§ 9. - Organizacja państwowych ocen masła i serów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.80.541

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1938 r.
§  9.
(1)
Na wezwanie Komitetu każdy z zakładów, którego sery podlegają ocenie (§ 6), powinien wysłać do oceny w terminie, oznaczonym w wezwaniu, bezpłatnie po jednej próbce sera z każdego wytwarzanego gatunku, dla którego została wyznaczona ocena.
(2)
Jako próbkę należy wysyłać do oceny jedną sztukę sera (jednostkę handlową) o wadze nie niższej niż trzy kg lub dwie sztuki, jeżeli waga sztuki jest mniejsza niż trzy kg.
(3)
Nazwa gatunkowa sera, przesłanego do oceny, powinna być określona tylko na opakowaniu, sam zaś ser po zdjęciu opakowania i etykiet nie powinien mieć na sobie żadnych oznak, umożliwiających rozpoznanie pochodzenia próbki, jak również śladów badania sera (przez nawiercanie, nacinanie itp.).