Art. 1. - Opodatkowanie wina i miodu syconego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1931.99.763

Akt utracił moc
Wersja od: 1 sierpnia 1936 r.
Art.  1.
(1)
Napoje, wyszczególnione w ustępie 2 niniejszego artykułu, tak wyrobu krajowego, jak sprowadzone z zagranicy lub W. M. Gdańska, podlegają podatkowi spożywczemu; napoje, wyszczególnione w wymienionym artykule, będą zwane w dalszym ciągu niniejszej ustawy napojami winnemi.
(2)
Do napojów winnych zalicza się:
a)
wina naturalne (gronowe, owocowe i rodzynkowe), t. j. napoje, powstałe z prze-fermentowania świeżych gron, owoców i jagód lub ich soków, rodzynek lub innych owoców suszonych;
b)
wina gazowane, t. j. napoje winne, o zawartości alkoholu ponad 4% objętościowych, nasycone w sposób mechaniczny kwasem węglowym;
c)
wina musujące, t. j, napoje winne, o zawartości alkoholu ponad 4% objętościowych, z których po otwarciu naczynia uchodzi kwas węglowy, powstały w drodze dodatkowej fermentacji butelkowej, burząc zawarte w nich wino;
d)
miód sycony, t. j. napój, powstały z przefermentowania brzeczki miodowej z dodatkiem lub bez dodatku chmielu, soków owocowych i jagodowych, ziół i cukru;
e)
moszcze gronowe lub owocowe, t. j. napoje, wymienione w punkcie a), a zawierające od 11/2 do 6% objętościowych alkoholu;
f)
napoje podobne do wina, a wyrabiane z jakichkolwiek innych, niewymienionych w niniejszym artykule surowców, t. zw. wina sztuczne.
(3)
Minister Skarbu określi w wypadkach wątpliwych do jakiego rodzaju wina zaliczone być mają poszczególne napoje winne ze względu na rodzaj użytych do wyrobu surowców lub zawartość alkoholu i t. p.
(4)
Napoje winne, zawierające mniej niż 1 1/2% lub więcej niż 25% objętościowych alkoholu, nie podlegają postanowieniom niniejszej ustawy.
(5)
Napoje winne o zawartości ponad 25% objętościowych alkoholu podlegają opodatkowaniu narówni z wódkami gatunkowemi stosownie do ustawowych postanowień o monopolu spirytusowym.