§ 19. - Organizacja i tryb postępowania organów Państwowej Inspekcji Handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1969.26.207

Akt utracił moc
Wersja od: 13 września 1969 r.
§  19.
1.
Zabezpieczenie towarów spożywczych może trwać do 7 dni, a towarów przemysłowych do 14 dni. W razie uzasadnionej potrzeby wojewódzki inspektor może przedłużyć termin zabezpieczenia towarów spożywczych o dalsze 7 dni, a towarów przemysłowych o dalsze 14 dni.
2.
Jeżeli zachodzi konieczność zbadania towaru przemysłowego przez inną jednostkę niż laboratorium Państwowej Inspekcji Handlowej, zabezpieczenie tego towaru może trwać do czasu, jaki jest niezbędny do zbadania towaru przez właściwą jednostkę.
3.
Zabezpieczenie powinno być zakończone w czasie umożliwiającym dostawę i odbiór towaru w terminach ustalonych w umowach lub obowiązujących przepisach oraz sprzedaż towaru w okresie jego gwarancji lub przydatności do spożycia.
4.
W razie niezawiadomienia jednostki inspekcjonowanej przez organ inspekcji o przedłużeniu terminów określonych w ust. 1, zabezpieczenie ustaje.
5.
Jeżeli zabezpieczony towar może być zwolniony przed upływem terminów określonych w ust. 1, a także w wypadkach przewidzianych w ust. 2 i 3, organ inspekcji obowiązany jest zawiadomić jednostkę inspekcjonowaną o uchyleniu zabezpieczenia.