Art. 6. - Organizacja rynku przetworów owocowych i warzywnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.150.1238

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.
Art.  6. 
1. 
Agencja przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 2 pkt 3, zgodnie z przyjętym i zatwierdzonym przez Prezesa Agencji planem kontroli.
2. 
Kontrole, o których mowa w ust. 1, na zlecenie Agencji może przeprowadzać Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
3. 
Imienne upoważnienie do przeprowadzenia kontroli wydaje Prezes Agencji albo dyrektor oddziału regionalnego Agencji, a w przypadku kontroli przeprowadzanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub wojewódzcy inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
4. 
Upoważnienie, o którym mowa w ust. 3, zawiera wskazanie osoby upoważnionej do przeprowadzenia kontroli, miejsce i zakres kontroli oraz podstawę prawną do jej przeprowadzenia.
5. 
Osoba przeprowadzająca kontrolę, przed jej rozpoczęciem, jest obowiązana okazać kontrolowanemu podmiotowi imienne upoważnienie do przeprowadzenia kontroli.
6. 
Osoby upoważnione do przeprowadzenia kontroli mają prawo do:
1)
wstępu na grunty i do obiektów związanych z wytwarzaniem oraz przetwarzaniem owoców i warzyw użytych do wytworzenia przetworów,
2)
żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem kontroli,
3)
wglądu do wszystkich dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z nich odpisów, wyciągów lub kserokopii oraz zabezpieczania tych dokumentów.