Art. 1. - Opodatkowanie wina i miodu syconego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1931.99.763
Akt utracił moc Wersja od: 1 sierpnia 1936 r.
Art. 1.
(1)
Napoje, wyszczególnione w ustępie 2 niniejszego artykułu, tak wyrobu krajowego, jak sprowadzone z zagranicy lub W. M. Gdańska, podlegają podatkowi spożywczemu; napoje, wyszczególnione w wymienionym artykule, będą zwane w dalszym ciągu niniejszej ustawy napojami winnemi.(2)
Do napojów winnych zalicza się:a)
wina naturalne (gronowe, owocowe i rodzynkowe), t. j. napoje, powstałe z prze-fermentowania świeżych gron, owoców i jagód lub ich soków, rodzynek lub innych owoców suszonych;b)
wina gazowane, t. j. napoje winne, o zawartości alkoholu ponad 4% objętościowych, nasycone w sposób mechaniczny kwasem węglowym;c)
wina musujące, t. j, napoje winne, o zawartości alkoholu ponad 4% objętościowych, z których po otwarciu naczynia uchodzi kwas węglowy, powstały w drodze dodatkowej fermentacji butelkowej, burząc zawarte w nich wino;d)
miód sycony, t. j. napój, powstały z przefermentowania brzeczki miodowej z dodatkiem lub bez dodatku chmielu, soków owocowych i jagodowych, ziół i cukru;e)
moszcze gronowe lub owocowe, t. j. napoje, wymienione w punkcie a), a zawierające od 11/2 do 6% objętościowych alkoholu;f)
napoje podobne do wina, a wyrabiane z jakichkolwiek innych, niewymienionych w niniejszym artykule surowców, t. zw. wina sztuczne.(3)
Minister Skarbu określi w wypadkach wątpliwych do jakiego rodzaju wina zaliczone być mają poszczególne napoje winne ze względu na rodzaj użytych do wyrobu surowców lub zawartość alkoholu i t. p.(4)
Napoje winne, zawierające mniej niż 1 1/2% lub więcej niż 25% objętościowych alkoholu, nie podlegają postanowieniom niniejszej ustawy.(5)
Napoje winne o zawartości ponad 25% objętościowych alkoholu podlegają opodatkowaniu narówni z wódkami gatunkowemi stosownie do ustawowych postanowień o monopolu spirytusowym.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »