Art. 16. - Opodatkowanie wina i miodu syconego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1931.99.763

Akt utracił moc
Wersja od: 1 sierpnia 1936 r.
Art.  16.
(1)
Wyrób i magazynowanie podlega opłatom według dołączonej taryfy. Przy produkcji w jednej wytwórni różnych gatunków napojów winnych uiszcza się najwyższą z przewidzianych dla tych gatunków opłat.
(2)
Wyszczególnionym w ustępie 1 opłatom nie podlegają składy fabryczne przy wytwórniach.
(3)
Przedsiębiorstwa sprzedaży i hurtowych składów napojów winnych uiszczają opłatę na zasadach, ustalonych w artykule 83 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 26 marca 1927 r. (Dz. U. R. P. Nr. 32, poz. 289), i w wysokości, przewidzianej w taryfie opłat, dołączonej do tegoż artykułu.
(4)
Wytwórnie, wolne składy, oraz fabryczne i hurtowe składy sprzedaży mogą sprzedawać napoje winne tylko w ilościach od 15 litrów wzwyż i nie inaczej, jak za świadectwami przewozowemi.
(5)
Opłaty od wyrobu i magazynowania przedsiębiorstwa obowiązane są uiścić zgóry za cały rok kalendarzowy przed rozpoczęciem danego roku. Od zakładów, otwartych dopiero w drugiem półroczu roku kalendarzowego, płaci przedsiębiorca połowę opłaty.
(6)
W razie nieuiszczenia w przepisowych terminach opłat, wyszczególnionych w ustępie 1, zakład ulega czasowemu zamknięciu niezależnie od obowiązku uiszczenia zaległej opłaty.