Art. 10. - Organizacja rynku przetworów owocowych i warzywnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.62.572

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lutego 2005 r.
Art.  10.
1.
Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 2 ust. 3 pkt 3, zgodnie z rocznym planem kontroli zatwierdzonym przez Prezesa Agencji.
2.
Dyrektor oddziału regionalnego Agencji może powierzyć przeprowadzenie kontroli:
1)
wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2)
jednostkom organizacyjnym dysponującym odpowiednimi warunkami organizacyjnymi, kadrowymi i technicznymi, określonymi na podstawie ust. 11.
3.
Czynności kontrolne są wykonywane przez osoby posiadające imienne upoważnienie wydane przez:
1)
dyrektora oddziału regionalnego Agencji - w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i ust. 2 pkt 2;
2)
wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 1.
4.
Upoważnienie zawiera wskazanie osoby upoważnionej do wykonywania czynności kontrolnych, ich miejsce i zakres oraz podstawę prawną do ich wykonywania.
5.
Przed rozpoczęciem czynności kontrolnych osoba upoważniona do ich wykonywania jest obowiązana okazać imienne upoważnienie.
6.
Osoby upoważnione do wykonywania czynności kontrolnych mają prawo do:
1)
wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów albo organizacji producentów lub jej członków i służących do prowadzenia działalności przez przetwórcę, wstępnie uznaną grupę producentów albo organizację producentów lub jej członków;
2)
wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do producentów owoców i warzyw, którzy zawarli z wstępnie uznaną grupą producentów lub organizacją producentów umowę o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa;
3)
żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem kontroli;
4)
wglądu do dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z nich odpisów, wyciągów lub kopii oraz zabezpieczania tych dokumentów.
7.
Osoba wykonująca czynności kontrolne sporządza protokół z tych czynności.
8.
Protokół podpisuje osoba wykonująca czynności kontrolne oraz kontrolowany.
9.
W przypadku odmowy podpisania protokołu przez kontrolowanego protokół podpisuje tylko osoba wykonująca czynności kontrolne, dokonując w protokole stosownej adnotacji o tej odmowie.
10.
W przypadku gdy kontrolowany nie zgadza się z ustaleniami zawartymi w protokole, może, w terminie 14 dni od dnia doręczenia protokołu, zgłosić odpowiednio dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych albo jednostce organizacyjnej przeprowadzającej kontrolę umotywowane zastrzeżenia co do ustaleń zawartych w protokole.
11.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
1)
wzór imiennego upoważnienia do wykonywania czynności kontrolnych, mając na względzie ujednolicenie informacji zawartych w upoważnieniu;
2)
warunki organizacyjne, techniczne i kadrowe, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie kontroli, mając na względzie zapewnienie wykonywania ich w jednolity sposób na obszarze całego kraju.