Art. 1. - Organizacja Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1919.71.420

Akt utracił moc
Wersja od: 1 września 1919 r.
Art.  1.

Na czele Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku stoją dyrektorzy mianowani przez Ministra Zdrowia Publicznego, którzy są odpowiedzialni za całkowitą działalność poruczonego im Zakładu oraz za prawidłowe wykonywanie nadzoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku na zewnątrz, w okręgu, należącym do kompetencji Zakładu.

Podczas nieobecności dyrektora Zakładu obowiązki dyrektora spełnia pomocnik dyrektora (wicedyrektor) i wtenczas obejmuje wszelkie prawa i obowiązki dyrektora Zakładu. W razie przeszkody u tegoż ostatniego, obowiązki kierownicze pełni najstarszy rangą, względnie wyznaczony przez Ministra Zdrowia Publicznego zastępca dyrektora.