Art. 10. - Organizacja rynku przetworów owocowych i warzywnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.62.572
Akt utracił moc Wersja od: 1 lutego 2005 r.
Art. 10.
1.
Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 2 ust. 3 pkt 3, zgodnie z rocznym planem kontroli zatwierdzonym przez Prezesa Agencji.2.
Dyrektor oddziału regionalnego Agencji może powierzyć przeprowadzenie kontroli:1)
wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;2)
jednostkom organizacyjnym dysponującym odpowiednimi warunkami organizacyjnymi, kadrowymi i technicznymi, określonymi na podstawie ust. 11.3.
Czynności kontrolne są wykonywane przez osoby posiadające imienne upoważnienie wydane przez:1)
dyrektora oddziału regionalnego Agencji - w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i ust. 2 pkt 2;2)
wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 1.4.
Upoważnienie zawiera wskazanie osoby upoważnionej do wykonywania czynności kontrolnych, ich miejsce i zakres oraz podstawę prawną do ich wykonywania.5.
Przed rozpoczęciem czynności kontrolnych osoba upoważniona do ich wykonywania jest obowiązana okazać imienne upoważnienie.6.
Osoby upoważnione do wykonywania czynności kontrolnych mają prawo do:1)
wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów albo organizacji producentów lub jej członków i służących do prowadzenia działalności przez przetwórcę, wstępnie uznaną grupę producentów albo organizację producentów lub jej członków;2)
wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do producentów owoców i warzyw, którzy zawarli z wstępnie uznaną grupą producentów lub organizacją producentów umowę o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa;3)
żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem kontroli;4)
wglądu do dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z nich odpisów, wyciągów lub kopii oraz zabezpieczania tych dokumentów.7.
Osoba wykonująca czynności kontrolne sporządza protokół z tych czynności.8.
Protokół podpisuje osoba wykonująca czynności kontrolne oraz kontrolowany.9.
W przypadku odmowy podpisania protokołu przez kontrolowanego protokół podpisuje tylko osoba wykonująca czynności kontrolne, dokonując w protokole stosownej adnotacji o tej odmowie.10.
W przypadku gdy kontrolowany nie zgadza się z ustaleniami zawartymi w protokole, może, w terminie 14 dni od dnia doręczenia protokołu, zgłosić odpowiednio dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych albo jednostce organizacyjnej przeprowadzającej kontrolę umotywowane zastrzeżenia co do ustaleń zawartych w protokole.11.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:1)
wzór imiennego upoważnienia do wykonywania czynności kontrolnych, mając na względzie ujednolicenie informacji zawartych w upoważnieniu;2)
warunki organizacyjne, techniczne i kadrowe, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie kontroli, mając na względzie zapewnienie wykonywania ich w jednolity sposób na obszarze całego kraju.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »