Organizacja i szczegółowy zakres działania Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.166.1252

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 28 grudnia 1998 r.
w sprawie organizacji i szczegółowego zakresu działania Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych.

Na podstawie art. 8 pkt 1 ustawy z dnia 30 czerwca 1970 r. o Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych (Dz. U. Nr 16, poz. 137, z 1975 r. Nr 16, poz. 91 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
Działalnością Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, zwanej dalej "Inspekcją", kieruje Główny Inspektor Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, zwany dalej "Głównym Inspektorem".
Do zakresu działania Głównego Inspektora należy w szczególności:
1)
ustalanie zasad i kierunków działania Inspekcji,
2)
zatwierdzanie planów działalności wojewódzkich inspektoratów,
3)
analizowanie sytuacji podaży i popytu oraz cen krajowego rynku rolno-spożywczego,
4)
prowadzenie monitoringu krytycznych parametrów jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych oraz rozliczanie dotacji do kosztów kontroli gospodarstw ekologicznych,
5)
sporządzanie zbiorczych opracowań dotyczących działalności Inspekcji,
6)
nadzór merytoryczny nad wojewódzkimi inspektoratami oraz kontrola ich działalności,
7)
opracowywanie instrukcji i metodyki postępowania kontrolnego dla wojewódzkich inspektoratów oraz organizowanie szkoleń zawodowych,
8)
koordynacja rozwoju infrastruktury (w tym laboratoriów) wojewódzkich inspektoratów,
9)
rozpatrywanie odwołań od zarządzeń, orzeczeń i decyzji,
10)
opracowywanie i uzgadnianie zasad współpracy z innymi organami kontroli państwowej oraz organami ścigania.
Do zakresu działania wojewódzkiego inspektora działającego w imieniu wojewody należy w szczególności:
1)
opracowywanie projektów planów działalności wojewódzkiego inspektoratu,
2)
przeprowadzanie planowych i doraźnych kontroli w zakresie, o którym mowa w art. 3 ustawy z dnia 30 czerwca 1970 r. o Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych (Dz. U. Nr 16, poz. 137, z 1975 r. Nr 16, poz. 91 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668),
3)
badanie i orzekanie o jakości towarów z urzędu lub na wniosek zainteresowanych jednostek w zakresie określonym w pkt 2,
4)
orzekanie o przeklasyfikowaniu lub oddaniu towarów nie odpowiadających obowiązującym normom lub procesom do przerobu na inne cele uzasadnione właściwościami towaru, a w razie całkowitej nieprzydatności towaru do celów gospodarczych - orzekanie o jego zniszczeniu,
5)
wydawanie zakazów składowania towarów oraz przetrzymywania zwierząt rzeźnych i drobiu w pomieszczeniach lub przewożenia ich środkami nie nadającymi się do tego celu,
6)
dokonywanie zabezpieczenia towaru w celu zapobieżenia wprowadzeniu do obrotu towarów, których jakość nie odpowiada wymaganiom obowiązujących norm lub przepisów,
7)
badanie sytuacji w zakresie popytu i podaży oraz cen na krajowym rynku rolno-spożywczym,
8)
prowadzenie sprawozdawczości i analizy wyników własnej działalności,
9)
prowadzenie instruktażu i szkolenia pracowników,
10)
współpraca z terenowymi organami administracji publicznej.
1.
W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą:
1)
dział kontroli roślinnej,
2)
dział kontroli zwierzęcej,
3)
dział organizacyjno-prawny,
4)
dział administracyjno-budżetowy,
5)
laboratorium kontrolno-analityczne.
2.
Przy wojewódzkich inspektoratach ustanawiani są rzeczoznawcy z dziedziny techniki obrotu, towaroznawstwa i technologii oraz zaprzysiężeni próbobiorcy w dziedzinach należących do zakresu działania Inspekcji.
Traci moc rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 30 lipca 1970 r. w sprawie organizacji i szczegółowego zakresu działania Państwowej Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych (Dz. U. Nr 19, poz. 160, z 1975 r. Nr 23, poz. 128 i z 1984 r. Nr 31, poz. 167).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.