Rozdział 2 - KONTROLA SKARBOWA. - Opodatkowanie piwa.
Dz.U.1924.65.635
Akt utracił mocII.
KONTROLA SKARBOWA.
KONTROLA SKARBOWA.
Kto wchodzi w posiadanie przedsiębiorstwa, podlegającego według tej ustawy nadzorowi skarbowemu, obowiązany jest donieść o tem władzy skarbowej w ciągu 8 dni po objęciu.
Zgłoszone naczynia należy urzędownie wymierzyć oraz oznaczyć. Przedsiębiorca browaru obowiązany jest uwidocznić na nich numer i pojemność i utrzymywać to oznaczenie w dobrym stanie.
W razie urządzenia nowych lub zmiany zgłoszonych pomieszczeń, sprawienia nowych albo też usunięcia, zmiany lub przestawienia starych naczyń do innych pomieszczeń - winien przedsiębiorca browaru donieść o tem władzy skarbowej w ciągu najbliższych trzech dni.
Przyrządy, służące bezpośrednio do wyrobu piwa, mogą być na czas, przez który się ich nie używa lub używać nie" wolno, wyłączone z użycia w sposób, określony w rozporządzeniu Ministra Skarbu.
Zgłoszenia te można wnosić i zgóry na dłuższy czasokres.
Kto Chce używać cukru do wyrobu piwa górnej fermentacji, winien oprócz zgłaszania każdej warki zosobna (art. 20) donieść o tem władzy skarbowej na piśmie w dwóch egzemplarzach, przynajmniej na 3 dni przed pierwszą warką piwa z użyciem cukru. W doniesieniach należy pisać sposób użycia cukru do wyrobu piwa, a w szczególności podać Chwilę, kiedy do każdej warki cukier będzie się dodawało.
Ilość użytego cukru należy wpisywać do książki warek.
Wszelkie urnowy, wbrew temu przepisowi zawarte, są nieważne.
Używać beczki do nalewania piwa w celu sprzedaży może tylko to przedsiębiorstwo, do którego beczki należą i którego firmą są oznaczone.
W browarze, w którym Odbywa się wyszynk piwa, albo też handel obcem piwem, może Minister Skarbu zaprowadzić kontrolę na podstawie osobnych przepisów.