie zmodyfikowanego do

organizmów występujących w ekosystemie

b) z organizmów występujących w ekosystemie do

organizmu genetycznie zmodyfikowanego

.................................................

.................................................

.................................................

5.7 Prawdopodobieństwo selekcji po uwolnieniu do

środowiska prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji

niepożądanych cech w organizmie genetycznie

zmodyfikowanym

....................................................

....................................................

....................................................

5.8 Stosowane środki dla zabezpieczenia i sprawdzenia

stabilności genetycznej; opis mechanizmów

genetycznych, które mogą zapobiegać lub minimalizować

rozprzestrzenianie się materiału genetycznego; metody

sprawdzania stabilności genetycznej

....................................................

....................................................

....................................................

5.9 Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub

potencjalne sposoby rozsiewania, włączając wdychanie,

przyjmowanie pokarmu, przenikanie przez glebę itp.

....................................................

....................................................

....................................................

5.10 Opis ekosystemów, do których organizm genetycznie

zmodyfikowany mógłby być przeniesiony

...................................................

...................................................

...................................................

5.11. Potencjalny wpływ organizmu genetycznie

zmodyfikowanego na środowisko:

a) możliwość nadmiernego wzrostu populacji w

środowisku

...............................................

...............................................

...............................................

b) konkurencyjność genetycznie zmodyfikowanego

organizmu w stosunku do niezmodyfikowanych

biorców lub organizmów rodzicielskich

...............................................

...............................................

...............................................

c) identyfikacja i opis organizmów docelowych

...............................................

...............................................

...............................................

d) przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania

między genetycznie zmodyfikowanym organizmem a

organizmem docelowym

...............................................

...............................................

...............................................

e) identyfikacja i opis innych organizmów, na które

mogą wpływać niezamierzone oddziaływania

...............................................

...............................................

...............................................

f) prawdopodobieństwo zmian biologicznych

oddziaływań lub zmiany gospodarza

...............................................

...............................................

...............................................

g) znane lub przewidywane wpływy na niedocelowe

organizmy w środowisku, zmiany konkurencyjności

w stosunku do ofiar, gospodarzy, symbiontów,

wrogów, pasożytów i patogenów

...............................................

...............................................

...............................................

h) możliwy wpływ na środowisko wynikający z

wzajemnego oddziaływania genetycznie

zmodyfikowanego organizmu i niedocelowych

organizmów

...............................................

...............................................

...............................................

i) możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych

krzyżujących się gatunków, które mogą ujawniać

się na skutek przeniesienia genów z genetycznie

zmodyfikowanych organizmów

...............................................

...............................................

...............................................

j) znany lub przewidywany udział w procesach

biogeochemicznych

...............................................

...............................................

...............................................

k) inne możliwe istotne zależności ze środowiskiem

...............................................

...............................................

...............................................

C) Wpływ organizmu genetycznie zmodyfikowanego na zdrowie

ludzi

5.12 Aspekty zdrowotne:

a) właściwości toksyczne lub alergiczne organizmów

genetycznie zmodyfikowanych lub produktów ich

metabolizmu

................................................

................................................

................................................

b) produkty stwarzające zagrożenie

................................................

................................................

................................................

c) porównanie organizmu genetycznie zmodyfikowanego

z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim

(jeśli występuje), w odniesieniu do patogenności

................................................

................................................

................................................

d) zdolność do kolonizacji

................................................

................................................

................................................

e) patogenność organizmu dla ludzi o sprawnym

układzie odpornościowym

................................................

................................................

................................................

f) wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności,

włączając inwazyjność i zjadliwość

................................................

................................................

................................................

g) zakaźność

................................................

................................................

................................................

h) dawka infekcyjna

................................................

................................................

................................................

i) zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany

................................................

................................................

................................................

j) możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza

................................................

................................................

................................................

k) obecność wektorów lub możliwość

rozprzestrzeniania się

................................................

................................................

................................................

l) stabilność biologiczna

................................................

................................................

................................................

m) oporność na antybiotyki (antybiogram)

................................................

................................................

................................................

n) możliwość leczenia

................................................

................................................

................................................

6. Informacje o monitorowaniu i kontroli produktu wprowadzanego

do obrotu oraz planach reagowania na zagrożenia

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

7. Informacje o poprzednich wprowadzeniach produktu do obrotu

a) Data i miejsce .........................................

b) Cel ....................................................

c) Cel monitorowania i jego przebieg ......................

d) Skutki dla zdrowia ludzkiego oraz dla środowiska .......

e) Wnioski ................................................

........................................................

........................................................

........................................................

8. Inne informacje dotyczące wprowadzenia produktu do obrotu

...........................................................

...........................................................

...........................................................

* Z dniem 23 września 2001 r. niniejsze rozporządzenie traci moc w zakresie nowych środków spożywczych lub używek bądź nowych składników tych artykułów - zob. art. 54 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.01.63.634).