Organizacja rynku przetworów owocowych i warzywnych.
Dz.U.2002.150.1238
Akt utracił mocUSTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych.
Ustawa określa zakres zadań oraz właściwość jednostek organizacyjnych i organów w sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów oraz przetwórców owoców i warzyw, w tym zasady prowadzenia rejestru przetwórców i grup producentów owoców i warzyw wytwarzających przetwory oraz tryb przeprowadzania kontroli dotyczących zasadności wpisu do tego rejestru i wypłacania pomocy finansowej, w zakresie organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej.
W sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów lub przetwórców owoców i warzyw, o której mowa w art. 1, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwana dalej "Agencją", w szczególności:
- zwany dalej "rejestrem",
ZAŁĄCZNIK 1
WYKAZ PRZETWORÓW OBJĘTYCH ORGANIZACJĄ RYNKU PRZETWORÓW OWOCOWYCH I WARZYWNYCH
WYKAZ PRZETWORÓW OBJĘTYCH ORGANIZACJĄ RYNKU PRZETWORÓW OWOCOWYCH I WARZYWNYCH
Kod PCN | Opis | |
ex | 0710 80 70 0 | Pomidory bez skóry, całe(1) lub w kawałkach (2), mrożone |
ex | 0712 90 30 0 | Płatki pomidorowe (3) |
2002 10 10 0 | Pomidory bez skóry, całe(4) lub w kawałkach (5) | |
2002 10 90 0 | Pomidory ze skórą, całe(6), lub w kawałkach (7) | |
ex | 2002 90 11 | Sok pomidorowy (w tym przecier pomidorowy) o zawartości suchej masy powyżej 7% ale poniżej 12%, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg (8) |
ex | 2002 90 19 0 | Sok pomidorowy (w tym przecier pomidorowy) o zawartości suchej masy powyżej 7% ale poniżej 12%, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg (8) |
ex | 2002 90 31 | Koncentrat pomidorowy (9) |
ex | 2002 90 39 0 | |
ex | 2002 90 91 | |
ex | 2002 90 99 0 | |
ex | 2008 40 51 0 | Gruszki Williamsa i Rocha w syropie lub naturalnym soku owocowym (10) |
ex | 2008 40 59 0 | |
ex | 2008 40 71 0 | |
ex | 2008 40 79 0 | |
ex | 2008 40 91 0 | |
ex | 2008 40 99 0 | |
ex | 2008 70 61 0 | Brzoskwinie w syropie lub naturalnym soku owocowym (11) |
ex | 2008 70 69 0 | |
ex | 2008 70 71 0 | |
ex | 2008 70 79 0 | |
ex | 2008 70 92 0 | |
ex | 2008 70 94 0 | |
ex | 2008 70 99 0 | |
ex | 2008 92 | Mieszanka owocowa z brzoskwiniami lub gruszkami Williamsa i Rocha (12) |
2009 50 | Sok pomidorowy (8) |
(1) pomidory odmian podłużnych, całe, szybko mrożone, obrane ze skórki, zapakowane w odpowiednie opakowania, oznaczone kodem PCN - ex 0710 80 70 0; przy czym nie mniej niż 90% (po rozmrożeniu) wagi netto tego przetworu powinny stanowić pomidory całe, bez uszkodzeń w sposób istotny zmieniających ich wygląd,
(2) części obranych ze skórki, szybko mrożonych pomidorów odmian podłużnych albo okrągłych, które są równie łatwo obierane ze skórki jak odmiany podłużne, mrożone, zapakowane w odpowiednie opakowania i oznaczone kodem PCN - ex 0710 80 70 0,
(3) płatki otrzymane z suszonych pomidorów pociętych na płatki albo małe kostki, opakowane w odpowiednie opakowania i oznaczone kodem ex 0712 90 30 0,
(4) pomidory odmian podłużnych całe, obrane ze skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane hermetycznie, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 10 0; nie mniej niż 65% wagi tego przetworu po osuszeniu składa się z całych pomidorów, bez uszkodzeń w sposób istotny zmieniających ich wygląd,
(5) obrane ze skórki pomidory odmian podłużnych lub okrągłych, obierających się ze skórki tak łatwo jak odmiany podłużne, w częściach lub częściowo zgniecione, konserwowane, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 10 0,
(6) pomidory odmian podłużnych albo okrągłych, całe, nieobrane, poddane działaniu wysokiej temperatury, konserwowane, zapakowane w hermetyczne opakowania, lekko solone (pomidory w solance) lub w pomidorowym purée (pomidory w purée lub w soku); przy czym nie mniej niż 65% wagi osuszonych pomidorów powinny stanowić pomidory bez uszkodzeń, w sposób istotny zmieniających ich wygląd, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 90 0,
(7) pomidory odmian podłużnych lub okrągłych, ze skórką, w cząstkach albo częściowo zgniecione, konserwowane, lekko przefiltrowane, lekko skoncentrowane lub nie, opakowane hermetycznie, o zawartości suchej masy 4,5-14%, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 90 0,
(8) sok otrzymany bezpośrednio ze świeżych pomidorów filtrowanych bez skórki, pestek oraz innych części stałych, z zawartością suchej masy po koncentracji mniejszą niż 12 %, opakowany hermetycznie i oznaczony kodami PCN - ex 2002 90 11, ex 2002 90 19 0, 2009 50 10 0 oraz 2009 50 90 0; jeżeli zawartość suchej masy wynosi przynajmniej 7%, to zawartość skórki i pestek może stanowić do 4% wagi produktu,
(9) produkt otrzymany przez koncentrację soku pomidorowego, opakowany w odpowiednie opakowania, o zawartości suchej masy 12% lub więcej oraz oznaczony kodami PCN - ex 2002 90 31, ex 2002 90 39 0, ex 2002 90 91 oraz ex 2002 90 99 0; koncentrat o zawartości suchej masy nie większej niż 18% lub 18-24% może zawierać odpowiednio nie więcej niż 4 do 7% wagi produktu skórek i pestek,
(10) gruszki odmiany Williamsa lub Rocha całe lub w kawałkach, bez skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, przykryte warstwą syropu z cukru albo naturalnego soku owocowego, oznaczone kodami: PCN - ex 2008 40 51 0, ex 2008 40 59 0, ex 2008 40 71 0, ex 2008 40 79 0, ex 2008 40 91 0 oraz ex 2008 40 99 0,
(11) całe brzoskwinie lub ich cząstki, bez skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, przykryte warstwą syropu z cukru albo naturalnego soku owocowego, oznaczone kodami: PCN - ex 2008 70 61 0, ex 2008 70 69 0, ex 2008 70 71 0, ex 2008 70 79 0, ex 2008 70 92 0, ex 2008 70 94 0 oraz ex 2008 70 99 0,
(12) mieszanka owocowa - przetwór wyprodukowany bezpośrednio ze świeżych owoców całych lub w kawałkach, bez skórki, poddanych działaniu wysokiej temperatury, przykrytych warstwą płynu, składającego się z syropu, z cukru lub naturalnego soku owocowego, zapakowanych w hermetycznie zamknięte opakowania, w którym masa netto brzoskwiń lub gruszek odmian Williamsa lub Rocha wynosi co najmniej 60% całkowitej osuszonej masy netto mieszanki, wytworzony bezpośrednio ze świeżych brzoskwiń lub gruszek odmian Williamsa lub Rocha.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »