§ 4. - Organizacja państwowych ocen masła i serów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.80.541

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1938 r.
§  4.
(1)
Organizacje, instytucje i zakłady rolnicze, powołane przez Komitet do współdziałania przy przeprowadzaniu ocen, powinny:
1)
dostarczyć odpowiedni lokal do przeprowadzenia badania próbek;
2)
przyjmować nadesłane próbki masła i serów, przechowywać je i przygotowywać do oceny;
3)
na zlecenie Komitetu przeprowadzać badanie próbek metodami ścisłymi (§ 13);
4)
dokonywać sprzedaży nadesłanego do oceny masła i serów oraz przedstawiać Komitetowi sprawozdania rachunkowe z dochodów i wydatków, związanych z wykonaniem czynności określonych w ustępie niniejszym.
(2)
Szczegółowe przepisy o sposobie przygotowania lokalu, przyjmowaniu próbek, przechowaniu ich i przygotowywaniu do oceny zostaną ustalone w instrukcji, zatwierdzonej na wniosek Komitetu przez Ministerstwo Rolnictwa i Reform Rolnych.
(3)
Organizacje, instytucje i zakłady rolnicze, współdziałające przy przeprowadzaniu ocen, otrzymują zwrot rzeczywiście poniesionych kosztów.