§ 4. - Organizacja państwowych ocen masła i serów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1938.80.541
Akt utracił moc Wersja od: 15 października 1938 r.
§ 4.
(1)
Organizacje, instytucje i zakłady rolnicze, powołane przez Komitet do współdziałania przy przeprowadzaniu ocen, powinny: 1)
dostarczyć odpowiedni lokal do przeprowadzenia badania próbek; 2)
przyjmować nadesłane próbki masła i serów, przechowywać je i przygotowywać do oceny; 3)
na zlecenie Komitetu przeprowadzać badanie próbek metodami ścisłymi (§ 13); 4)
dokonywać sprzedaży nadesłanego do oceny masła i serów oraz przedstawiać Komitetowi sprawozdania rachunkowe z dochodów i wydatków, związanych z wykonaniem czynności określonych w ustępie niniejszym.(2)
Szczegółowe przepisy o sposobie przygotowania lokalu, przyjmowaniu próbek, przechowaniu ich i przygotowywaniu do oceny zostaną ustalone w instrukcji, zatwierdzonej na wniosek Komitetu przez Ministerstwo Rolnictwa i Reform Rolnych.(3)
Organizacje, instytucje i zakłady rolnicze, współdziałające przy przeprowadzaniu ocen, otrzymują zwrot rzeczywiście poniesionych kosztów.