§ 14. - Organizacja państwowych ocen masła i serów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.80.541

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1938 r.
§  14.
(1)
Badanie próbek przez rzeczoznawców ma na celu ocenę poszczególnych cech masła i serów, a w szczególności w maśle: smaku, zapachu, topliwości, twardości, budowy, wygniecenia, konsystencji, barwy, wyglądu, opakowania i solenia; w serach zaś - ocenę: smaku, zapachu, miąższu, oczkowatości, dojrzewania, kształtu, skórki, opakowania, barwy i solenia.
(2)
Ocenę masła przeprowadza się przez punktowanie poszczególnych cech, przy czym- w zależności od ilości uzyskanych punktów za poszczególne cechy oraz oceny cech nie objętych punktacją - próbki masła zostają zaliczane do jednej z następujących klas:
KlasaNAZWAWymagana ilość punktów za:Inne cechy
smak i zapachstrukturę i konsystencjębarwęsoleniewygląd i opakowanie
IA"Masło mleczarskie wyborowe standaryzowane"47-5023-254-58-109-10Naturalne masło ze śmietanki pasteryzowanej w temperaturze nie niższej niż + 86° C i zaszczepionej zakwasem czystej kultury.
IB"Masło mleczarskie przednie standaryzowane"44-4623-254-58-109-10
II"Masło mleczarskie stołowe standaryzowane"40-4323-254-58-109-10
III"Masło mleczarskie stołowe"37-5023-254-58-109-10Naturalne masło wytworzone bez zachowania warunków, wymaganych dla masła standaryzowanego (pasteryzacja, czyste kultury), jak również masło wytworzone w tych warunkach, które jednak pod względem cech smakowych nie mogło być zaliczone do klas IA, IB i II.
IV"Masło mleczarskie kuchenne"30-3621-251-56-107-10
V"Masło mleczarskie przerobowe"poniżej 3021-251-56-106-10Naturalne masło.
(3)
Masło o zawartości wody powyżej 16% nie podlega badaniu przez rzeczoznawców i klasyfikacji.
(4)
Ocenę serów przeprowadza się przez punktowanie poszczególnych cech, przy czym- w zależności od sumy uzyskanych punktów - próbki serów zostają zaliczone do jednej z następujących klas: klasa I A (95 - 100 punktów), klasa I B (90 - 94 punktów), klasa II (80 - 89 punktów) i klasa III (70 - 79 punktów).
(5)
Szczegółowe przepisy o sposobie badania i punktowania masła i serów przez rzeczoznawców zostaną ustalone w instrukcji, zatwierdzonej na wniosek Komitetu przez Ministerstwo Rolnictwa i Reform Rolnych.